Ξεκινά το διεθνές σεμινάριο: ”Εξαιρετικά παρθένο πολυποικιλιακό ελαιόλαδο: η τέχνη της σύνθεσης”


Μπορεί η σημερινή ημέρα να ανήκει στην εκλογική αναμέτρηση, αλλά η Ομάδα Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου, αφού ασκήσει πρωί πρωί τα εκλογικά της δικαιώματα, έχει δουλειά και, μάλιστα, σοβαρή.
Κι αυτό, γιατί ξεκινά από την Καλαμάτα, σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και την υποστήριξη φορέων του τομέα, διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Εξαιρετικά παρθένο πολυποικιλιακό ελαιόλαδο: η τέχνη της σύνθεσης».
Το σεμινάριο αποσκοπεί στην εκπαίδευση επαγγελματιών του ελαιοκομικού τομέα στην τέχνη της σύνθεσης πολυποικιλιακών ελαιολάδων που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού.
Εκπαιδευτές του σεμιναρίου είναι ο Dr. Richard Gawel (Αυστραλία) και ο Dr. Antonio Lauro (Ιταλία). Ο Richard Gawel είναι επί σειρά ετών επικεφαλής της επιτροπής κριτών του διαγωνισμού γευσιγνωσίας ελαιολάδου της Αυστραλίας, και συμμετέχει ως κριτής στους αντίστοιχους διαγωνισμούς της Ιαπωνίας, της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες. Υπήρξε ο πρώτος ακαδημαϊκός που δίδαξε την επιστήμη της γευσιγνωσίας στο University of Adelaide. Συνεργάζεται με αυστραλιανές εταιρείες και παραγωγούς για τη δημιουργία πολυποικιλιακών ελαιολάδων.
Ο Antonio Giuseppe Lauro είναι γευσιγνώστης ελαιολάδου από το 1995 και επικεφαλής της Ομάδας Prim’Olio της Καλαβρίας της Ιταλίας.  Είναι επικεφαλής της επιτροπής κριτών σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς γευσιγνωσίας ελαιολάδου: Νέα Υόρκη, Ιταλία, Ιαπωνία, Ισραήλ, και Αργεντινή. Είναι επιστημονικός σύμβουλος της περιφέρειας της Καλαβρίας της Ιταλίας στον τομέα του ελαιολάδου, έχει συμμετάσχει σε πολλά εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα για το ελαιόλαδο και έχει εκτενές συγγραφικό έργο.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και στα ιταλικά με διαδοχική διερμηνεία, ενώ η παρακολούθηση προϋποθέτει βασικές γνώσεις γευσιγνωσίας ελαιολάδου.
Ημερομηνίες και τόπος διεξαγωγής: Καλαμάτα 25 – 26 Ιανουαρίου (Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας, ΤΕΙ Πελοποννήσου), Χανιά 28 – 29 Ιανουαρίου (Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων), Αθήνα 31 Ιανουαρίου – 1 Φεβρουαρίου (Orange Grove – Ολλανδική Πρεσβεία στην Ελλάδα).

Του Αντώνη Πετρόγιαννη