Στην τελική ευθεία για υπογραφή της σύμβασης διαχείρισης των απορριμμάτων


Στην τελική ευθεία πριν από την υπογραφή της σύμβασης του μεγάλου έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου βρισκόμαστε, σύμφωνα με τα όσα είπε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου το απόγευμα της Παρασκευής η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου.
Την προσεχή Τετάρτη, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, θα γίνει η οριστικοποίηση όλων των διαδικασιών σε ό,τι αφορά την κατάθεση των δικαιολογητικών από πλευράς εταιρείας, αλλά και από πλευράς ΣΔΙΤ.
Αυτό, όπως εξήγησε η κα Νικολάκου, κατά την ενημέρωση που έκανε για τις εξελίξεις σχετικά με το έργο, ανοίγει το δρόμο για την υπογραφή της σύμβασης από τον περιφερειάρχη Π. Τατούλη.
Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε και η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ.
 
Υπογραφή σύμβασης
Η κα Νικολάκου χαρακτήρισε σημαντική ημέρα την Τετάρτη, διότι με την απόφαση στην Οικονομική Αρχή, που είναι η αναθέτουσα αρχή του έργου, οριστικοποιείται και εγκρίνεται η νομιμότητα όλων των εγγράφων, ενώ θα δοθεί εξουσιοδότηση στον περιφερειάρχη για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
«Είμαστε έτοιμοι να κόψουμε το νήμα για το πιο σημαντικό έργο της Πελοποννήσου, το οποίο αλλάζει σελίδα στον τομέα της αειφορίας και της ανάπτυξης. Μετά την απόφαση της Οικονομικής της Τετάρτης, καθώς και με την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που αναμένεται πολύ σύντομα, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και υπογράφεται η σύμβαση. Επισημαίνοντας πάντα ότι εμείς θα είμαστε αυτοί που σε οποιαδήποτε μη τήρηση των αυστηρών περιβαλλοντικών όρων θα παρέμβουμε άμεσα. Θα είμαστε απόλυτα αυστηροί στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, όπως υπογράφτηκαν από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και των υπηρεσιών, σεβόμενοι πάντα την αγωνία των πολιτών με τους οποίους συνομιλούμε», τόνισε η κα Νικολάκου.
 
Αποκατάσταση ΧΑΔΑ
Στο μεταξύ, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση έγινε αποδοχή υλοποίησης του έργου για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ.
Η κα Νικολάκου σημείωσε ότι η Περιφέρεια έχει λάβει την προέγκριση των τεχνικών δελτίων από τη διαχειριστική του ΕΠΕΡΑΑ και το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η δημοπράτηση των έργων.
Το έργο αποτελείται από τέσσερα υποέργα: το υποέργο της μελέτης για την εκπόνηση των Μελετών Αποκατάστασης ΧΑΔΑ και των Τευχών Δημοπράτησης, δύο υποέργα αποκατάστασης 80 ΧΑΔΑ συνολικά και ένα υποέργο αγοράς γης.
Οι  μελέτες αποκατάστασης ΧΑΔΑ περιλαμβάνουν:
-Εκπόνηση Τεχνικών Μελετών Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης (ΤΜΠΑ) και Οριστικών Μελετών για την αποκατάσταση των  ΧΑΔΑ
-Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας – Φάκελο Ασφάλειας και Υγείας του έργου
-Σύνταξη Τευχών Δημοπράτησης του έργου.
Οι βασικές αρχές σχεδιασμού των έργων αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στηρίζονται στα ακόλουθα:
-Συλλογή και μεταφορά απορριμμάτων από σημειακές αποθέσεις σε γειτονικούς  ΧΑΔΑ που αποκαθίστανται στο πλαίσιο του έργου
-Αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, με την εφαρμογή των απαιτούμενων στρώσεων τελικής κάλυψης
-Έργα τελικής κάλυψης των ΧΑΔΑ
-Τα έργα υποδομής θα περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστο περίφραξη, δενδροφύτευση, έργα απορροής των ομβρίων κ.λπ.
-Απαγωγή (παθητική ή ενεργειακή) του  παραγόμενου βιοαερίου  από το σώμα του ΧΑΔΑ.
Ο προϋπολογισμός είναι 30.742.739,93 ευρώ και ο ωφελούμενος πληθυσμός 638.942 κάτοικοι. Τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την 31η/12/2015.

Της Βίκυς Βετουλάκη