Ομάδα Γευσιγνωσία Ελαιολάδου ΤΕΙ Πελοποννήσου: “Η… τέχνη να βάζεις συνεχώς τον πήχη ψηλότερα”


Σημαντική επιτυχία είχε το διεθνές σεμινάριο για την τέχνη της σύνθεσης του ελαιόλαδου
Στην κοινωνία μας και σε όλες τις εκφράσεις της υπάρχει ένα σημαντικό ζητούμενο: η συνέπεια λόγων και έργων. Είναι γνωστές οι φράσεις “πολλά λέγονται αλλά δεν γίνονται και άλλα που “γίνονται χωρίς να έχουν λεχθεί”. Όσοι μετέχουν στο εγχείρημα της Ομάδας Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου κάνουν, κατά παρέκκλιση, αυτά που έχουν λεχθεί και, πολύ περισσότερο, δεν κάνουν τίποτα αντίθετο απ’ όσα έχουν υποστηρίξει κατά καιρούς.
Παρά τους χαμηλούς επικοινωνιακούς τόνους που κρατούν, έχουν καταφέρει, σε διάστημα ελάχιστων χρόνων, να πραγματοποιούν με εξαιρετική επιτυχία διεθνή σεμινάρια, με συμμετοχές επιστημόνων από τις ΗΠΑ μέχρι την Αυστραλία, να έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των περισσότερων ιδιωτικών μονάδων τυποποίησης ελαιόλαδου που δρουν στη Μεσσηνία, οι δράσεις τους να χρηματοδοτούνται και από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου, να πρόκειται στην ουσία για μια αυτοχρηματοδοτούμενη λειτουργία, ενώ, παράλληλα, να σχεδιάζουν συνεχώς καινούργια πράγματα. Χωρίς υπερβολές πρόκειται αυτή τη στιγμή για τη “ναυαρχίδα” του ΤΕΙ Πελοποννήσου, αλλά και γενικότερα του ελαιόλαδου στη Μεσσηνία.
Η τελευταία τους προσπάθεια, η διοργάνωση διεθνούς σεμιναρίου για τηΝ τέχνη της σύνθεσης πολυποικιλιακών ελαιόλαδων, η οποία διεξήχθη σε τρεις πόλεις, Καλαμάτα, Χανιά και Αθήνα, σημείωσε τεράστια επιτυχία.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό δελτίο Τύπου, “παρ’ ότι η Κορωνέικη ποικιλία δικαιωματικά κυριαρχεί ως μονοποικιλιακό ελαιόλαδο στην Ελλάδα, υπάρχουν και άλλα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα άλλων ελληνικών ποικιλιών τα οποία χρήζουν διερεύνησης, προβολής και αξιοποίησης.
Στο πρόγραμμα «Εξαιρετικά παρθένο πολυποικιλιακό ελαιόλαδο: η τέχνη της σύνθεσης» αναλύθηκαν τα γευσιγνωστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν τις ελληνικές ποικιλίες, με σκοπό τη σύνθεση νέων γεύσεων και αρωμάτων σε πολυποικιλιακά ελαιόλαδα και τη σταθερή αναπαραγωγή τους σε κάθε ελαιοκομική περίοδο.
Εκπαιδευτές του προγράμματος ήταν διεθνώς αναγνωρισμένοι ειδικοί γευσιγνώστες του πολυποικιλιακού ελαιόλαδου. O Dr. Antonio Lauro, από την κατ’ εξοχήν εξαγωγική χώρα στο ελαιόλαδο, την Ιταλία, και ο Dr. Richard Gawel, από την Αυστραλία, μία χώρα με ιδιαίτερο εμπορικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα αλλά και έντονα αναπτυσσόμενη παραγωγή ελαιόλαδου.
Το διήμερο πρόγραμμα διεξήχθη σε τρεις πόλεις: Καλαμάτα, Χανιά και Αθήνα, σε μια προσπάθεια επικοινωνιακής προώθησης του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας. Συμμετείχαν περισσότερα από εξήντα στελέχη εταιρειών, παραγωγοί, και μέλη ομάδων γευσιγνωσίας, ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία στην Αθήνα της κα. Selin Ertur, διακεκριμένης γευσιγνώστριας και τέταρτης γενιάς παραγωγός ελαιόλαδου της Τουρκίας.
Σκοπός της πρώτης ημέρας του προγράμματος ήταν η αρωματική ανάλυση και περιγραφή των κυριότερων ελληνικών ποικιλιών: Κορωνέικη, Μανάκι, Αθηνολιά, Κολοβή, Μάκρη, Τσουνάτη, Μεγαρίτικη, Αμφίσσης, Καλαμών και Μαυρολιά. Κατά τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε σύνθεση πολυποικιλιακών ελαιόλαδων με βάση ζητούμενα γευσιγνωστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά αλλά και αναγνώριση των επιμέρους ποικιλιών πολυποικιλιακού ελαιόλαδου.
Η δράση υποστηρίχθηκε από το τεχνικό πρόγραμμα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου αλλά και την αρωγή χορηγών του Εργαστηρίου και συγκεκριμένα των εταιρειών «Kalamata Papadimitriou», «AGRO.POLY», «Σύμπραξη Συμβουλευτική» και του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη», σταθερού υποστηρικτή του Εργαστηρίου από το 2012, τους οποίους και ευχαριστούμε.
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει και στις εταιρείες που με μεγάλη ευγένεια προσέφεραν τα ελαιόλαδά τους για τις ανάγκες του προγράμματος και συγκεκριμένα τις AGRO.POLY (Μαυρολιά), Ανώνυμος Βιομηχανική Εταιρία «ΑΝΑΤΟΛΗ» (Τσουνάτη), Αναστάσιος Βλαχόπουλος (Μανάκι), Eirini Plomariou (Κολοβή), Ελαιοτριβείο «ΚΥΚΛΩΠΑΣ Α.Ε.» (Μάκρη), Epikouros Organic Products (Κορωνέικη), Μηλιώνης Ηλίας & ΣΙΑ (Κορωνέικη). Pelion Olive Farms (Αμφίσσης), Σεραφείμ Γκίκας (Μεγαρίτικη) και Sotirali-Bio Pure Organic Olive oil products and Honey (Αθηνολιά)”.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη