Η επιστροφή των παραδοσιακών ποικιλιών στόχος των γεωπόνων του ΤΕΙ


Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθες στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΤΕΙ Πελοποννήσου, την οποία διοργάνωσε το Ίδρυμα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελαίας.
Το εντυπωσιακό στην ημερίδα, με τίτλο «Παραδοσιακές Ποικιλίες Λαχανικών και Αυτοφυών Ειδών», ήταν η μεγάλη προσέλευση ατόμων όλων των ηλικιών, είτε επαγγελματίες του χώρου είτε απλοί καλλιεργητές.
Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ κ. Δημόπουλος, ενώ χαιρέτισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Μανιάτης. Το «παρών» έδωσε και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Γεωργίας κ. Κυριακόπουλος.
Η ημερίδα ξεκίνησε με ομιλία του γεωπόνου- βιοτεχνολόγου, Παναγιώτη Κάτσαρη, σχετικά με το θέμα της κομποστοποίησης και πώς αυτή μπορεί να συμβάλει στην καλλιέργεια, ενώ μίλησε για το δίκτυο που υπάρχει στην πόλη.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Μυρτώ Φοίφα, που έδωσε έμφαση στη σημασία της διατήρησης και επέκτασης των παραδοσιακών σπόρων, κάτι που προσπαθεί με τους Ανώνυμους Σποροφύλακες στο Κτήμα «Φοίφα», ενώ μίλησε και για τη σημασία που έχει για τον κόσμο να γνωρίζει τι πραγματικά είναι αυτό που τρώει.
Ακολούθησε ομιλία του καθηγητή Εφαρμογών του ΤΕΙ, Κωνσταντίνου Δελή, που αναφέρθηκε στην καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών στο ΤΕΙ, αλλά και στις έρευνες από το Ίδρυμα, ώστε να διαπιστωθούν αλλοιώσεις που έχουν προκύψει από υβρίδια φυτών, καθώς και στην καλλιέργεια αυτών.
Το λόγο μετά πήρε ο Αναστάσιος Κώτσιρας, επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ, που μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται στο Ίδρυμα στην καλλιέργεια χοντροκατσαρής ντομάτας, μια ποικιλία που οι άνθρωποι του Ιδρύματος προσπαθούν να εντάξουν στον Εθνικό Κατάλογο.
Τέλος, μίλησε ο Επαμεινώνδας Κάρτσωνας, επίκουρος καθηγητής, για την αξιοποίηση των αυτοφυών ειδών της ελληνικής χλωρίδας.
Π.Μπ.