Η αναψυχή πάει Ιστορικό Κέντρο, Ιατροπούλου και Βαλαωρίτου


Σημαντικά αυξημένο είναι την τελευταία διετία το ενδιαφέρον επιχειρηματιών για τη λειτουργία καταστημάτων εστίασης και αναψυχής στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας, με την οδό Ιατροπούλου και την περιοχή της Βαλαωρίτου να ακολουθούν, όπως παρουσιάζουν τα σχετικά στοιχεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για την περιοχή του Ιστορικού Κέντρου, ακόμα και σε μία ημέρα, κατατέθηκαν στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας 5 φάκελοι για λειτουργία τέτοιων καταστημάτων.
Το ίδιο αποκαλύπτουν και τα στοιχεία για τις άδειες ίδρυσης και μεταβίβασης καταστημάτων εστίασης και αναψυχής που εγκρίνονται από την αρμόδια υπηρεσία του  Δήμου Καλαμάτας.
 
Τρίγωνο
Τα στοιχεία από τις υπηρεσίες αποκαλύπτουν ότι η έκδοση αδειών καταστημάτων σε όλη την έκταση του διευρυμένου Δήμου Καλαμάτας έχει σχεδόν διπλασιασθεί τα δύο τελευταία χρόνια.
Τα προηγούμενα, εκδίδονταν κατά μέσο όσο 140 άδειες, ενώ τα δύο τελευταία αγγίζουν ή και ξεπερνούν τις 200 κάθε έτος.
Το 2013, από το Δήμο Καλαμάτας, χορηγήθηκαν 100 άδειες για νεοϊδρυόμενα καταστήματα εστίασης και αναψυχής σε όλη την έκτασή του και 56 άδειες αντικατάστασης, λόγω μεταβίβασης της επιχείρησης.
Το 2014 χορηγήθηκαν 95 άδειες για νεοϊδρυόμενα καταστήματα εστίασης και αναψυχής και 54 άδειες αντικατάστασης λόγω μεταβίβασης.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή του Ιστορικού Κέντρου, την τελευταία 5ετία, στην καρδιά του, στην πλατεία Αμφείας (Παπλωματάδικα) και την οδό Αμφείας, εκδόθηκαν 25 άδειες εστίασης και αναψυχής. Στην οδό Ιθώμης 3, στην οδό Αιπύτου 3, στην πλατεία 23ης Μαρτίου 4 και στην πλατεία Όθωνος 7.
Αντίστοιχα, την τελευταία 5ετία στην περιοχή του πεζόδρομου της Ιατροπούλου, εκδόθηκαν 21 άδειες καταστημάτων και στην οδό Βαλαωρίτου, το ίδιο διάστημα, χορηγήθηκαν 8.
 
Αναβαθμισμένα
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτές τις περιοχές έχει καταγραφεί και από τη Διεύθυνση Υγείας, η οποία, επίσης, υποδέχεται φακέλους για αδειοδότηση καταστημάτων.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι, ενώ στον πεζόδρομο της Ιατροπούλου υπήρξε μία «έκρηξη» ενδιαφέροντος για τη λειτουργία τέτοιων καταστημάτων, πλέον αυτό έχει καταλαγιάσει. Αντίθετα, παραμένει αυξημένο το ενδιαφέρον επιχειρηματιών για την περιοχή του Ιστορικού Κέντρου.
Μάλιστα, όπως μας επισήμαναν, την τελευταία διετία οι αιτήσεις για την περιοχή του Ιστορικού Κέντρου συνεχώς αυξάνονται.
Επίσης ενδιαφέρον χαρακτηριστικό που έχει παρατηρηθεί από τους ελεγκτές της Διεύθυνσης Υγείας κατά τους ελέγχους των νέων καταστημάτων εστίασης και αναψυχής, είναι ότι, παρά την οικονομική κρίση, έχουν υψηλότερο ποιοτικό επίπεδο και στις εγκαταστάσεις και στα προσφερόμενα προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος και οι πελάτες πιο απαιτητικοί.
Τέλος, έχει παρατηρηθεί ότι εγκαταλείπονται πλέον οι μεγάλοι χώροι και επιλέγονται χώροι πιο ζεστοί και με προσωπικότητα για τη λειτουργία καταστημάτων εστίασης και αναψυχής.

Της Βίκυς Βετουλάκη