Πλοίο φορτωμένο με χιλιάδες τσιγάρα (φωτογραφίες και βίντεο)

Πλοίο φορτωμένο με χιλιάδες τσιγάρα (φωτογραφίες και βίντεο)

Μπορεί το τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη να θέλει το βαπόρι από την Περσία να πιάνεται στην Κορινθία, αλλά, προχθές το βράδυ, ένα άλλο, με διαφορετικό περιεχόμενο ακινητοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Κορώνης.
Έτσι, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην καταπολέμηση του εμπορίου λαθραίων τσιγάρων, εξαρθρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης με την καθοριστική συμβολή των ανδρών του Λιμεναρχείου της Καλαμάτας.
Όλα ξεκίνησαν από πληροφορίες των Αρχών, ότι το πλοίο με όνομα Mesogios ήταν γεμάτο από τσιγάρα και βρισκόταν ανοιχτά του Μεσσηνιακού Κόλπου και εντοπίστηκε από αέρος από αεροπλάνο του Λιμενικού Σώματος. Έτσι, ύστερα από παρακολούθηση του πλοίου από το Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης 070 αποφασίστηκε να  γίνει η έφοδος κοντά στο Βενέτικο.
Στη επιχείρηση συμμετείχαν άνδρες του Λιμεναρχείου Καλαμάτας, της Πάτρας που είχαν σπεύσει με σκάφος, αλλά και ειδικά εκπαιδευμένοι λιμενικοί για εφόδους. Οπλισμένοι σαν αστακοί οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τα 6 μέλη του πληρώματος υπηκόους Ουκρανίας του Mesogios, σημαίας Τανζανίας (ήταν κατεβασμένη) ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιχείρηση συμμετείχε και ελικόπτερο της Frontex.
Στη συνέχεια, ακολούθησε η μεταφορά του πλοίου στο λιμάνι της Καλαμάτας όπου έδεσε λίγο πριν τις 9.00 το πρωί χθες, οπότε το πλήρωμα μεταφέρθηκε με χειροπέδες στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας και ξεκίνησε η φάση της προανάκρισης.
Έπειτα ακολούθησε μια γιγαντιαία επιχείρηση για το άδειασμα- μεταφορά στις αποθήκες του Τελωνείου και καταμέτρηση των τσιγάρων που οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 6 χιλιάδες κούτες.
Ακόμα πληροφορίες αναφέρουν ότι το καράβι αποτελούσε τη “μάνα” που ουσιαστικά θα μοίραζε σε άλλα μικρότερα σκάφη την ποσότητα- μαμούθ που κουβαλούσε, κάτι που τελικά δεν πρόλαβε.
Τέλος να σημειωθεί ότι αυτό το περιστατικό ήρθε να προστεθεί στα συχνά που απασχολούν το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, αλλά και το γειτονικά Λιμεναρχεία, έτσι είναι επιτακτική ανάγκη η απόκτηση ενός μεγάλου- κλειστού σκάφους  στο στόλο της Καλαμάτας αφού αυτή τη στιγμή τα μέσα που υπάρχουν στην περιοχή μόνο αρκετά δεν είναι και αυτό κάνει δύσκολη την δουλειά του Λιμενικού.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια προς τα στελέχη Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. που συμμετείχαν σε αυτή την επιχείρηση και εξήρε τον επαγγελματισμό και τον άριστο συντονισμό που επέδειξαν, με αποτέλεσμα το Λιμενικό Σώμα να οδηγηθεί σε μία ακόμη μεγάλη επιτυχία απέναντι στις οργανωμένες μορφές εγκληματικότητας.
Να σημειωθεί ότι κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ αποφέρει κάθε χρόνο στα οργανωμένα κυκλώματα το λαθρεμπόριο τσιγάρων ενώ αρκετά μεγάλα είναι και τα ποσά από τους διαφυγόντες φόρους-δασμούς.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ με θέμα την «Αξιόλογηση του Υφιστάμενου Πλαισίου Φορολόγησης των Καπνικών Προϊόντων στην Ελλάδα», πάνω από το 20% της αγοράς καπνικών προϊόντων πλέον κινείται στη γκρίζα ζώνη του λαθρεμπορίου στην Ελλάδα, οδηγώντας τον κρατικό κορβανά σε απώλειες εσόδων που το 2014 ξεπέρασαν και τα 720 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και τις εταιρίες καπνικών να έχουν απολέσει από το 2009 μέχρι το 2013 το 36%του όγκου πωλήσεων και του 52% της αξίας πωλήσεων.
 
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση/Φωτό: Στασινός Μουτσούλας