Έργα εξωραϊσμού στο νότιο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου


Το θέμα της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης της Καλαμάτας, με βάση ένα συνολικό σχεδιασμό, οι αναγκαίες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στη Ναυαρίνου, ο ήπιος χαρακτήρας της οδού με έμφαση στην κίνηση με ποδήλατο και στην άνετη κίνηση των πεζών, είναι θέματα που απασχολούν το δήμο Καλαμάτας για δεκαετίες.
Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν κάποιες αποσπασματικές δράσεις, μελέτες για την ανάδειξη της περιοχής, αλλά, όλα έμειναν στις διαπιστώσεις. Η σημερινή Δημοτική Αρχή με πρόφαση κάποιες δικαιολογίες (σ.σ. πρέπει να υπάρξει πλήρης διάνοιξη της οδού Κρήτης, αλλά και των καθέτων προς τη Ναυαρίνου, διαπιστώσεις για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει το παραμικρό), ακολούθησε μέχρι σήμερα την πεπατημένη και άφησε τα πράγματα όπως είναι.
Αποτέλεσμα αυτής της αδράνειας είναι από το Μάιο μέχρι και το Σεπτέμβριο η παραλιακή οδός να παραδίνεται στο χάος και στις αισθητικές ορέξεις κάθε επαγγελματία, που θέλει να βγάλει σε πέντε μήνες τα χρήματα μιας ζωής.
Όλα τα παραπάνω αναδείχθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Καλαμάτας, όπου συζητήθηκε το θέμα της ανακαίνισης του νότιου πεζοδρομίου της Ναυαρίνου, από το τέλος του ποδηλατόδρομου (εκκλησία της Ανάστασης) έως το ξενοδοχείο Filoxenia.
Οι παρεμβάσεις θα είναι συνολικού προϋπολογισμού 40.000 ευρώ και η μελέτη προβλέπει τη συντήρηση και επισκευή του δαπέδου του πεζοδρομίου, την αποκατάσταση των αποσαρθρωμένων στοιχείων σκυροδέματος, την κατάργηση κάποιων ζαρντινιέρων στα σημεία όπου στενεύει το πεζοδρόμιο, τη συντήρηση των υπόλοιπων, την αποκατάσταση των παρτεριών και την ανακατασκευή των ραμπών των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, χαρακτήρισε την παρέμβαση υπερβολική και επί της ουσίας χωρίς καμία σημασία, αφού η περιοχή δεν αντιμετωπίζει και σοβαρά προβλήματα, όπως σημείωσε. Αντίθετα, χαρακτήρισε μείζον θέμα αυτό της ανακατασκευής του βόρειου πεζοδρομίου της Ναυαρίνου.
Ο εκπρόσωπος της «Αλλαγής», Γιάννης Χριστόπουλος, υποστήριξε ότι πρόκειται για μια αποσπασματική παρέμβαση στη Ναυαρίνου, σχολιάζοντας ότι αυτή δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα που εμφανίζονται κατά τη θερινή περίοδο. Είπε ότι η δημοτική αρχή δεν έχει το πολιτικό θάρρος να προχωρήσει σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το παραλιακό μέτωπο και αντίθετα προχωράει σε αποσπασματικές παρεμβάσεις, πολλές εκ των οποίων μένουν και στα λόγια. Παρά την κριτική, όμως, και οι δύο εκπρόσωποι των μειοψηφιών ψήφισαν υπέρ της συγκεκριμένης μελέτης.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής και αντιδήμαρχος, Ανδρέας Καραγιάννης, τόνισε από την πλευρά του ότι ο Δήμος ετοιμάζει και τη μελέτη για την ανακατασκευή του βόρειου πεζοδρομίου της Ναυαρίνου και πως γενικά ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής για την παραλιακή ζώνη είναι ολοκληρωμένος και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τόσο η ανάπλαση στην Ανάσταση, για την οποία υπάρχει και ανάδοχος, όσο και το πάρκο στον προλιμένα, για το οποίο υπάρχει η προσδοκία ότι θα προχωρήσει τώρα που το Λιμενικό Ταμείο έχει περάσει στον έλεγχο του Δήμου.
 
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη