Ραντεβού το Σάββατο στη μεγάλη αθλητική γιορτή της Καλαμάτας

Ραντεβού το Σάββατο στη μεγάλη αθλητική γιορτή της Καλαμάτας

Ο 15ος Γύρος Καλαμάτας είναι …προ των πυλών, καθώς θα πραγματοποιηθεί το μεθαύριο το απόγευμα, με επίκεντρο την κεντρική πλατεία της πόλης. Με μεγαλύτερο κέφι από ποτέ οι άνθρωποι του διοργανωτή Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας και οι συμπαραστάτες τους, φορείς, ιδιώτες και εθελοντές, έχουν ετοιμάσει μια μεγάλη αθλητική γιορτή, καθώς μάλιστα ο φετινός αγώνας συμπίπτει με την επέτειο των 30 χρόνων από την ίδρυση του ΣΔΥΜ.
Η πολύμηνη προετοιμασία και προβολή έχει προσελκύσει ρεκόρ εκατοντάδων συμμετοχών τόσο στη διαδρομή των 10 χλμ. -που θα καλυφθεί με δυναμικό βάδισμα (εκκίνηση στις 6 μ.μ.) και με τρέξιμο (6.30 μ.μ.)- όσο και στα 2 χλμ. για παιδιά, γονείς και πρωτόπειρους δρομείς. 
Η μαζικότητα είναι το ζητούμενο, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν θα λείπει και το υψηλό επίπεδο, με τη συμμετοχή των ντόπιων διακεκριμένων δρομέων, αλλά και πρωταθλητών όπως οι μαραθωνοδρόμοι Δημήτρης Καλλιακούδης-Ξένια Κατσιμάδου που εκπροσώπησαν την εθνική μας ομάδα στο Ναγκάνο (με χρόνο 2 ώρες και 29 λεπτά ο μεν, 2,50 η δε), ο 60χρονος μαραθωνοδρόμος Κερκ Λαζαρίδης (2,22 το 1984 στο Βερολίνο) και οι Γιώργος Βαλαβάνης, Γιώργος Λουφέκης, οι οποίοι διακρίνονται στα 1500 μ. και τα 10 χλμ. και άλλοι
Ξεχωριστή θα είναι ακόμα η παρουσία του Νίκου Λαμπρούλη, ενός 33χρονου δρομέα από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος διαγνώστηκε πριν από έξι χρόνια με σακχαρώδη διαβήτη και θα αποδείξει και στην Καλαμάτα ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, στο οποίο είναι αφιερωμένος ο 15ος Γύρος Καλαμάτας, δεν είναι ικανό να σταματήσει τα όνειρα και τη δραστηριότητα μικρών και μεγάλων που είναι αναγκασμένοι να συμβιώνουν με τη νόσο, η οποία αυξάνεται δραματικά κάθε χρόνο.
Για τη σημασία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φετινού αγώνα μίλησαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έγινε στο Δημαρχείο, εκπρόσωποι των διοργανωτών, προσκαλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει… 
 

Νίκος Μπασακίδης (πρόεδρος Αθλητικού Φορέα Δήμου Καλαμάτας):
«Η Καλαμάτα διοργανώνει τον δικό της αγώνα δρόμου, με τη στήριξη του Δήμου, των επαγγελματιών της πόλης, αλλά και κυρίως την ανιδιοτελή προσφορά των μελών του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας.
Ο αγώνας αυτός γίνεται σε μια διαδρομή με ιδιαίτερα αθλητικά χαρακτηριστικά που ευνοούν τη μαζική συμμετοχή μικρών και μεγάλων συμπολιτών μας και ταυτόχρονα έχει ενταχθεί στο ετήσιο πρόγραμμα όλων των αθλούμενων υψηλού επιπέδου στις μεγάλες αποστάσεις. Για 15 χρόνια έχει πλέον καταξιωθεί και αποδεικνύει με αυτόν τον τρόπο ότι οι άνθρωποι της πόλης μπορούν να οργανώσουν αθλητικά γεγονότα πολύ υψηλού επιπέδου.
Καλούμε το Σάββατο όλους τους συμπολίτες μας να λάβουν μέρος σε αυτόν τον αγώνα και τους οδηγούς να δείξουν την ανοχή τους και την προσοχή τους σε όλη τη διαδρομή όπου θα τελεστεί ο αγώνας.
Καλή επιτυχία και πολλές συμμετοχές και καλές…».
 

