Απάντηση δημάρχου Καλαμάτας σε σχόλια του «Θάρρους»


Κυρία διευθύντρια, 
εκ μέρους του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Ε. Νίκα, σας αποστέλλω απάντηση για τα εξής σχόλια του «Θάρρους», που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015: 
«Για το σχόλιο με τίτλο “Στην Αθήνα φυτεύουν ελιές ενώ στην Καλαμάτα μουριές και πλατάνια”: Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ειδοποίησε το Δήμο Καλαμάτας για τη διαθεσιμότητα ελαιοδένδρων, που αφαιρούνταν λόγω μεγάλου σιδηροδρομικού έργου. Από τη Διεύθυνση Γεωτεχνικών του Δήμου μας κρίθηκε, όμως, ότι το κόστος μεταφοράς και μεταφύτευσής τους ήταν μεγαλύτερο από το να αγοράζονταν. Ούτως ή άλλως, το αστικό πράσινο απαιτεί και μουριές και πλατάνια. 
Για το σχόλιο με τίτλο “Μεγαλώνουν τα προβλήματα, καθυστερούν οι λύσεις”: Το θέμα προστασίας της ακτής στη Μικρή Μαντίνεια, από το νόμο υπάγεται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Για το έργο που κατασκευάσθηκε και βορείως του οποίου εμφανίζεται το πρόβλημα, είχε υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 
Για την αναγκαία υπολειπόμενη παρέμβαση έχει παραδοθεί μελέτη από τη λιμενολόγο Μαριλένα Φράγκου και υπήρξε σχετική αλληλογραφία και συνεννόηση μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας. 
Το θέμα χρηματοδότησης αυτής της παρέμβασης, ύψους 120.000 ευρώ, δεν περιελήφθη στις 2 προηγούμενες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και ελπίζουμε να μπει στην επόμενη, δεδομένου ότι κινδυνεύουν και δημοτικές υποδομές (Τουριστικό, εξοπλισμός αντλιοστασίου αποχετεύσεως, κοινόχρηστη παράκτια ζώνη κ.λπ.). Αναμένουμε εξελίξεις σ’ αυτό το ζήτημα». 
Κώστας Κοντοθανάσης 
Γραφείο Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων και Εθιμοτυπίας Δήμου Καλαμάτας 
 
Απάντηση 
Συμφωνούμε ότι το κόστος μεταφοράς από το Αίγιο ήταν μεγάλο, αλλά μια απλή ερώτηση: πόσες ελιές πήρε και μεταφύτεψε ο Δήμος από τα έργα διάνοιξης του περιμετρικού της Καλαμάτας; 
Τέλος, δε ζητήσαμε να γεμίσει η Καλαμάτα ελιές, αλλά καλό θα ήταν να υπάρχουν σε κάποια σημεία τα δέντρα- σύμβολο της πόλης. 
Π.Μπ.