Έκκληση για ομόνοια και συγκρατημένη αισιοδοξία μετά το δημοψήφισμα

Έκκληση για ομόνοια και συγκρατημένη αισιοδοξία μετά το δημοψήφισμα

Μπορεί να έχουν περάσει μόνο μερικές ώρες από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά αυτό ήδη πέρασε στην ιστορία για πολλούς και το μόνο που ζητούν πλέον είναι να υπάρξει ομόνοια και ένα καλύτερο πακέτο μέτρων.
Όπως λένε οι πολίτες, η διαφορά του ΝΑΙ και του ΟΧΙ έγκειται στο ύψος των μέτρων: με το ναι ήταν σαν να υπογράφεις μόνος σου σκληρά μέτρα, ενώ με το όχι έχεις την ελπίδα ότι ίσως να είναι καλύτερα.
Το παραπάνω δίλημμα δίχασε πολλούς, αλλά η μεγάλη διαφορά ίσως κάνει καλό στο σύνολο, αφού είναι ξεκάθαρο το αποτέλεσμα και δεν υπάρχει λόγος διαφωνιών.
Πλέον έφτασε η ώρα να αφήσουμε στην άκρη τα πολιτικά μας πιστεύω ή την άποψή μας υπέρ του όχι ή του ναι και να κοιτάξουμε όλοι το καλό της χώρας. Άλλωστε, μια καλή συμφωνία θα ωφελήσει όλους τους Έλληνες, ενώ δεν έχουμε χρόνο ούτε για τρικλοποδιές ούτε για μικρότητες του στυλ «εγώ σας τα είχα πει».
Ώρα, λοιπόν, να φύγουν τα μικροκομματικά συμφέροντα και να ελπίσουμε σε μια καλή συμφωνία, που θα επαναφέρει τη χώρα, έστω για αρχή, στα φυσιολογικά της επίπεδα.
Το «Θάρρος» βγήκε στους δρόμους της Καλαμάτας και μίλησε με τον κόσμο, που σκεπτικά αλλά κυρίως αισιόδοξα βλέπει το αποτέλεσμα της Κυριακής, ελπίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα σεβαστούν την ξεκάθαρη λαϊκή εντολή:
 

Κρεσφόντης Διονυσόπουλος
Αισθάνομαι μια χαρά. Την Κυριακή είπαμε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Πιστεύω ότι αν ο Τσίπρας κοιτάξει να τα βρει και με κάποιους άλλους, η Ελλάδα θα προχωρήσει καλύτερα.
Γενικότερα είμαι πάντα αισιόδοξος και όπως έλεγε ο μεγάλος Επίκουρος, αν έχουμε πάντα ένα κομμάτι ψωμί και ένα ποτήρι νερό, συναγωνιζόμαστε τον Δία.

 

Άννα Χαλίλη
Προσωπικά δεν ψήφισα, αλλά ελπίζω να πετύχουμε μια συμφωνία και να μη βγούμε από το ευρώ.
Σε καμία περίπτωση δεν είμαι πιο αισιόδοξη από πριν, ενώ υπάρχει και φόβος.
Το δημοψήφισμα ως κίνηση δίχασε τον κόσμο, αλλά ελπίζω ότι θα τα βρουν.
 

Τάκης
Νομίζω ότι τα πράγματα είναι καλύτερα από πριν και είμαι αισιόδοξος. Εγώ προσωπικά ψήφισα όχι, ενώ θεωρώ ότι το δημοψήφισμα ως κίνηση ένωσε τον κόσμο και θα βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις.
 

Μαρία
Δεν έχω ιδέα τι θα γίνει από εδώ και πέρα, αλλά αισιόδοξη δεν είμαι, και όπως είναι λογικό, φοβάμαι.

 
Θεόδωρος Σταυριανόπουλος
Είναι πάρα πολύ καλό το όχι, αφού έχει διπλό χαρακτήρα. Λέει όχι και στο διχασμό, λόγω της μεγάλης διαφοράς. Αν το αποτέλεσμα ήταν 50-50, ο ένας θα αλληλοαναιρούσε τον άλλον. Το πιο δύσκολο είναι η επόμενη ημέρα.
Σχετικά με πριν είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Όσο για τις διαπραγματεύσεις, θεωρώ ότι αν η πόρτα έχει κλειδώσει, δύσκολα θα βρούμε το αντικλείδι.
 

Γιώργος Δρέτας
Σε αυτή τη ζωή δύο πράγματα είναι σίγουρα, οι φόροι και ο θάνατος. Όμως, δεν ξέρουμε ούτε πότε θα πεθάνουμε αλλά ούτε και πόσο φόρο θα πληρώσουμε.
Σε σχέση με πριν από το δημοψήφισμα, απλά περιμένουμε.
 
Δρακούλης Καούνης
Θεωρώ ότι η ημέρα θα είναι καλύτερη από πριν. Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι θα κλείσει η συμφωνία.

 
Σπύρος Μωραγιάννης
Το δημοψήφισμα έκανε καλό στην Ελλάδα και τώρα περιμένουμε να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαίοι. Ελπίζουμε να κάνουν πίσω.
Ήταν πολύ καλό που υπήρχε τόση διαφορά, αφού δε δίχασε τον κόσμο, ενώ απέτυχε και η προπαγάνδα των ΜΜΕ. 

 
Γιώργος Ζούζουλας
Το δημοψήφισμα είχε νόημα ως κίνηση, αφού έπρεπε κι εμείς κάποτε να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Βέβαια, το ερώτημα ήταν λάθος. Έπρεπε να είναι πιο σκληρό. Οι Ευρωπαίοι σίγουρα θα το υπολογίσουν, απλά είναι άγνωστο κατά πόσο θα αλλάξει τα πράγματα.
 

Βενετία Λιακουνάκου
Ήταν αναμενόμενο ένα τέτοιο αποτέλεσμα, αλλά όχι με αυτή την τεράστια διαφορά. Για μένα το μήνυμα που βγαίνει είναι αυτό της ενότητας. Πρέπει να μη γίνεται αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Η πατρίδα μας βρίσκεται σε δύσκολη καμπή. Έτσι πρέπει όλοι ενωμένοι να αγωνιστούν στην Ευρώπη για την προοπτική της χώρας μας.

 
Διογένης Μπουλούκος
Είμαι απαισιόδοξος. Θεωρώ ότι όλα αυτά είναι στημένα. Είναι ένα σόου και όπως είπε κι ο Μπογιόπουλος, πάλι μνημόνιο θα υπογράψουμε, απλά θα είναι ένα μνημόνιο πιο λεβέντικο. Θεωρώ ότι οι όροι μπορεί να είναι λίγο καλύτεροι, αλλά σε γενικές γραμμές θα περάσουμε δύσκολα. Το δημοψήφισμα δίχασε τον κόσμο, ενώ αρκετός ήταν και συγχυσμένος, αφού δεν ήξερε τι πάει να ψηφίσει. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι ο κόσμος έχει καταδικάσει το παλιό κομματικό σύστημα.  
 

Μαργαρίτα Παπαθεοδώρου
Το δημοψήφισμα, όπως έγινε, το θεωρώ άσκοπη ενέργεια. Ο κόσμος καταλαβαίνει κάποια πράγματα. Σχετικά με το αποτέλεσμα, είναι λογικό, αφού ένας νοήμων άνθρωπος, διαβάζοντας το ερώτημα, έβλεπε ότι αφορούσε μέτρα μιας συμφωνίας. Αν κάποιος είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο για να δει τι ακριβώς αφορούσε αυτή η συμφωνία, καταλάβανε ότι δεν μπορούσε να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο. Και το όχι μνημόνιο θα έχει, απλά, ελπίζω, με καλύτερους όρους. Μιλάμε για ένα απεχθές και μη βιώσιμο χρέος. Το θέμα είναι ότι όλες αυτές οι καταστάσεις δημιουργούν πρόβλημα στην αγορά και μακάρι να τελειώσει όλο αυτό γρήγορα.
 
maria konstad.jpg
Μαρία Κωνσταντοπούλου
Αισθάνομαι αισιόδοξη. Θεωρώ ότι η κίνηση της Κυριακής αρχικά δίχασε τον κόσμο, αλλά τελικά τον ένωσε, και σε αυτό ευελπιστώ μάλιστα. Σαφέστατα θεωρώ ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι ένα δυνατό όπλο στα χέρια του πρωθυπουργού, καθώς και ότι γίνεται μια δυνατή προσπάθεια για λύση με τους Ευρωπαίους.
 

Δώρα Δρακοπούλου
Πλέον όλοι περιμένουμε τι θα ακολουθήσει. Ο λαός με την ψήφο του επέστρεψε το ερώτημα στον πρωθυπουργό, αφού ζήτησε την αποδοχή του και του την έδωσε. Επομένως, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, αν και κατά τη γνώμη μου δεν έπρεπε να θέσει το ερώτημα και να αποφασίσει μόνος του για αυτό. Άλλωστε, ο λαός τον εξέλεξε.
Από εδώ και πέρα, κάνουμε το σταυρό μας να έχει δίκιο και πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι, λόγω και των συγκυριών (τζιχαντιστές, μετανάστες κ.λπ.), θα κάνουν μια οπισθοχώρηση.
Τέλος, πιστεύω ότι θέμα διαγραφής χρέους δεν μπορεί να τεθεί καν.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας