Κ. Μητσοτάκης: «Την Κυριακή οι πολίτες ψηφίζουν τον επόμενο πρωθυπουργό»

Κ. Μητσοτάκης: «Την Κυριακή οι πολίτες ψηφίζουν τον επόμενο πρωθυπουργό»

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. μιλά στο «Θάρρος»
 
 
Τον ανασχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας στα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών κόμματων υπόσχεται ο υποψήφιος πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Θάρρος».
Ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει αναλυτικά τις κινήσεις που θα κάνει για την επίτευξη του στόχου αυτού τις πρώτες 111 ημέρες και καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής, τονίζοντας ότι κρίνονται πολλά περισσότερα από την τύχη ενός κόμματος.
 
-Ποια η σημασία των εσωκομματικών εκλογών της 20ής Δεκεμβρίου, τόσο για τη Ν.Δ. όσο και για τη χώρα;
Την Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και πάλι με τη δημιουργία και την προοπτική και να αφήσει πίσω της τη στασιμότητα. Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι άσκηση ευθύνης που αφορά στο θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι μια άσκηση Δημοκρατίας που αφορά στον τόπο. Είναι, παράλληλα, απόφαση ευθύνης για όλες και όλους τους πολίτες που προσπαθούν καθημερινά, υπό αντίξοες συνθήκες, με προσωπικό κόστος, να στηρίξουν την αξιοκρατία, την επιχειρηματικότητα και να αναζωογονήσουν την οικονομία.
Η παρουσία των πολιτών στη διαδικασία και η ψήφος τους θα κρίνει πολύ περισσότερα από την τύχη ενός κόμματος. Θα κρίνει την τύχη του τόπου. Διότι την Κυριακή οι πολίτες ψηφίζουν το νέο αρχηγό της αντιπολίτευσης και εν δυνάμει πρωθυπουργό της Ελλάδας.
 
-Υπάρχει περίπτωση διάσπασης της Ν.Δ., μετά τις εσωκομματικές εκλογές, όπως αρκετές φορές έχει γραφεί;
Καμία περίπτωση διάσπασης δεν υπάρχει. Η Νέα Δημοκρατία θα βγει από τη διαδικασία της Κυριακής ισχυρή, ενωμένη και ανανεωμένη.
 
-Ποια είναι η άποψή σας για τα περί συναίνεσης στα δύσκολα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση;
Είμαι υπέρ της ευρύτερης δυνατής πολιτικής συναίνεσης στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα. Δεν έχω σταματήσει να αναφέρομαι σε παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος) που με πολιτική συναίνεση κατάφεραν να βγουν από κρίσεις και να αποτινάξουν από πάνω τους τα μνημόνια.
Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης δε θα είχα κανέναν ενδοιασμό να συναινέσω σε ένα σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, υπό τρεις προϋποθέσεις: Πρώτον, θα έπρεπε να πεισθώ ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι ειλικρινείς. Δεύτερον, θα έπρεπε η κυβέρνηση που ζητά συναίνεση να εμπνέει εμπιστοσύνη. Δίχως αξιοπιστία, συναίνεση δε χτίζεται. Τρίτον, προκειμένου να υπάρξει συναίνεση, θα έπρεπε να συμμετέχει η αντιπολίτευση στη σύνταξη και την εποπτεία υλοποίησης ενός κοινού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης και εξόδου από αυτήν.
Αν, πράγματι, ο κ. Τσίπρας επιθυμούσε συναίνεση, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια διακομματική εθνική επιτροπή για το σκοπό αυτό. Αντ’ αυτού, ο κ. Τσίπρας κομματικοποιεί το κράτος σε κάθε ευκαιρία, φρενάρει τις μεταρρυθμίσεις και αναστέλλει κάθε αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.  Υπό τη δική μου ηγεσία, η Νέα Δημοκρατία δε θα μπορεί να συναινέσει με τον κ. Τσίπρα όσο η κυβέρνησή του δεν πληροί τις τρεις αναγκαίες προϋποθέσεις που θέτω.

-Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι προτεραιότητες, ώστε η χώρα να βγει από την κρίση;
Χρειάζεται μια ικανή κυβέρνηση που θα είναι σε θέση να υλοποιήσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο ανάπτυξης για την Ελλάδα, μειώνοντας σταδιακά τους φόρους, ενισχύοντας την υγιή επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας χιλιάδες ποιοτικές θέσεις εργασίας και αποκαθιστώντας το διεθνές κύρος της χώρας. Να κυβερνήσει με γνώμονα τη δίκαιη κατανομή βαρών στους πολίτες, τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής, την προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού και της εξωστρέφειας. Εξασφαλίζοντας δικαιοσύνη, σταθερότητα και ασφάλεια. Απελευθερώνοντας τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας και επιβραβεύοντας αξιοκρατικά τη σκληρή δουλειά και την αριστεία.
 
-Αν εκλεγείτε πρόεδρος της Ν.Δ., ποιες θα είναι οι πρώτες σας κινήσεις για το κόμμα, αλλά και ως αξιωματική αντιπολίτευση;
Από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016, ημέρα που θα αναλάβει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ο νέος της πρόεδρος, μέχρι την 1η Μαΐου, που είναι το Πάσχα, μεσολαβούν 111 ημέρες. Στόχος μου, εφόσον οι πολίτες με επιλέξουν, είναι μέσα στις 111 αυτές ημέρες να έχουν συντελεστεί οι απαραίτητες αλλαγές στη Νέα Δημοκρατία, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αποτελέσουμε την αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης της χώρας, στο κέντρο της πολιτικής ζωής.  Για το σκοπό αυτό έχω μελετήσει και προετοιμάσει τον ανασχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας στα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών κόμματων. Θα ξεκινήσω με την αποτελεσματική οργάνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Θα την ενισχύσω ώστε οι τομείς και οι κοινοβουλευτικές ομάδες εργασίας να παράγουν πολιτική πρόταση συλλογικά. Η αντιπολίτευση να ασκείται συγκροτημένα και να υποστηρίζεται επιστημονικά. Οι προτάσεις μας να είναι πάντα τεκμηριωμένες και ξεκάθαρες. Κατόπιν θα προσαρμοστεί το οργανόγραμμα του κόμματος, στο πλαίσιο των οικονομικών μας δυνατοτήτων. Για το σκοπό αυτό, με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο θα επαναστελεχώσουμε μια λιτότερη αλλά αποτελεσματική δομή στη Νέα Δημοκρατία. Ταυτόχρονα, θα ξεκινήσουμε την εκστρατεία οικονομικής υποστήριξης της Νέας Δημοκρατίας με διαφάνεια και όπως ο νόμος ορίζει. Η κρατική επιχορήγηση θα διατίθεται κατά προτεραιότητα για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών μας προς τους εργαζομένους του κόμματος και την εξυπηρέτηση των δανείων μας. Από τις 11 Ιανουαρίου στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις. Όσο περισσότερα χρήματα μαζεύουμε, τόσο θα βαθαίνουμε την οργανωτική μας υποδομή. Και προκειμένου να δώσουμε έμφαση στο ανθρώπινό δυναμικό μας, θα μετακομίσουμε αμέσως από το πολυτελές κτήριο της Συγγρού σε κάποιο πολύ ταπεινότερο και μικρότερο σε μια προσιτή περιοχή της Αθήνας. Παράλληλα, θα ενεργοποιήσουμε πολίτες που ήδη έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συνδράμουν εθελοντικά την προσπάθεια ανάταξης της Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται από διεθνούς κύρους τεχνοκράτες μέχρι φοιτητές. Αυτές θα είναι οι πρώτες μου κινήσεις. Εγγυώμαι σε όλους τους φίλους και τα μέλη μας ότι την 1η Μαΐου 2016 η Νέα Δημοκρατία θα είναι πανέτοιμη να προβάλει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Γι’ αυτό απευθύνομαι σε όσες και όσους πάντα μας στήριζαν, αλλά και σε όσες και όσους – δικαίως τις περισσότερες φορές – απομακρύνθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία. Και σας ζητώ: Πάρτε τη Νέα Δημοκρατία στα χέρια σας. Γίνετε συμμέτοχοι στην επανίδρυση της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης!
 
Της Βίκυς Βετουλάκη