Προώθηση της υποψηφιότητας της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αποφάσισε το Δ.Σ. Μεσσήνης


Τη σύμφωνη γνώμη και του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης απέσπασε η προσπάθεια του Δήμου Καλαμάτας να διεκδικήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. Στο φάκελο που ετοιμάζει η Καλαμάτα μπορούν να ενταχθούν, όπως ειπώθηκε, εκδηλώσεις ή άλλες δράσεις που θα γίνουν στο Δήμο Μεσσήνης, ο οποίος θα επωμιστεί μέρος του κόστους.
Τη σχετική ενημέρωση έκαναν ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Νικ. Μπασακίδης και ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας KALAMATA:21, Έκτ. Τσατσούλης.
Ο κ. Τσατσούλης κάλεσε το Δήμο Μεσσήνης σε συνεργασία με τη διάθεση στοιχείων από την περιοχή, αλλά και ατόμων που μπορούν να στελεχώσουν τις διάφορες ομάδες εργασίας του Γραφείου Υποψηφιότητας, που έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζουν το φάκελο υποψηφιότητας, ενώ παρουσίασε και το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί, σημειώνοντας πως υπάρχει ένα διάστημα τεσσάρων ετών από τη στιγμή που θα αποφασιστεί η υποψηφιότητα μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
Όσον αφορά στο κόστος του προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί το 2021, εφόσον η Καλαμάτα ανακηρυχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα, ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας ανέφερε πως δεν μπορεί ακόμη για να υπολογιστεί. Τυπικά, συνέχισε, το αναλαμβάνει η πόλη που ανακηρύσσεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα, αλλά ουσιαστικά το μοιράζονται η πόλη, η Περιφέρεια και η Πολιτεία. Το ποσό που αναλογεί στην πόλη θα καλυφθεί από το Δήμο, χορηγίες, αλλά και τους Δήμους που υποστηρίζουν την Καλαμάτα και θα ωφεληθούν και οι ίδιοι.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γ. Τσώνης, τόνισε ότι η Μεσσήνη υποστηρίζει το γειτονικό Δήμο σε αυτή τη διεκδίκηση με όλες της τις δυνάμεις, και πρόσθεσε ότι η επιτυχία του εγχειρήματος θα αφορά σε όλη τη Μεσσηνία και όχι μόνο στην Καλαμάτα.
Τα ίδια επιχειρήματα χρησιμοποίησαν και οι επικεφαλής των συνδυασμών της μειοψηφίας, Στ. Αναστασόπουλος, Δημ. Σαμπαζιώτης και Κων. Αποστολόπουλος.
Την παροχή βοήθειας και υποστήριξης του Δήμου Καλαμάτας, εκτός από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, έχουν αποφασίσει τα Δημοτικά Συμβούλια Πύλου-Νέστορος, Δυτικής Μάνης και Τριφυλίας και απομένει μόνο αυτή του Δ.Σ. Οιχαλίας.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου