Σάλπισμα εκεχειρίας από τον Παν. Νίκα, μετά τη θύελλα κατά Σαμαρά


Επιμένει στην ανάγκη ανανέωσης της Ν.Δ. και της επιστροφής της στο χώρο της κεντροδεξιάς 
Το δημοσίευμα στον τοπικό τύπο με τις απόψεις, μεταξύ άλλων, και του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, για τα αίτια της ήττας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αλλά και οι απόψεις του για τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, κυριάρχησε, χθες, στην τοπική πολιτική μας επικαιρότητα.
Συγχρόνως, όμως, την ίδια ημέρα, σε γενικότερο επίπεδο, κυριαρχούσε κι ένα είδος εκεχειρίας μεταξύ των γαλάζιων φυλών, με αφορμή την προοπτική ρήξης της κυβέρνησης με τους εταίρους μας και δανειστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έτσι, απαντώντας σε ερώτηση του “Θάρρους” για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Νίκας κινήθηκε σε ανάλογο ύφος, στρογγυλεύοντας κατά πολύ το λόγο του, θέλοντας έτσι να “αφοπλίσει” το κλίμα που είχε δημιουργηθεί εναντίον του, από μια μεγάλη μερίδα στελεχών του κόμματος στη Μεσσηνία, αλλά και αυτοδιοικητικών, οι οποίοι εξέφραζαν δημόσια την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις απόψεις του δημάρχου Καλαμάτα.
Σε επικοινωνία που είχαμε, χθες το μεσημέρι, ο κ. Νίκας υπογράμμισε ότι τα όσα έχει πει “είναι καταγεγραμμένα στο δημοσιογραφικό κασετόφωνο της εφημερίδας που φιλοξένησε τις δηλώσεις μου. Αν ορισμένοι θέλουν να δώσουν έμφαση σε κάποια σημεία αυτών που υποστήριξα και να αποσιωπήσουν άλλα – κατά τη γνώμη μου- σημαντικότερα είναι δικαίωμά τους.
Σκοπός μου δεν ήταν, όμως, να δείξω ως μοναδικό υπεύθυνο τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά. Τουναντίον. Μετά από πολιτικές ήττες, τέτοιας έκτασης, θεωρώ ότι θα πρέπει να αναλυθούν με παρρησία και θάρρος τα αίτια. Κι αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα από μια διαδικασία συζήτησης στα όργανα του κόμματος.
Οι απόψεις μου δεν αμφισβητούν τον τέως πρωθυπουργό. Δεν θα μπορούσα άλλωστε, αφού, η παρουσία του είναι σημαντικό κεφάλαιο για τη Μεσσηνία. Κρίνοντας, όμως, πολιτικά το εκλογικό αποτέλεσμα, θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να προχωρήσει σε πρακτικές ανάδειξης νέων προσώπων. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με βιασύνη.
Πρέπει στο χώρο της κεντροδεξιάς να υπάρξει ηρεμία, ώστε να μπορούμε να δούμε όλοι μας τα πράγματα πιο ξεκάθαρα. Πολιτικός μας μπούσουλας θα πρέπει να είναι, όμως, η επιστροφή στις ρίζες μας. Κι αυτές δεν είναι άλλες πέρα από το φιλελεύθερο χώρο, με την πραγματική έννοια του όρου. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το κύριο πολιτικό διακύβευμα για τη Νέα Δημοκρατία το επόμενο διάστημα”.
Παράλληλα, ο κ. Νίκας επανέλαβε τα παράπονά του για κάποιες στιγμές της προηγούμενης Κυβέρνησης, αλλά επανέλαβε ότι δημοσιεύματα “που με θέλουν απέναντι στο Σαμαρά, χάνουν το… δάσος”.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη