Αντίθετο το αρμόδιο υπουργείο για τα απορρίμματα


Άλλα λέει η κυβέρνηση κι άλλα η Περιφέρεια Πελοποννήσου
 
 
Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου και Δήμαρχος Ξυλοκάστρου Ηλίας Ανδρικόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του, την περασμένη Παρασκευή, στο Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα , επειδή για δεύτερη φορά δεν εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός 2015 που υποβλήθηκε.
Προηγούμενα, αλλά και στην τελευταία φάση της συνεδρίασης του Φορέα, παρευρέθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος ανέλυσε την κυβερνητική πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων (πλήρης αντίθεση για τον τρόπο που προωθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου) και ζήτησε από τους δημάρχους που παρευρίσκονταν να βοηθήσουν, ώστε η Τρίπολη να αποσυμφορηθεί από τις χιλιάδες τόνους απορριμμάτων, που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πόλης.
 Να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, μιλώντας, πρόσφατα, σε διεθνές συνέδριο της Περιφέρειας Αττικής για τα απορρίμματα, το οποίο διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα, τόνισε τα εξής, μεταξύ άλλων: «Δεν πρέπει πλέον οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρίσκονται σε εγγύτερη επαφή με τους πολίτες να έχουν απλά το ρόλο της διαχείρισης των κεντρικών πολιτικών της κεντρικής εξουσίας.
Μαζί με τον κόσμο, το λαό, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να αμφισβητούν και να ηγούνται κινημάτων και πολιτικών που να χαρακτηρίζονται από καινοτομία, εφαρμογή σχεδίων τοπικής κλίμακας στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών».
Χρεοκοπημένη χαρακτήρισε τη μέχρι σήμερα στρατηγική στη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ τόνισε: «Μακριά από εμάς αντιλήψεις ότι τα σκουπίδια είναι η μεγάλη μπίζνα και ότι πρέπει να κατασκευαστούν τα φαραωνικά εργοστάσια. Η βασική επιλογή στη διαχείριση των απορριμμάτων έχει γίνει και δεν πρέπει να κάνουμε βήμα πίσω, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την Ευρώπη. Λύσεις υπάρχουν, εμπειρία υπάρχει, σύγκλιση απόψεων υπάρχει. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν».
Α.Π.