Την «ήρα από το στάρι» ξεχωρίζει ο Αντώνης Σαμαράς στη Μεσσηνία


Με «δρεπάνι» ξεκίνησε από χθες το ξεκαθάρισμα στα του οίκου του, τη Μεσσηνία, ο Αντώνης Σαμαράς. Αποκλείοντας, κυρίως, τους Γιάννη Λαμπρόπουλο, Δημήτρη Σαμπαζιώτη  και Παναγιώτη Νίκα, οι οποίοι, όπως επιβεβαιώνουν, δεν κλήθηκαν, πραγματοποιήθηκε στη Συγγρού σύσκεψη Μεσσήνιων «γαλάζιων» δημάρχων και υποψηφίων του ψηφοδελτίου.
Βασικό θέμα, οι αντιδράσεις Λαμπρόπουλου – Νίκα για το ζήτημα της έδρας στη Μεσσηνία, τα προβλήματα του νομού και των Μεσσηνίων, αλλά και η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.
Όπως έγραψε χθες το «Θ», αποδίδοντας στη Μεσσηνία ιδιαίτερο ρόλο, με εντολή του κ. Σαμαρά, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Ν.Δ., Κώστας Μπούρας, κάλεσε σε σύσκεψη από το ψηφοδέλτιο τους κ.κ. Μίλτο Χρυσομάλλη, Περικλή Μαντά και την κα Μαρία Οικονομάκου και από τους δημάρχους, εκείνους της Πύλου – Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, της Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα και τον πρώην δήμαρχο Μεσσήνης, Στάθη Αναστασόπουλο.
Στη συνάντηση δεν εκλήθη η υποψήφια του ψηφοδελτίου Αντωνία Μπούζα, ίσως εκ παραδρομής, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, άλλες υποχρεώσεις κράτησαν μακριά από τη σύσκεψη και το δήμαρχο Δυτικής Μάνης, Γιάννη Μαραμπέα.
Είναι χαρακτηριστικό των προθέσεων ξεκαθαρίσματος του Αντώνη Σαμαρά, πως μέχρι στιγμής αυτή της Μεσσηνίας είναι η μόνη σύσκεψη περιφερειακών στελεχών που ζήτησε να πραγματοποιηθεί.
Κι όλα αυτά λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση χθες το απόγευμα του κορυφαίου οργάνου του κόμματος, της Εκτελεστικής Γραμματείας, για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.
 
Λαμπρόπουλος – Σαμπαζιώτης – Νίκας: «Δε μας κάλεσαν»
Για την ιδιότυπη αυτή μεσσηνιακή σύσκεψη στα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας, από χθες το μεσημέρι, έχει ξεκινήσει ένας νέος εμφύλιος, λόγω της επιλογής όσων συμμετείχαν.
Το πολιτικό γραφείο του τέως βουλευτή Ιωάννη Λαμπρόπουλου, φροντίζοντας χθες το απόγευμα να επικοινωνήσει με το «Θ», ενημέρωσε ότι ο κ. Λαμπρόπουλος δεν εκλήθη ποτέ στη συνάντηση.
Την ίδια απάντηση λάβαμε, σε επικοινωνία μας, από τον πρώην βουλευτή Δημήτρη Σαμπαζιώτη, που επίσης επανέλαβε ότι δεν εκλήθη.
Κλήση στο τηλέφωνό του από τον κ. Μπούρα δεν έλαβε και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, όπως μας επιβεβαίωσε ο ίδιος. Στο μεταξύ σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Μπούρα υποστήριξε πως η συνάντηση ήταν άτυπη και είχε καλέσει φίλους του.
Πάντως. η επιλογή αυτού του τρόπου σύγκρουσης είναι άγνωστο πού θα οδηγήσει τις επόμενες ημέρες, καθώς τα τρία παραπάνω «γαλάζια» στελέχη δε φαίνεται να δέχονται τόσο εύκολα τις επιλογές του κ. Σαμαρά.  Στελέχη του κόμματος τονίζουν ότι δεν ήταν ο Αντώνης Σαμαράς αυτός που πέρασε πρώτος στην επίθεση, ενώ η επιστολή του προς τους Μεσσήνιους κάλυπτε τα ζητήματα.
 
«Τιμήθηκε ο υβριστής»
Η συνάντηση στο μεγαλύτερο μέρος της πραγματοποιήθηκε με τον κ. Μπούρα, ενώ για λίγη ώρα παρευρέθη και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Το σίγουρο είναι ότι τα σπουδαιότερα ειπώθηκαν σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Σαμαράς με τους Μεσσήνιους.
Δεν ειπώθηκαν, πάντως, λίγα και στη γενική σύσκεψη. Και ο κ. Μπούρας αλλά και ο κ. Σαμαράς ζήτησαν από όλους να έχουν συνεχή ενημέρωση για τα ζητήματα της Μεσσηνίας και να γίνονται παρεμβάσεις όπου απαιτούνται. Επίσης, να παρακολουθούν με σθένος όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στο νομό.
Όσο για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Μεσσηνία, επισημάνθηκε ότι η διαφορά από τις αντίστοιχες εκλογές του 2012 είναι μόλις 1,5 μονάδα, ενώ υπογραμμίστηκε η πτώση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής σε όλους τους μεσσηνιακούς Δήμους, αλλά και η σαφής άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο καυτό, όμως, θέμα της μεσσηνιακής έδρας και των επιστολών Λαμπρόπουλου – Νίκα και των υποστηρικτών τους, ο Αντώνης Σαμαράς άστραψε και βρόντηξε, καθώς, σύμφωνα με το γενικό κλίμα που επικράτησε και τους ευρύτατους σχολιασμούς που υπήρξαν, «είναι αχαριστία να αντιδρά με αυτόν τον τρόπο ο υβριστής του Αντ. Σαμαρά που τιμήθηκε με τη θέση του υφυπουργού».
Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι ο κ. Σαμαράς με την επιστολή του προς τους Μεσσήνιους και πάλι τιμούσε την προσφορά του κ. Λαμπρόπουλου.
Σε ό,τι αφορά τον κ. Σαμπαζιώτη, οι πληροφορίες θέλουν να «πληρώνει» τώρα τα του Δήμου Μεσσήνης και τη «σέντρα» που έριξε στον κ. Σαμαρά, αναφέροντας λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές σε ανακοίνωσή του ότι ο κ. Σαμαράς είχε συμφωνήσει στην υποψηφιότητά του στο Δήμο.

Της Βίκυς Βετουλάκη