Το 2021 θα είναι η χρονιά της Καλαμάτας


Στο επίκεντρο της εφημερίδας «Η Καθημερινή», με ρεπορτάζ της Όλγας Σελλά, τέθηκε την Κυριακή 9 Μαρτίου 2015 η προσπάθεια της Καλαμάτας να αναδειχθεί σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021.
Η εφημερίδα φιλοξένησε δηλώσεις της προσφάτως επιλεγείσας καλλιτεχνικής διευθύντριας του Γραφείου Υποψηφιότητας Kalamata 21, της Έλενας Πέγκα, «για μια διαδικασία που είναι άκρως ανταγωνιστική, αφού τον τίτλο διεκδικούν επτά ακόμη ελληνικές πόλεις, ώστε να είναι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης την ίδια χρονιά. Είναι η Ρόδος, ο Βόλος, τα Ιωάννινα, η Σύρος, η Τρίπολη, η Ελευσίνα, η Σαλαμίνα και ο Πειραιάς», όπως αναφέρει η Όλγα Σελλά.
Η κυρία Πέγκα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «μιλάει με ενθουσιασμό για την πόλη της Καλαμάτας – «μια πόλη που έχει πολλή ζωντάνια. Συμβαίνουν πολλά εδώ, υπάρχουν τοπικοί σύλλογοι, χορωδίες, ωδεία, μουσικά σχολεία».
Και βεβαίως, η Καλαμάτα προσκαλεί και τους γειτονικούς Δήμους του Νομού Μεσσηνίας, που θα συμπεριληφθούν με τα πολλά μνημεία, απ’ όλες τις ιστορικές περιόδους, που φιλοξενούνται στη γη της Μεσσηνίας.
«Είναι μια προσπάθεια για να υπάρξει πολιτιστική ανάπτυξη στη νότια Πελοπόννησο. Αρχίζει ο τουρισμός να αναπτύσσεται, εφόσον γίνει η Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα, είναι κάτι που θα βοηθήσει σε μιαν άλλη ανάπτυξη. Γι’ αυτό ήθελαν επικεφαλής έναν καλλιτέχνη».
Όσο για τα σχέδιά της στη διαδικασία υποστήριξης της υποψηφιότητας και στη διάρκεια του θεσμού, εφόσον τον κερδίσει η Καλαμάτα; «Θέλω να καλέσουμε Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, όχι απλά να επισκεφθούν, αλλά να μείνουν για κάποιο καιρό στη Μεσσηνία, ώστε να δημιουργήσουν μέσα από τη γνωριμία τους και την εμπλοκή τους με τον τόπο. Θα ήθελα να φτιαχτούν έργα καινούργια με αφετηρία αυτόν τον τόπο.
Αυτά που τον χαρακτηρίζουν, η Ιστορία του, το ότι υπάρχουν τέσσερις εποχές, υπάρχει ανοιχτός χώρος, φύση που δεν έχει καταστραφεί, βουνό και θάλασσα κοντά, παραδοσιακά προϊόντα και έθιμα, όλα αυτά θα αναδειχθούν με σύγχρονο τρόπο και με μια φρέσκια και μοντέρνα ματιά. Θέλουμε αυτό που θα φτιάξουμε για το 2021 να έχει ζωντάνια και να αφορά πρωτίστως τους νέους.
Με τη συμμετοχή και την εμπλοκή της πόλης, θέλω τα project να ξεκινούν από εδώ και να αφορούν όλη την Ευρώπη», λέει η Έλενα Πέγκα».
Τέλος, παραδέχεται ότι εμπειρία στα διοικητικά δεν έχει ιδιαίτερη, παρά μόνο το διάστημα που ήταν βοηθός του Γιάννη Χουβαρδά στο «Αμόρε». Πρόταση της έκανε τον περασμένο Νοέμβριο ο εκτελεστικός διευθυντής του γραφείου για την υποψηφιότητα της Καλαμάτας, Εκτορας Τσατσούλης, «ένας άνθρωπος με εμπειρία σε τέτοιες αποστολές. Είχε βοηθήσει και την Πάφο, που θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017».