Το Περιφερειακό εγκρίνει 120.000 ευρώ για νέα εργολαβία στη Μικρή Μαντίνεια


Αγωνία κατοίκων – καταστηματαρχών για τη θερινή περίοδο
Με 120.000 ευρώ θα επιχειρηθεί να αντιμετωπισθεί το έντονο πρόβλημα διάβρωσης στην περιοχή της Μικρής Μαντίνειας, για τα οποία θα ζητηθεί τη Δευτέρα έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.
Ωστόσο, η αντιμετώπιση των προβλημάτων απαιτεί σύσταση νέας εργολαβίας και συντεταγμένες παρεμβάσεις, όπως αναφέρει η μελετήτρια του έργου, Μαριλένα Φράγκου.
Η Περιφέρεια θα εξασφαλίσει τα χρήματα, εντάσσοντας το έργο στις πιστώσεις για την «Αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από ανωτέρα βία (βροχοπτώσεις – χιόνια – ανεμοθύελλα – θαλασσοταραχή -πυρκαγιές κ.τ.λ.) στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας (2014-2017)», προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ. Φορέας εκτέλεσης του έργου θα είναι ο Δήμος Καλαμάτας.

Νέα εργολαβία
Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Μεσσηνίας, στην εισήγησή της προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, αναφέρει ότι η συγκεκριμένη περιοχή παρέμβασης εκτείνεται αμέσως μετά και βόρεια των αντιδιαβρωτικών έργων που εκτελέστηκαν από το Δήμο Καλαμάτας.
Σύμφωνα με τη μελετήτρια Μαριλένα Φράγκου και τη σχετική μελέτη, η απαιτούμενη παρέμβαση πρέπει να είναι συντεταγμένη (δηλαδή, δεν πρόκειται για προσωρινή αντιμετώπιση των ζημιών) και θα απαιτήσει τη σύσταση εργολαβίας, όπου με επιμέλεια και τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες θα γίνει δυνατόν να ολοκληρωθεί.
Η χρηματοδότηση γίνεται έπειτα από έγγραφο του δημάρχου Καλαμάτας Π. Νίκα, με το οποίο ζητά «την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης, ώστε να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατόν τα έργα προστασίας της συγκεκριμένης περιοχής. Η εκτέλεση και παρακολούθηση του έργου προτείνουμε να γίνει με τον ίδιο τρόπο που υλοποιήθηκε το παρακείμενο έργο».

Τι θα γίνει το καλοκαίρι
Μέσω επιχειρησιακού προγράμματος διατέθηκε το ποσό του 1,4 εκατ. ευρώ για την εκτέλεση του έργου με τίτλο «Προστασία ακτών Μικρής Μαντίνειας», το οποίο ολοκληρώθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου του 2014.
Από τις αρχές, όμως, του προηγούμενου έτους παρατηρήθηκαν προβλήματα διάβρωσης της ακτής βορειότερα του εκτελεσθέντος έργου, τα οποία από την έντονη θαλασσοταραχή του τελευταίου μήνα εντάθηκαν, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί πολύ σοβαρό πρόβλημα διάβρωσης της ακτογραμμής βορειότερα, με άμεσο κίνδυνο για την ευστάθεια της παραλιακής οδού, αλλά και των παρακείμενων καταστημάτων.
Η μεγαλύτερη αγωνία των κατοίκων και καταστηματαρχών της περιοχής, ωστόσο, είναι πότε θα ξεκινήσουν και πότε θα ολοκληρωθούν αυτές οι παρεμβάσεις και ιδιαίτερα, τι θα γίνει την καλοκαιρινή – τουριστική περίοδο.
Από την πλευρά του, ο Δήμος Καλαμάτας σημειώνει πως στην περίπτωση που το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι (που είναι και το πιθανότερο), θα υπάρξει προσωρινή τεχνική παρέμβαση με φερτά αδρανή υλικά, σε συνεργασία που θα έχει με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας. 

Της Βίκυς Βετουλάκη