Νέα εποχή για τις Ομάδες Παραγωγών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιων Ελιών


Οι Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.) Ελαιολάδου και Επιτραπέζιων Ελιών θα πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους για αναγνώριση μέχρι 13 Φεβρουαρίου 2015, για να μπορούν να υποβάλουν για χρηματοδότηση ειδικά προγράμματα τριετούς διάρκειας για συγκεκριμένες δραστηριότητες μέχρι την 1η Απριλίου 2015.
Το νομικό πλαίσιο ορίζει ότι για το Νομό Μεσσηνίας απαιτούνται 40 μέλη και 310.000 ευρώ τζίρος για τη δημιουργία Ομάδας Παραγωγών (ΟΠ).
Σημαντική αλλαγή στην απόφαση είναι ότι για ορισμένες περιπτώσεις περιοχών και προϊόντων ο αριθμός μπορεί να φτάσει και τα 10 άτομα. Ο αριθμός αυτός αφορά στα εξής προϊόντα: καρπούς με κέλυφος, μανιτάρια, βιολογικές παραγωγές και αρωματικά φυτά. Δέκα άτομα μπορούν να συγκροτήσουν Ομάδα Παραγωγών στη Μεσσηνία για προϊόντα όπως: αβοκάντο, μάνγκο, μπανάνα, φραγκοσυκιά, τσεριμόγια, λωτό, λίτσι και γκουάβα.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, δικαίωμα αναγνώρισης ως Ο.Π. στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών έχουν οι νομικές οντότητες ή τα σαφώς οριζόμενα μέρη αυτών, οι οποίες: α) πληρούν τις απαιτήσεις του άρθρου 154 παρ. 1 στοιχεία α), γ) και δ) του Κανονισμού 1308/2013 και του άρθρου 4 της παρούσας και β) αποτελούνται από εκατό (100) τουλάχιστον ελαιοπαραγωγούς μέλη και οι οποίοι καλλιεργούν συνολικά τουλάχιστον δυόμισι χιλιάδες (2.500) στρέμματα ελαιώνων, βάσει των ενιαίων δηλώσεων εκμετάλλευσης του ΟΣΔΕ του προηγούμενου ημερολογιακού έτους και δεν ανήκουν σε άλλη αναγνωρισμένη Οργάνωση Παραγωγών.
Δικαίωμα αναγνώρισης ως Ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών (Ε.Ο.Π.) στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών, έχουν οι αναγνωρισμένες Οργανώσεις Παραγωγών σύμφωνα με το άρθρο 156 παρ. 1 του Κανονισμού 1308/2013.
Ωστόσο, αν και οι προθεσμίες «τρέχουν», θα πρέπει να υπάρξουν διευκρινίσεις για να προχωρήσει η αναγνώριση των Ο.Π.
Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας μάς επισήμαναν τα εξής: «Όσον αφορά στη σύνθεση των Επιτροπών που θα προχωρήσουν στην αναγνώριση των Ο.Π., σύμφωνα με άρθρο 60 του Νόμου 2367/1998, μέλος στις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες Επιτροπές αναγνώρισης των Ομάδων ορίζεται και εκπρόσωπος της ΕΑΣ και των Αγροτικών Συλλόγων. Λόγω αλλαγών που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του νόμου 4015/2011 και την υποχρεωτική μετατροπή των ΕΑΣ, θα πρέπει να υπάρξουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στη σύσταση αυτών των Επιτροπών, ώστε να μην αμφισβητείται η νόμιμη σύστασή τους, αλλά και η νομιμότητα των αποφάσεών τους».
Επίσης, υπάρχουν ερωτήματα για το αν θα μπορεί να αναγνωριστεί ταυτόχρονα μια Ο.Π. για ελαιόλαδο και επιτραπέζια ελιά.
Όσον αφορά στην τήρηση βιβλίων, στις Ο.Π. οπωροκηπευτικών θα εφαρμόζεται η ΥΑ 40000/2003. Θα εφαρμόζεται και στις Ο.Π. ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών. Το ερώτημα είναι αν θα απαιτείται να τηρούν λογιστικά βιβλία και αυτές.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης