Παναγιώτης Νικολούδης: Ο Μανιάτης που άνοιξε βεντέτα με τη διαφθορά


Η διαδρομή του αδιάφθορου εισαγγελέα
Ένας σκληρός εισαγγελέας, με την ταυτότητα του αδιάφθορου και την κοψιά του παραδοσιακού Μανιάτη, με αυστηρό κώδικα τιμής, που αγαπάει τα σταράτα λόγια, καλείται να «χτυπήσει» αυτό που οι πάντες θεωρούν ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα: τη διαφθορά!
Ο Π. Νικολούδης πέρασε απ’ όλες τις βαθμίδες του εισαγγελικού κλάδου, χειρίστηκε πάντα με τόλμη και εντιμότητα μεγάλες υποθέσεις και τώρα συνεχίζει το κυνήγι της παραβατικότητας από τη θέση του υπουργού Επικρατείας για τη Διαφθορά.
Ο Παναγιώτης Νικολούδης, μέχρι πρότινος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, θα συνεχίσει το κυνήγι της παραβατικότητας, αυτήν τη φορά από το μετερίζι του υπουργού Επικρατείας για τη Διαφθορά.
Ο ίδιος δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για τη νέα μεγάλη πρόκληση στην καριέρα του, άλλωστε άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά βεβαιώνουν ότι ανέτρεψε ένα σχέδιο ζωής που είχε δρομολογήσει για να αναλάβει αυτήν τη νέα μεγάλη ευθύνη: την επιστροφή του στην πατρογονική γη της Μάνης μετά τη συνταξιοδότησή του.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια
Ο Παναγιώτης Νικολούδης είναι ένας άνθρωπος που από τα μικρά του χρόνια έζησε σε εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Και ίσως γι’ αυτό αντιλαμβάνεται ακόμη πιο βαρύ και ιερό το καθήκον να χτυπήσει τη διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μάστιγες της οικονομίας, με θύματα κυρίως τους αδύναμους πολίτες.
Άνθρωποι από τη γενέτειρά του, το χωριό Μηλέα της Μάνης, τον θυμούνται μικρό παιδάκι τη δεκαετία του ’50, όταν όλη η Ελλάδα ήταν καθημαγμένη από τον Εμφύλιο και η ζωή ήταν παντού δύσκολη. Τότε που η καθημερινότητα στη Μάνη ήταν ακόμη πιο σκληρή για εκείνον και τους συνομήλικους.
Συντοπίτες του τούς θυμούνται «ένα ξυπόλητο τάγμα» -όπως τους αποκαλούσαν- να βαδίζουν χωρίς παπούτσια από και προς το σχολείο, «το καλοκαίρι πάνω στην καυτή πέτρα και το χειμώνα στην τσουχτερή παγωνιά»!
Οι μνήμες από την παιδική του ηλικία είναι πολλές: το παιχνίδι με ξύλινα αυτοσχέδια τουφέκια, σε πραγματικό σκηνικό πολέμου, που ήταν τα ερείπια των καμένων σπιτιών, τα οποία είχε αφήσει πίσω του ο Εμφύλιος. Οι μανάδες της Μάνης, που αγωνίζονταν να προτρέψουν τα παιδιά τους: «Ανοίξτε τα μάτια σας, να μάθετε γράμματα, για να ξεφύγετε από αυτόν τον έρμο τόπο…».
Ο ίδιος και οι συνομήλικοί του, που ενώ ως παιδιά στερούνταν ακόμη και το ίδιο το νερό, όχι μόνο δεν πτοούνταν, αλλά τους θυμούνται να τραγουδάνε «Μανιάτες και Μανιάτισσες, για μια ένδοξη πατρίδα, το αίμα μας θα χύσουμε ως τη στερνή ρανίδα».
Όσοι τα γνωρίζουν αυτά, μπορούν να αντιληφθούν, να διακρίνουν και να ερμηνεύσουν στο χαρακτήρα του Παναγιώτη Νικολούδη τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες που έχουν οι άνθρωποι αυτού του τόπου… Ίσως αυτό να εξηγεί και το γιατί έχει μόνιμα πάνω στο γραφείο του ένα γυάλινο ποτήρι με την εικόνα του Κολοκοτρώνη και πίνει μόνο από αυτό νερό! «Γιατί μόνο από αυτό το ποτήρι;» τον είχα ρωτήσει κάποια στιγμή. Και σκέφτηκα ότι αστειευόταν, όταν απάντησε: «Μα γιατί αυτός κι εγώ πηγαίναμε στο ίδιο δημοτικό σχολείο, με κάποια χρόνια διαφορά βέβαια…». Ωστόσο η επιβεβαίωση ήρθε από ιστορικά βιβλία, που ανέφεραν ότι πράγματι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχε φοιτήσει στο Δημοτικό Σχολείο Μηλέας!

Πολλοί έχασαν τον… ύπνο τους
Ο Παναγιώτης Νικολούδης πέρασε από όλες τις βαθμίδες του εισαγγελικού κλάδου και χειρίστηκε πάντα με τόλμη και εντιμότητα μεγάλες υποθέσεις, όπως τη δολοφονία στην επέτειο του Πολυτεχνείου το 1980 της εργάτριας Σταματίνας Κανελλοπούλου και του Κύπριου φοιτητή Ιάκωβου Κουμή, την υπόθεση των Σατανιστών, την υπόθεση Νάσιουτζικ και πολλές άλλες. Στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του, ωστόσο, αφοσιώθηκε στον πόλεμο κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Από το 1997 μέχρι το 2003 ήταν πρόεδρος της τότε νεοσυσταθείσας Επιτροπής του άρθρου 7 για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Επέστρεψε στο ίδιο πόστο το 2010, όταν η χώρα μας στον τομέα της καταπολέμησης μαύρου χρήματος είχε αξιολογηθεί ως «προβληματική». Και κατάφερε στη διαδρομή του μέχρι σήμερα να επιτύχει, πέρα από κάθε προσδοκία, στην εξαιρετικά δύσκολη αποστολή του ως επικεφαλής της Αρχής.
Όπως είχε τονίσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, θα έκανε πολλούς που έχουν βάλει βαθιά το χέρι τους στον κρατικό κορβανά, να… χάσουν τον ύπνο τους!
Αθόρυβος και ιδιαίτερα αποτελεσματικός, ακολουθώντας τα ίχνη του μαύρου χρήματος, πέτυχε να αποκαλύψει πολλές από τις… μυστικές του κρύπτες του ανά την υφήλιο και να δεσμεύσει προς όφελος του Δημοσίου ακίνητα και μετρητά εκατοντάδων εκατομμυρίων.

ΤΟ «ΠΙΣΤΕΥΩ» ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ
«Η Δικαιοσύνη πρέπει να έχει τα μάτια της ανοιχτά»
Άνθρωπος ιδιαίτερων ικανοτήτων ο Παναγιώτης Νικολούδης, παράλληλα με τη θητεία του στο δικαστικό σώμα, έκανε ειδικές σπουδές στις ΗΠΑ σχετικά με το διεθνές οργανωμένο έγκλημα, το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και τη διαφθορά. Το σκάνδαλο της Energa και της Hellas Power, που εισέπρατταν τα χρήματα από τους καταναλωτές για το ηλεκτρικό ρεύμα και δεν τα απέδιδαν στη ΔΕΗ, το τεράστιο σκάνδαλο με τα ύποπτα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η αποκάλυψη πολλών από τις κρυψώνες εκατομμυρίων από μίζες για τα εξοπλιστικά, είναι ορισμένες μόνο από τις υποθέσεις διαφθοράς που έστειλε στην Εισαγγελία.
«Γιατί, κε εισαγγελέα, τόσο ενδιαφέρον για το ξέπλυμα;» τον είχα ρωτήσει. Και η απάντηση: «Ασχολήθηκα και ασχολούμαι ιδιαίτερα από τη στιγμή που συνειδητοποίησα ότι δεν αρκεί η επιβολή ποινών στερητικών της ελευθερίας για την άσκηση μιας αντιεγκληματικής πολιτικής. Μια κοινωνία, όταν κλείνει ένα μέλος της στη φυλακή, ακόμη κι αν αυτό έχει κάνει βαρύτατο έγκλημα, είναι σαν να αυτοτραυματίζεται, γιατί το στερείται με χίλιους τρόπους. Πέρα βέβαια ότι επιβαρύνεται οικονομικά από τη φύλαξή του. Αντίθετα, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό η πολιτεία να καταφέρει να αποστερήσει τον εγκληματία από την εγκληματική του λεία, δηλαδή να του πάρει πίσω το εγκληματικό προϊόν».
Τα χρόνια που ακολούθησαν η Αρχή εξελίχθηκε σταδιακά σε έναν άκρως αποτελεσματικό μηχανισμό, του οποίου η στρατηγική και η μεθοδολογία χαρακτηρίζονται από όλους τους διεθνείς φορείς ως παράδειγμα προς μίμηση, ενώ η χώρα μας θεωρείται πια από τις χώρες με τους αποτελεσματικότερους μηχανισμούς στην καταπολέμηση του ξεπλύματος και της διαφθοράς και της ζητείται ακόμη και να μεταδώσει τεχνογνωσία σε μεγάλο αριθμό χωρών, κυρίως της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Όσοι γνωρίζουν τον Παναγιώτη Νικολούδη, λένε γι’ αυτόν ότι έχει πολύ ήσυχο ύπνο, επειδή έχει καθαρή τη συνείδησή του, καθώς επίσης και ότι δεν κοιμάται καθόλου όταν δουλεύει για μια υπόθεση! Δεν αποχωρίζεται ποτέ ένα μικρό μαρμάρινο αγαλματίδιο, που απεικονίζει τη θεά της Δικαιοσύνης, τη θεά Θέμιδα, το οποίο κοσμεί ένα ράφι πίσω από το γραφείο του.
«Κοίταξέ την και πες μου τι βλέπεις», λέει σε όσους την παρατηρούν. Για να συμπληρώσει ο ίδιος αμέσως μετά. «Τούτη η Δικαιοσύνη δεν έχει τα μάτια της δεμένα. Δεν είναι τυφλή. Έτσι πρέπει να είναι η Δικαιοσύνη. Να έχει τα μάτια της ανοιχτά»…
Ο Παναγιώτης Νικολούδης είναι παντρεμένος με την αρεοπαγίτη Ευγενία Προγάκη και έχουν έναν γιο, τον Ευστράτιο – Ερμή, 25 χρόνων, ο οποίος ολοκληρώνει τις σπουδές του στη Νομική Σχολή.

Πηγή: Έθνος, Μαίρη Μπενέα