Περισσότερα τα χαμόγελα της Συντονιστικής Αγώνα Συλλόγων για τα σκουπίδια στην Καλλιρρόη


Αρχίζουν να αυξάνουν τα χαμόγελα στα χείλη των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων του Δήμου Οιχαλίας, που αντιτάσσονται στη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Καλλιρόη, μετά όσα διατυπώθηκαν και από τον υπουργό Εσωτερικών   Γ. Βούτση, κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου για μια «Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική».
Και επειδή, παρά τα θετικά προμηνύματα, δεν έχουν υποστείλει τη σημαία των κινητοποιήσεών τους, θα επιδιώξουν να συναντηθούν και με τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ι. Τσιρώνη, στον οποίο θα εκθέσουν τις απόψεις τους και θα γνωστοποιήσουν τα προβλήματα που θα επιφέρει σε ολόκληρη την Άνω Μεσσηνία η λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, ο υπουργός Εσωτερικών Νικ. Βρούτσης σημείωσε πως η βασική επιλογή έχει γίνει και δεν πρέπει να υπάρξει βήμα πίσω. Αναφερόμενος σε ό,τι έχει γίνει ως τώρα, υπογράμμισε πως «είναι σαφές, ότι έχει χρεοκοπήσει μια στρατηγική, που αντί να ενθαρρύνει και να ενισχύει ποικιλοτρόπως την τοπική διαχείριση, προωθούσε την αναγνώριση ότι τα σκουπίδια είναι μια μεγάλη μπίζνα παγκοσμίως».
Σε ειδική αναφορά του στον σχεδιασμό των τεσσάρων εργοστασίων (που είχε προγραμματιστεί να λειτουργήσουν στην Αττική, αλλά σταμάτησαν μετά από την παρέμβαση της περιφερειάρχου Ρένας Δούρου) , σημείωσε, ότι ουσιαστικά επρόκειτο για «φαγάνες» που θα χρειάζονταν αυξανόμενες ποσότητες σύμμεικτων απορριμμάτων για να τροφοδοτηθούν, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Σχετικά με τον νέο σχεδιασμό, τόνισε ότι -όπως και σε άλλα θέματα- πρόθεση είναι ο α’ και β’ βαθμός Αυτοδιοίκησης μαζί με την κεντρική κυβέρνηση να συμπορευθούν και να συναποφασίσουν τις πολιτικές. Πολιτικές που «πρέπει να είναι δημόσιες, διότι το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί παρά να αποτελεί πρόνοια των λαϊκών δυνάμεων, των εργαζομένων».
«Η εμπειρία υπάρχει. Η σύγκλιση υπάρχει. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό. Να προχωρήσει άμεσα ο νέος σχεδιασμός» κατέληξε ο κ. Βούτσης.
Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής οι Π. Μπούρκουλα και Παν. Μπούρας, ενώ, όπως πληροφορηθήκαμε, παρών ήταν ως εκπρόσωπος του Δήμου Καλαμάτας ο υπηρεσιακός παράγοντας Ι. Παπαδόπουλος.       

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου