Μέριμνα για τους δημότες και όχι για τους αριθμούς ζητά η αντιπολίτευση του Δήμου Καλαμάτας


Με αφορμή τον ισχυρισμό της Δημοτικής Αρχής ότι το δημοτικό ταμείο είναι εύρωστο
Η οικονομική πολιτική του δήμου Καλαμάτας και η καλή του κατάσταση, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας συζητήθηκαν στην χθεσινή Οικονομική Επιτροπή.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο εκπρόσωπος του “Ανοιχτού Δήμου”, Σταμάτης Μπεχράκης, σχολίασε ότι πέρα από τις όποιες τεχνικές ενστάσεις που θα μπορούσε να προβάλει, το μείζον ζήτημα είναι η Δημοτική Αρχή να μην μείνει στη….λατρεία των αριθμών, αλλά, να προτάξει την πολιτική μπροστά από την οικονομία.
Επ΄ αυτού σημείωσε ότι αντί στο Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο να ενισχύονται όσοι δηλώνουν μηδενικό εισόδημα, θα έπρεπε το όριο να περιλαμβάνει και οικογένειες που δηλώνουν μέχρι 5.000 ευρώ, έτσι ώστε να αυξηθεί ουσιαστικά και ο αριθμός των ατόμων που θα ενισχύονται από τη δομή του δήμου Καλαμάτας.
Επίσης, στα πλαίσια της ενδυνάμωσης της κοινωνικής της πολιτικής θα πρέπει η Δημοτική Αρχή, να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην οικιακή κομποστοποίηση, ώστε οι συμμετέχοντες να τύχουν της μείωσης του 20% στα δημοτικά τέλη. Αξίζει, πάντως, να σημειώσομε, ότι σύμφωνα με τον αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα της Διεύθυνσης Καθαριότητας οι οικιακοί κάδοι κομποστοποίησης που έχουν μοιραστεί φτάνουν στους 300, αλλά οι κάτοχοί του, αν και ενήμεροι, δεν έχουν αιτηθεί μείωσης των δημοτικών τελών, εκτός από ελάχιστους (30).
Ανταπαντώντας ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Γ. Φάββας τόνισε ότι σε περίπτωση που η Δημοτική Αρχή προχωρούσε σε αύξηση των ατόμων που δικαιούνται στήριξης από το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο, μέσω αύξησης του αφορολόγητου ορίου, το κόστος θα ήταν τεράστιο για το δήμο Καλαμάτας. Σε τελική, δε, ανάλυση, πρώτιστο μέλημα για τη βοήθεια στους κοινωνικά αδύναμους, είναι του κράτους.
Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, σχολίασε ότι η οικονομική κατάσταση του δήμου Καλαμάτας θα πρέπει να ιδωθεί και με βάση τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες υποχρεώσεις του. Εάν, δε, όπως ισχυρίζεται η Δημοτική Αρχή, η οικονομική κατάσταση του δήμου είναι εύρωστη, τα χρήματα δεν θα πρέπει να…κάθονται στην τράπεζα αλλά να διοχετεύονται μέσω έργων και παροχών στους πολίτες.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη