Επιστολή της COSMOTE για την κεραία κινητής τηλεφωνίας στην Στούπα


Μετά το θόρυβο που ξέσπασε στη Στούπα από φορείς κατοίκους , επαγγελματίες και τον Πολιτιστικό Σύλλογο “ΓΑΙΑ” για την κεραία κινητής τηλεφωνίας που έχει τοποθετηθεί στο κέντρο του χωριού, η COSMOTE απέστειλε επιστολή στον κ. Σωτήρη Σαραντέα στου οποίου το σπίτι έχει τοποθετηθεί η κεραία και στην οποία αναφέρονται τα εξής:

Αξιότιμε κε Σαραντέα, 
Σε συνέχεια του αιτήματός σας για την πραγματοποίηση μετρήσεων ηλεκτρομαγνητικού υποβάθρου στους χώρους της οικίας σας στην Παραλία Στούπας αλλά και στη γύρω περοχή , σας στέλνω συνημμένα την έκθεση μετρήσεων που πραγματοποίησε το στέλεχος του Εργαστηρίου Ελέγχου Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας Περιβάλλοντος της COSMOTE, Ακτινοφυσικός – Φυσικός Ιατρικής κος Χρήστος Τζίμας κατά την επίσκεψή της στους χώρους της οικίας σας την  11/2/15 καθώς και σύντομη περιγραφή των αποτελεσμάτων των μετρήσεων.
 
Συγκεκριμένα:
 
Α) Σε όλα τα σημεία όπου πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις,  τηρούνται τα όρια ασφαλούς έκθεσης που ισχύουν στην Ελλάδα, τα οποία είναι σε συμφωνία με  τα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (W.H.O.) και της Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία από τις μη Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP). Μάλιστα, τα Ελληνικά όρια ασφαλούς έκθεσης έχουν επιπλέον συντελεστές μείωσης (60% των ορίων του W.H.O.).  Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Fact Sheet No.304, Mάϊος 2006), σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ερευνητικά αποτελέσματα, δεν υπάρχει καμία πειστική επιστημονική ένδειξη ότι τα ασθενή εκπεμπόμενα σήματα στην περιοχή των ραδιοσυχνοτήτων από τους σταθμούς βάσης προκαλούν βλαβερά αποτελέσματα στην υγεία, ενώ και οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (SCENIHR) και της ICNIRP δεν συνδέουν την έκθεση του πληθυσμού σε ραδιοκύματα σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που προτείνει η ICNIRP με επιπτώσεις στη δημόσια υγεία:
“. είναι η άποψη της ICNIRP ότι η επιστημονική βιβλιογραφία που δημοσιεύεται από τις οδηγίες του 1998 και μετά δεν έχει δώσει κανένα στοιχείο για την ύπαρξη δυσμενών αποτελεσμάτων από την έκθεση  κάτω από τους βασικούς περιορισμούς και δεν απαιτείται άμεση αναθεώρηση των οδηγιών της σχετικά με τον περιορισμό της έκθεσης από υψηλόσυχνα ηλεκτρομαγνητικά πεδία”. (Health Physics 97(3):257-259; 2009)
 
Β) Η μέγιστη τιμή της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου κατεγράφη στην ταράτσα όμορου κτηρίου (θέση 5). Στη θέση αυτή, τα επίπεδα της ακτινοβολίας βρέθηκαν 15,83 φορές χαμηλότερα σε σχέση με τα όρια ασφαλούς έκθεσης.
 
Γ) Στις υπόλοιπες θέσεις μετρήσεων, τα επίπεδα της Η/Μ ακτινοβολίας βρέθηκαν από 53,54 έως 2289,12 φορές χαμηλότερα από τα όρια ασφαλούς έκθεσης.
 
 
Τα παραπάνω απεικονίζονται σχηματικά στη σελίδα 29 της  Έκθεσης Μετρήσεων, όπου παρουσιάζεται  πόσες φορές κάτω από τα όρια ασφαλούς έκθεσης βρέθηκαν οι τιμές σε κάθε θέση μέτρησης.
Επισημαίνεται ότι το Εργαστήριο Ελέγχου Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας Περιβάλλοντος της COSMOTE έχει λάβει διαπίστευση κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025:2005 από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Α.Ε. (Ε.ΣΥ.Δ), η οποία πιστοποιεί ότι οι μετρήσεις που διενεργεί το Εργαστήριο πραγματοποιούνται κατά την ορθή, θεσμοθετημένη διαδικασία και διασφαλίζει την αντικειμενικότητα των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, η οποία επιβεβαιώνεται μέσα από τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους.
Στελεχωμένο από επτά επιστήμονες με εξειδικευμένες μεταπτυχιακές σπουδές (PhD και MSc), το Εργαστήριο πραγματοποιεί μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην περιοχή συχνοτήτων 75MHz-3GHz, σε περιβάλλον κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ραδιοφώνου, τηλεόρασης, λοιπών ασύρματων επικοινωνιών (π.χ. VHF, TETRA), μικροκυματικών δικτύων (wi-fi) και ραντάρ.
Επιπλέον σας αποστέλλω και ένα Ερωτηματολόγιο Ικανοποίησης Πελάτη από το Εργαστήριο Ελέγχου Η/Μ Ακτινοβολίας Περιβάλλοντος,  αν μπορείτε να το συμπληρώσετε.
Παρακαλώ η απαντητική αποστολή να γίνει προς τον κ Βλάχο Ρήγα (rvlachos@cosmote.gr) , με κοινοποίηση στον αποστέλλοντα το email (craptis@cosmote.gr).
 
Είμαστε στη διάθεσή σας για περισσότερες λεπτομέρειες αν και όποτε χρειαστεί των αποτελεσμάτων της έκθεσης μετρήσεων. 
 

 
Χρήστος Ράπτης, Ph.D.
Προϊστάμενος τμήματος Ελέγχου & Μετρήσεων Ραδιοεκπομπών Κινητής
Δ/νση Υλοποίησης Υποδομών Σταθερής & Κινητής της COSMOTE Α.Ε.