Αντωνία Μπούζα (Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου):
 «Ο αθλητισμός ενώνει τους ανθρώπους και δίνει κίνητρο ζωής, ενέργειας και δράσης σε όλες τις ηλικίες. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχοντας σαν αρχή τη στήριξη του αθλητισμού, αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στα μείζοντα ζητήματας υγείας, καθώς και στα οφέλη της άσκησης στον  ανθρώπινο οργανισμό, συνδιοργανώνει με το Σύλλογο Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας το 15ο αγώνα δρόμου Καλαμάτας, ο οποίος πλέον έχει γίνει θεσμός.
Η προσέλευση και συμμετοχή του κόσμου και ιδίως των νέων ανθρώπων θεωρούμε ότι είναι η σπουδαιότερη επιτυχία τέτοιων πρωτοβουλιών.
Η προβολή της πόλης και του νομού, η προώθηση του λαϊκού, μαζικού αθλητισμού, η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, η ανθρωπιστική διάσταση του αγώνα που είναι αφιερωμένος στην ενημέρωση-ευαισθητοποίηση για τον σακχαρώδη διαβήτη είναι από τα πολλά θετικά αυτής της πρωτοβουλίας. Θα ήθελα λοιπόν να συγχαρώ το Σύλλογο Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας και όλους τους συνδιοργανωτές για τη συνέχιση αυτής της λαϊκής δραστηριότητας, η οποία έχει αγαπηθεί πολύ από τον κόσμο.
Καλή επιτυχία!».
 

Αλέξης Ζάννης (πρόεδρος ΣΔΥΜ):
«15ος αγώνας δρόμου Καλαμάτας: η αθλητική γιορτή της πόλης μας, σε μια πανέμορφη γιορτή και διαδρομή. Φέτος ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας γιορτάζει τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του. Ο αγώνας είναι αφιερωμένος στην πρόληψη και την ενημέρωση για τον σακχαρώδη διαβήτη, συνεχίζοντας έτσι την προσπάθεια που κάνει τα τελευταία χρόνια ο σύλλογός μας στη στήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
Θέλω να ευχαριστήσουμε όλους τους θεσμικούς φορείς, τους υποστηρικτές του αγώνα, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την αθρόα συμπαράστασή τους για τη διεξαγωγή και την αναβάθμιση του αγώνα της πόλης μας».
 

Αθανασία Καρούνου (πρόεδρος του συλλόγου διαβητικών νομού Μεσσηνίας): 
«Θα ήθελα κι εγώ από την πλευρά μου να ευχαριστήσω θερμότατα το Σύλλογο Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας, τον πρόεδρο Αλέξη Ζάννη και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που αποφάσισαν ο φετινός αγώνας να μεταφέρει το μήνυμα του σακχαρώδη διαβήτη, να στηρίξει τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη του νομού μας.
Αυτό που θέλουμε να περάσουμε από αυτόν τον αγώνα είναι ότι ο διαβήτης, αλλά και κάθε πρόβλημα υγείας, δεν πρέπει ν’ αποτελεί εμπόδιο στα θέλω και τους στόχους μας και γενικά στο να συμμετέχουμε καθημερινά σε αθλητικές δραστηριότητες.
Ειδικά θέλω να πω στους γονείς που έχουν παιδιά με διαβήτη, ότι δεν θα πρέπει να τα αποτρέπουν από τον αθλητισμό παρ’ όλο που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Το αντίθετο θα έλεγα. Αυτό ισχύει και για τα άτομα που έχουν διαβήτη τύπου 1, μεγαλύτερα σε ηλικία, και για τους ανθρώπους μας με διαβήτη τύπου 2. Η καθημερινή άσκηση πρέπει να μπει στη ζωή μας γιατί όχι μόνο κάνει καλή ρύθμιση στο διαβήτη μας –κι αυτό αποδεικνύεται καθημερινά- αφετέρου για τους συμπολίτες μας που δεν πάσχουν μπορεί να προλάβει το διαβήτη.
Στη φετινή διοργάνωση ιδιαίτερη τιμή για μας είναι ότι θα συμμετάσχει ο 33χρονος Νίκος Λαμπρούλης από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είναι άτομο με διαβήτη, ινσουλινοεξαρτώμενος. Είναι οικογενειάρχης, πατέρας ενός 3χρονου αγοριού και παραδίδει μαθήματα ζωής με τον αθλητισμό. Έχοντας κάνει 4 μαραθώνιους σε 12 μήνες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο “νικά” το πρόβλημα με την υγεία του, αποδεικνύοντας ότι η ανθρώπινη θέληση μπορεί να μεγαλουργήσει.
Ο Νίκος Λαμπρούλης είναι παράδειγμα προς μίμηση. Θα βρίσκεται στο νομό μας το Σάββατο, θα τρέξει στα 10 χλμ. και θα μας μεταφέρει τα μηνύματα που πρέπει, που θα μας οδηγήσουν στο να είμαστε καλά, να έχουμε καλό διαβήτη εμείς οι πάσχοντες, αλλά και καλή υγεία γενικότερα όλοι οι πολίτες του νομού.
Θα ήθελα εδώ να μεταφέρω κάτι χαρακτηριστικό που μου είπε όταν του ευχήθηκα να βγει πρώτος στον αγώνα. Μου απάντησε “νικητής είμαι σε κάθε αγώνα, σε κάθε προπόνηση, γιατί στον τερματισμό είμαι υγιής και με χαμόγελο, δεν διεκδικώ πρωτιές και είμαι σε ένα καλό επίπεδο”. Τον ευχαριστούμε για τον κόπο που θα κάνει να έρθει από τη Θεσσαλονίκη και για όλα όσα προσφέρει σε μας τους συμπάσχοντές του» κατέληξε η κα Καρούνου προσκαλώντας ειδικά τους συνανθρώπους μας που πάσχουν από διαβήτη να συμμετάσχουν στην αθλητική γιορτή της Καλαμάτας, παίρνοντας μέρος όσοι επιθυμούν έστω και ως βαδιστές στο μικρό αγώνα των 2 χλμ.
 
Χρήστος Μπένος (διοικητικό μέλος ΣΔΥΜ):
«Φέτος είναι ιδιαίτερη τιμή για το Σύλλογο Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας που κλείνει 30 χρόνια ζωής –είναι από το 1985- που διοργανώνει τον 15ο αγώνα δρόμου.
Θέλουμε όλος ο κόσμος, μεγάλοι και μικροί με τους γονείς τους να είναι 5.45 μ.μ. στην πλατεία για να αποφορτίσουμε τον κεντρικό όγκο των αθλητών, ιδιαίτερα στη μεγάλη απόσταση. Το δυναμικό βάδισμα θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. σε μια διαδρομή 10 χλμ. που είναι η ίδια και για το τρέξιμο. Θα ξεκινήσουμε από την κεντρική πλατεία, θα κατέβουμε την Αριστομένους, στην Ψαρών, στο Λιμάνι, όλη τη Ναυαρίνου και αναστροφή στο Φιλοξένια, ενώ θα ακολουθηθεί η ίδια διαδρομή στην επιστροφή.
Υπάρχει ρεκόρ συμμετοχών, καθώς οι εγγραφές έχουν ξεπεράσει τις 500 και μαζί με το δυναμικό βάδισμα θα είναι πάνω από 700. Είναι ένας πρωτόγνωρος αριθμός για την πόλη της Καλαμάτας και για το σύλλογό μας, που δείχνει τη δυναμική όχι μόνο του ΣΔΥΜ, αλλά και γενικά του αθλητισμού στην κοινωνία της Καλαμάτας.
Υπάρχει και ο παιδικός αγώνας που είναι 2 χλμ.. Θα ξεκινήσει αμέσως μετά τον αγώνα δρόμου των μεγάλων, στις 6.35 μ.μ. Οι μικροί δρομείς που θα είναι κυρίως μαθητές Δημοτικού, αλλά όχι μόνο, μαζί με πολλούς γονείς, θα κατέβουν την Αριστομένους, θα στρίψουν δεξιά στη Μακεδονίας και από την Ψαρών θα κάνουν έναν μικρό κύκλο-αναστροφή και θα ξανανέβουν την Αριστομένους.
Θα υπάρχουν για τους μικρούς μας φίλους πολλά δώρα και εκπλήξεις από τους χορηγούς του αγώνα.
Σε αυτό σημείο να ευχαριστήσω όλους τους υποστηρικτές του αγώνα, κύρια τους εθελοντές που είναι ένα σημαντικό κομμάτι και παίζουν μεγάλο ρόλο στη διοργάνωση και των τριών παράλληλων εκδηλώσεων και τέλος να ζητήσουμε την ανοχή και τη συμπαράσταση των συμπολιτών μας για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα γίνουν.
Να καλέσουμε όλο τον κόσμο της όλης και γενικά του νομού να δώσει δυναμικό «παρών» το Σάββατο, να τρέξει, να περπατήσει, να χαρεί σε αυτή τη μεγάλη γιορτή του συλλόγου».
 
Της Χριστίνας Ελευθεράκη