Φόρεσε τουρκικό φέσι η Μαρίνα Καλαμάτας


H Dogus ελέγχει πλέον το 90% της εταιρείας Κυριακούλης
Όταν πριν από δύο χρόνια, περίπου, το “Θάρρος” άνοιξε το φάκελο της Μαρίνας στην Καλαμάτα και στο ενδεχόμενο πώλησής της στον τουρκικό επενδυτικό όμιλο “Dogus”, ορισμένοι θεώρησαν το δημοσίευμα υπερβολικό, ενώ, η Δημοτική Αρχή, για να έχει τα νώτα της καλυμμένα, μέσω της εταιρείας “Διοκλής” έβγαλε ψήφισμα κατά της υλοποίησης του παραπάνω σχεδίου. Έκτοτε, σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι θα κάνει ο,τιδήποτε είναι δυνατό για να μην…τουρκέψει η Μαρίνα της Καλαμάτας, η οποία ελεγχόταν μέχρι πρότινος από την εταιρεία “Κυριακούλης”.
Μάλιστα, στο τέλος του περασμένου μήνα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Δημαρχείο με μετόχους της μειοψηφίας, με τη συμμετοχή του δημάρχου, Παν. Νίκα, αιρετών του Δήμου Καλαμάτας και υπηρεσιακών παραγόντων.
Η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος Καλαματιανών μικρομετόχων, που έχουν δημιουργήσει συνεταιρισμό με περίπου 60 μέλη, οι οποίοι κατέχουν το 40% των μετοχών της «Μαρίνα Καλαμάτας ΑΕ.» Το υπόλοιπο 60% κατέχει ο όμιλος Κυριακούλη.
Ο δήμαρχος επεσήμανε – και σε αυτή τη συνάντηση- πως ο Δήμος Καλαμάτας είναι αντίθετος σε προς τρίτους εκχώρηση της μαρίνας, διότι αυτή η υποδομή συνδέεται με τη λειτουργία, την αισθητική και την ψυχαγωγία μιας μεγάλης, αναπτυσσόμενης περιοχής του Δήμου και δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο ως πράγμα προς αγοραπωλησία. Επιδιώκει, δε, να έχει λόγο για τη χρήση και τη λειτουργία της μαρίνας, κάτι που εκφράσθηκε και με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από εκτενή σχετική συζήτηση. Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να λειτουργεί μεταξύ Δήμου και μετόχων μειοψηφίας δίαυλος επικοινωνίας για αμφίδρομη πληροφόρηση.
Επισημαίνεται πως η μαρίνα Καλαμάτας ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και το Υπουργείο Οικονομικών την έχει παραχωρήσει κατά χρήση για 35 χρόνια στο Δήμο Καλαμάτας. Ο Δήμος την ενοικίασε το 1998 σε εταιρεία για 25 χρόνια, μέχρι το 2023.
Τα παραπάνω επί της ουσίας γνώριζαν όλοι ότι δεν ήταν τίποτα περισσότερο παρά “ντουφεκιές για την τιμή των όπλων. Κι αυτό, γιατί, πολύ απλά, οι νόμοι της αγοράς έχουν άλλους κανόνες και άλλα… σύνορα. Αυτό είναι γνωστό τοις πάσι, κι ας κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.
Έτσι, όσα…ηρωϊκά όχι κι αν έστειλαν η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο, ποιος είπε ότι η Dogus «εγκαταλείπει» την Ελλάδα; Μετά την τοποθέτησή της στον Αστέρα Βουλιαγμένης και σε μια σαφή ένδειξη προθέσεων, ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών και νέα επένδυση στην Ελλάδα.
Ο τουρκικός όμιλος του Φερίτ Σαχένκ, που προχώρησε πρόσφατα στην αγορά γραφείων στην Αθήνα, αύξησε τη συμμετοχή του στην Κ&G Διαχείριση Μαρινών Μεσογείου Α.Ε. Η D Marine Investment Holdings, θυγατρική του ομίλου Dogus, κατέχει πλέον το 90,37% της Κ&G, ενώ το υπόλοιπο ελέγχεται από την εισηγμένη Κυριακούλης.
 Η Κ&G κατέχει το 51% της μαρίνας των Γουβιών στην Kέρκυρα, το 27% της μαρίνας Λευκάδος, το 23% της μαρίνας Ζέας και το 60% της μαρίνας Καλαμάτας. Το επενδυτικό όχημα του Φερίτ Σαχένκ ελέγχει επίσης μαζί με τη Lamda Development του ομίλου Λάτση και το 50% της εταιρείας διαχείρισης της μαρίνας Φλοίσβου.
Τόσο απλά, λοιπόν, και επί της ουσίας, η Μαρίνα της Καλαμάτας άλλαξε χέρια και αφεντικό. Τώρα τι μπορεί να γίνει μετά το 2023 θα δούμε…

Του Αντώνη Πετρόγιαννη