«Μεγάλη» Πέμπτη: Προθεσμία μέχρι το μεσημέρι για να βρεθεί λύση

«Μεγάλη» Πέμπτη: Προθεσμία μέχρι το μεσημέρι για να βρεθεί λύση

Το μπρα ντε φερ Ελλάδας – δανειστών κράτησε μέχρι τις 2 μετά τα μεσάνυχτα στο μουντό κτήριο της Κομισιόν  στις Βρυξέλλες, χωρίς να βρεθεί λύση και έτσι σήμερα από τις 7 το πρωί συνεδριάζουν και πάλι οι τεχνοκράτες των δύο πλευρών: Μέχρι τις 10 πρέπει να παραδώσουν την εισήγησή τους στους επικεφαλής, ώστε να επιχειρήσουν και πάλι να βρουν έναν συμβιβασμό οι Γιούνκερ – Λαγκάρντ και Ντράγκι με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Με τη σειρά τους αυτοί έχουν προθεσμία (αρχική τουλάχιστον) μέχρι τις 2 το μεσημέρι να παραδώσουν ένα προσχέδιο συμφωνίας στο Eurogroup, το οποίο βρίσκεται σε ετοιμότητα να συνεδριάσει ανά πάσα στιγμή για να την εγκρίνει και έτσι να δρομολογηθούν τα πράγματα προς την κατεύθυνση της λύσης.
Σε διαφορετική περίπτωση οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μεν, αλλά όσο περνά ο χρόνος και δεν βρίσκεται σημείο επαφής, περιορίζονται και οι επιλογές των δύο πλευρών, αφού διαγράφονται θέσεις, ιδέες και προτάσεις για μία συμφωνία.
«Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της» δήλωναν τη νύχτα  κυβερνητικές πηγές, ενώ νωρίτερα κατηγορούσαν τους δανειστές και περισσότερο το ΔΝΤ ότι με τη «νέα πρόταση μεταφέρουν τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες».
Προειδοποιούσαν δε ότι «η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση».
Στο τραπέζι παρέμεναν διαφωνίες για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, ενώ δεν υπήρχε σύγκλιση ούτε για το πώς η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει από τους δανειστές δέσμευση για την ρύθμιση του χρέους, καθώς αυτή η δέσμευση θεωρείται από την Αθήνα ακρογωνιαίος λίθος για να αποδεχθεί μία συμφωνία, που περιέχει και σκληρά μέτρα.
protothema.gr