Δίωξη για λαθρεμπόριο και εγκληματική οργάνωση άσκησε ο Εισαγγελέας


Ακόμα και τα 12 εκατομμύρια ευρώ, εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει η αξία και το κόστος από τα λαθραία τσιγάρα που μετέφερε το πλοίο «Mesogio», σημαίας Τανζανίας, που εντοπίσθηκε από τις Λιμενικές Αρχές και οδηγήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Ακόμα και χθες οι άνδρες το Λιμενικού ξεφόρτωναν κούτες με λαθραία τσιγάρα, ενώ το μεσημέρι οι 6 Ουκρανοί, που ήταν πλήρωμα, οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα Καλαμάτας Δημήτρη Σταύρου.
 
Κατηγορίες
Ο Εισαγγελέας τους άσκησε δίωξη για λαθρεμπορία από κοινού, αξίας που υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και για απείθεια, καθώς, όταν τους εντόπισαν οι ελληνικές Αρχές, δε σταματούσαν και προσπάθησαν να διαφύγουν.
Οι 6 Ουκρανοί συλληφθέντες, ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν στην Ανακρίτρια από Δευτέρα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι 6 κράτησαν αρνητική στάση για το λαθραίο εμπόρευμα που μετέφεραν, ισχυριζόμενοι πως δε γνώριζαν ότι είναι λαθραία τα τσιγάρα.
 
Συνεχίζεται η καταμέτρηση
Οι λιμενικοί και χθες το πρωί, ξεφόρτωναν κούτες με τσιγάρα και τις μετέφεραν στις εγκαταστάσεις του Τελωνείου, όπου θα γίνει ακριβής καταμέτρηση και θα υπολογισθούν οι δασμοί.
Το πλοίο, με κατεβασμένη σημαία, βρισκόταν το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, ανοιχτά του Μεσσηνιακού κόλπου και εντοπίστηκε από αεροπλάνο του Λιμενικού Σώματος.
Στη επιχείρηση που ακολούθησε, καθώς το πλοίο δεν συμμορφωνόταν στις υποδείξεις των Αρχών, συμμετείχαν άνδρες του Λιμεναρχείου Καλαμάτας, της Πάτρας που είχαν σπεύσει με σκάφος, αλλά και ειδικά εκπαιδευμένοι άνδρες του Λιμενικού Σώματος.
Τελικά κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τα 6 μέλη του πληρώματος και να τους συλλάβουν.
Το εν λόγω πλοίο είχε το ρόλο της «μάνας» και δουλειά του ήταν να μοιράζει λαθραία σε μικρότερα σκάφη, τα οποία θα έβγαζαν στη στεριά, ώστε να μεταφορτωθούν σε νταλίκες και να προωθηθούν στην μαύρη αγορά.
Οι λιμενικοί στην περιοχή εντόπισαν και ένα μικρότερο σκάφος, το οποίο ήλεγξαν, αλλά δεν προέκυψε κάτι.

Της Βίκυς Βετουλάκη