Οι διαμαρτυρόμενοι αντιμετώπισαν με χειροκροτήματα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (φωτογραφίες & βίντεο)

Οι διαμαρτυρόμενοι αντιμετώπισαν  με χειροκροτήματα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (φωτογραφίες & βίντεο)

Δεν έκαναν κατάληψη στα γραφεία των Βουλευτών αλλά ζήτησαν συνάντηση

*Δείτε εδώ φωτογραφίες & βίντεο από τη χθεσινή διαμαρτυρία

Με χειροκροτήματα αντιμετώπισαν οι δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, γιατροί και άλλοι επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας που είχαν συγκεντρωθεί στο μπαλκόνι των γραφείων των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, ανησυχώντας προφανώς για τον τρόπο διαμαρτυρίας τους.
Οι επιστημονικοί φορείς χθες το πρωί συγκεντρώθηκαν στο αμφιθέατρο «Αλ. Κουμουνδούρος», όπου για άλλη μια φορά δήλωσαν την κάθετη αντίθεσή τους στο προσχέδιο για το Ασφαλιστικό, ενώ στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν προς την κεντρική πλατεία, όπου διαμαρτυρήθηκαν απέναντι από τα γραφεία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, φωνάζοντας: «Πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο». Αντιπροσωπεία τους ανέβηκε στα γραφεία, όπου ζήτησε συνάντηση με τους βουλευτές.
Η συμμετοχή, πάντως, των διαμαρτυρομένων ήταν πολύ μικρότερη σε σύγκριση με την πρώτη φορά, ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Κώστας Μαργέλης, σημείωσε ότι αρκετοί είχαν μεταβεί στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που είχαν οργανωθεί για χθες εκεί.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
Στη χθεσινή συνάντηση εκπροσωπήθηκαν, επίσης, πολλοί επιστημονικοί φορείς της Μεσσηνίας, τονίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχισθούν.
Στην εισήγηση του ο κ. Μαργέλης σημείωσε ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως εργαλείο ανάκτησης δημοσιονομικών ελλειμμάτων και ούτε μπορεί να θεμελιώνεται σε ταξικές διαφορές και άστοχες διακρίσεις μεταξύ «αδύναμων» και «φοροφυγάδων».
Παρατήρησε ότι ένα σύστημα δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε βιώσιμο, όταν οδηγεί σε οικονομική και επαγγελματική εξόντωση την πλειονότητα των επιστημονικών και επαγγελματικών κλάδων και συνεπάγεται την έξοδο από το επάγγελμα και τη ραγδαία κάθοδο στη φτωχοποίηση.
«Τα ψίχουλα που αορίστως εξαγγέλλεται ότι θα δοθούν στους νέους για την ελάφρυνση της εισφοροδοτικής τους επιβάρυνσης δεν είναι ικανά να διασπάσουν την ενότητα του κλάδου μας. Διεκδικούμε το δικαίωμα στην ουσιαστική συμμετοχή για τη διαμόρφωση ενός δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος», πρόσθεσε, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου, τη σύνταξη αναλογιστικής μελέτης και την έναρξη διαλόγου.

Πορεία
Από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΤΕΕ Μεσσηνίας, η Νατάσσα Κυριακοπούλου σημείωσε ότι η κεντρική αντιπροσωπεία του στην Αθήνα, που αποτελείται από πολλές παρατάξεις, έλαβε ομόφωνη απόφαση να αποσυρθεί το Ασφαλιστικό και αυτό γίνεται για πρώτη φορά.
Εκ μέρους των συμβολαιογράφων, η κα Πετρουλέα είπε ότι τηρούν απαρέγκλιτα την αποχή από τα καθήκοντά τους και ιδιαίτερα από τους πλειστηριασμούς. Μάλιστα, είπε πως έχει αποφασισθεί ότι οι κινητοποιήσεις τους θα περιλαμβάνουν πάντα την ημέρα Τετάρτη, οπότε γίνονται οι πλειστηριασμοί.
Υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο πρόεδρος ΟΒΕΕΣ κ. Βασιλόπουλος, ενώ εκ μέρους των αρχιτεκτόνων η κα Γιώτα Μπαξιβανάκη είπε ότι η απάντηση όλων των εργαζομένων πρέπει να είναι ενιαία και δυναμική. Κι αυτοί, όπως είπαν, απέχουν από τις επιτροπές και τους διαγωνισμούς.
Σχολίασε, δε, ότι η συμμετοχή στη συνάντησή τους ήταν μικρή αυτή τη φορά και διαφώνησε με την πρόταση για συμβολική κατάληψη στα γραφεία των βουλευτών, λέγοντας πως συμφωνεί με κατάληψη μόνο σε δημόσια κτήρια.
Το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Πελοποννήσου, Κική Μωρακέα, αναρωτήθηκε αν αποσυρθεί αυτό το προσχέδιο, τι θα μπει στη θέση του και αναφέρθηκε στο νόμο που έχει τεθεί από το 2011 και, όπως είπε, «δεν είναι και καλύτερος». Κατέληξε μάλιστα λέγοντας: «Δεν αρκεί να λέμε μόνο να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Θέλουμε και κάτι παραπάνω».
Η κα Μωρακέα τάχθηκε, επίσης, κατά της πρότασης για κατάληψη των γραφείων των βουλευτών.
Τοποθετήθηκαν και άλλοι εκπρόσωποι φορέων, ενώ στο τέλος αποφασίσθηκε να γίνει πορεία προς την κεντρική πλατεία. Οι διαμαρτυρόμενοι ξεκίνησαν από το Διοικητήριο και, ανεβαίνοντας την Αριστομένους, έφτασαν στην πλατεία, όπου χειροκρότησαν όταν αντίκρισαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να τους περιμένουν στο μπαλκόνι των γραφείων.

Της Βίκυς Βετουλάκη