Βάση τα 3,40 ευρώ το κιλό για το ελαιόλαδο σε Μεσσηνία και Λακωνία


Θετικές είναι εξελίξεις για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς το τελευταίο διάστημα, δεδομένης της περιορισμένης παγκόσμιας προσφοράς και του καιρού στην Ανδαλουσία, ο οποίος αυξάνει τις πιθανότητες για μειωμένη σοδειά τη νέα σεζόν, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Συγκεκριμένα, το έξτρα παρθένο στην Ισπανία είναι στα 3,40 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο απ’ τις 10 Φεβρουαρίου, ενώ και το λαμπάντε είναι πάνω απ’ τα 3 ευρώ.
Στην Ελλάδα, στην τελευταία δημοπρασία-βαρόμετρο που έγινε στον Α.Σ. Αγ. ∆ημητρίου Μονεμβασιάς, το έξτρα παρθένο πουλήθηκε έναντι 3,4390 ευρώ το κιλό. «Τα 3,40 φαίνεται να έχουν παγιωθεί στη νότια Λακωνία», λέει χαρακτηριστικά ο γραμματέας του Α.Σ. Μολάων Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας, ο οποίος υπογράμμισε ότι το ελαιόλαδο της περιοχής είναι εξαιρετικής ποιότητας.
«Υπάρχει αρκετή ζήτηση», σχολιάζει ο ελαιουργός από τη Μεσσηνία, Ιωάννης Σκιαδάς, λέγοντας πως «οι αγοραστές ψάχνονται για ποιοτικό ελαιόλαδο, με τους ενημερωμένους να αυξάνονται σταδιακά».
Στην Κρήτη, αν και την προηγούμενη βδομάδα σε δημοπρασία που έγινε στον Α.Σ. Εμπάρου το ελαιόλαδο πουλήθηκε στα 3,41 ευρώ/κιλό, ψηλότερα απ’ την προηγούμενη δημοπρασία, 13 Γενάρη, που ήταν στα 3,37, αυτές οι τιμές αφορούσαν λίγες ποσότητες. Για τις μεγαλύτερες ποσότητες, ωστόσο, στο Ηράκλειο, η μέση τιμή είναι στα 3,10 ευρώ /κιλό.
Στην Κρήτη οι ελαιοπαραγωγοί, που έχουν τη δυνατότητα, αποφεύγουν τις πωλήσεις, λόγω της ενημέρωσης που έχουν από τους εξαγωγείς ότι οι καιρικές συνθήκες στην Ισπανία, με την παρατεταμένη ξηρασία και την έλλειψη βροχής, δεν ευνοούν την ανθοφορία, αυξάνοντας το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η «σφιχτή» τακτική από πλευράς Ισπανών εμπόρων.
Όπως τόνισε η Ένωση Νέων Αγροτών ASAJA JAEN, αρχή Φεβρουαρίου, «βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα αύξηση στην τιμή του ελαιολάδου και μια περίοδο “συντηρητική” τόσο στην Ισπανία όσο και παγκοσμίως».
Η ανοδική τάση των τιμών, σύμφωνα με την Ένωση Νέων Αγροτών της JAEN, οφείλεται στην περιορισμένη διαθέσιμη ποσότητα ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο τη φετινή σεζόν, όπως και στην αβεβαιότητα που έχουν δημιουργήσει οι καιρικές συνθήκες για την επόμενη σεζόν, του ’16-’17 σε μία απ’ τις βασικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές στον κόσμο, την Ανδαλουσία. Η σεζόν του ’15-’16 κλείνει, πάντως, με τις καλύτερες εμπορικές προοπτικές για τους Ισπανούς ελαιοπαραγωγούς, με τις τιμές να είναι σε κερδοφόρα επίπεδα, πάνω από 3 ευρώ για το έξτρα παρθένο, το παρθένο, ακόμα και το λαμπάντε.
Ειδικότερα, στις 12 Φεβρουαρίου οι τιμές παραγωγού στην ισπανική αγορά για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ήταν στα 3,40 ευρώ το κιλό, όπως προαναφέρθηκε, για το παρθένο στα 3,22 και για το λαμπάντε στα 3,14 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο.
Τη φετινή σεζόν στη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγό χώρα χαρακτηρίζει η έλλειψη βροχοπτώσεων, η οποία μπορεί να επηρεάσει την επόμενη σοδειά, πράγμα που θα φανεί στην ανθοφορία απ’ το Μάιο.
Επίσης, τις επόμενες μέρες αναμένεται να φανεί αν θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του yπουργείου Γεωργίας της Ανδαλουσία, που έκαναν λόγο και 1,2 εκατ. τόνους ελαιολάδου στην Ισπανία. Εκεί η συγκομιδή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με την ποσότητα στα ελαιοτριβεία να προσδιορίζεται στους 867.700 τόνους ελαιολάδου.
Στην Ιταλία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο ISMEA, η μέση τιμή για τα έξτρα παρθένα είναι στα 3,62 ευρώ το κιλό και στην Τυνησία στα 3,55.
 
Λιγότερες οι συναλλαγές και στην αρχή της φετινής σεζόν
Με χαμηλότερες συναλλαγές σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία, Κίνα, Καναδά, Αυστραλία και Βραζιλία είχε ανοίξει η σεζόν του ’15-’16 για το ελαιόλαδο, τάση που παραμένει στις περισσότερες αγορές.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου (I.O.C.), αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως οι τιμές της περσινής σεζόν, η στρατηγική των εισαγωγών κ.ά.
Όσον αφορά sτο εμπόριο της Ε.Ε., τα στοιχεία του Οκτωβρίου 2015 δείχνουν μία μείωση 27% στις συναλλαγές μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών, αλλά μία αύξηση της τάξης του 161% για τις εξαγωγές της Ε.Ε. σε σχέση με την ίδια περίοδο του ’14-’15.
Σημειώνεται ότι στο τέλος της σεζόν του ’14-’15 οι ενδοκοινοτικές συναλλαγές ήταν μειωμένες κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, ενώ οι εισαγωγές από χώρες εκτός Ε.Ε. σημείωσαν αύξηση 293% λόγω της πολύ μειωμένης ισπανικής και ιταλικής παραγωγής το ’14-’15, που ανάγκασε τις 2 χώρες να αναζητάνε ποσότητες από άλλα μέρη, ειδικά απ’ την Τυνησία.
«Η παραγωγή στην Ιταλία πέρυσι ήταν η χαμηλότερη των τελευταίων 25 ετών», λέει χαρακτηριστικά ο Vito Martielli, αναλυτής της Rabobank.Έτσι, οι καταναλωτές το 2015 ξόδεψαν επιπλέον 231 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον ερευνητικό όμιλο IRI, καθώς η τιμή του προϊόντος στη λιανική αυξήθηκε κατά 19,8% στην Ευρώπη του πρώτους 11 μήνες της περσινής σεζόν.

Της Μαρίας Κρόκου