Σπάει ρεκόρ το ελαιόλαδο στη Μεσσηνία


Για νέο ρεκόρ στην παραγωγή ελαιολάδου οδεύει ολοταχώς φέτος η Μεσσηνία και οι προβλέψεις λένε ότι θα ξεπεράσει τους 60.000 τόνους που έγραψε το κοντέρ πέρυσι και θεωρήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει παραχθεί.
Ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, σημείωσε ότι η φετινή παραγωγή βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο: «Για το σύνολο του νομού, με τη συνάδελφο υπηρεσία της Τριφυλίας, είχαμε αρχικά μια εκτίμηση της τάξης άνω των 45.000 τόνων. Φαίνεται, όμως, πλέον ότι θα φτάσουμε τους 60.000 τόνους και θα τους ξεπεράσουμε. Πέρυσι αγγίξαμε τους 60.000 τόνους και θεωρήσαμε πως ήταν χρονιά ρεκόρ. Επειδή η διαδικασία της ελαιοσυγκομιδής και της έκθλιψης  στη δική μας περιοχή είναι οπισθοβαρής, δηλαδή είμαστε πιο όψιμοι, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι αποστολές των στοιχείων από τα ελαιοτριβεία στην υπηρεσία μας. Τα μέχρι, όμως, τώρα δεδομένα και τα συγκρίσιμα στοιχεία σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες, δίνουν μια εκτίμηση για την περιοχή αρμοδιότητάς μας (σ.σ. όλη η Μεσσηνία, εκτός του συνόλου των περιοχών της Τριφυλίας) του συνόλου των 32.000 τόνων. Αν το συνδυάσουμε με την υψηλή παραγωγή της Τριφυλίας, σε σύνολο νομού ξεπερνάμε τους 60.000 τόνους. Οριστικά αποτελέσματα στην περιοχή εδώ θα έχουμε αργότερα, όταν θα σταλούν τα στοιχεία από όλα τα ελαιοτριβεία, καθώς μεγάλο μέρος τους δούλεψε και το Φεβρουάριο. Άρα, η χρονιά είναι πάρα πολύ καλή και ίσως η καλύτερη όλων των ετών στη Μεσσηνία».

Θετικά τα μηνύματα από την πρώτη χρονιά επέκτασης του ΠΟΠ ελαιολάδου 
Ικανοποιητική ήταν για το νομό μας η πρώτη χρονιά παραγωγής ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας με τα δεδομένα του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού, μετά τη γεωγραφική επέκταση σε όλη τη Μεσσηνία, σύμφωνα με το διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας, Γιάννη Κυριακόπουλο.
Στο μεταξύ, τριάντα οκτώ ελαιοτριβεία θα αποκτήσουν σύντομα την πιστοποίησή τους από την Agrocert, καθώς έχουν ήδη περάσει τον απαιτούμενο έλεγχο και απομένει να λάβουν τα σχετικά πιστοποιητικά.
Η δε τιμή του ΠΟΠ προϊόντος κινήθηκε 30 λεπτά του ευρώ ακριβότερα από το συμβατικό ελαιόλαδο, και για τις συνθήκες που επικρατούν θεωρείται ικανοποιητική διαφορά.
 
Πιστοποίηση
Ερωτώμενος από το «Θ» ο κ. Κυριακόπουλος σημείωσε ότι κατατέθηκαν στην περιοχή αρμοδιότητας της υπηρεσίας του  46 φάκελοι από ελαιοτριβεία για να λάβουν τη σχετική πιστοποίηση από την Agrocert.
Συγκροτήθηκε, δε, με ευθύνη του ΟΠΕΓΕΠ αρμόδια επιτροπή, που αποτελούνταν από έναν υπάλληλο του Οργανισμού και έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία πραγματοποίησε αυτοψία σε όλα τα ελαιοτριβεία που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Από τα 46 συνέχισαν να ενδιαφέρονται για την πιστοποίηση 38. Ο έλεγχός τους ολοκληρώθηκε κανονικά και εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος θα λάβουν το ανάλογο πιστοποιητικό από τον Οργανισμό.
Μάλιστα, υπάρχει δέσμευση του ΟΠΕΓΕΠ πως θα υπολογισθεί ως ΠΟΠ η παραγωγή ελαιολάδου των ελαιοτριβείων αυτών, από την ολοκλήρωση του ελέγχου της επιτροπής μέχρι την παράδοση του πιστοποιητικού, καθόσον έχουν αξιολογηθεί θετικά.
 
Ικανοποιητική τιμή
«Στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι μονάδες που ελέγχθηκαν για την πιστοποίηση είχαν ανταποκριθεί θετικά στις προϋποθέσεις παραγωγής ελαιολάδου ΠΟΠ. Αυτό σημαίνει πως, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα πάρουν και την πιστοποίηση.
Σε ό,τι αφορά την παραγωγή ΠΟΠ για πρώτη φορά, αυτό που μπορούμε να πούμε, διότι ακόμα δεν έχουν συγκεντρωθεί όλα τα στοιχεία, είναι ότι υπήρξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οπότε το ΠΟΠ ήταν αυστηρά εντός της ζώνης της τέως επαρχίας Καλαμάτας. Με βάση το γεγονός ότι είναι το πρώτο έτος εφαρμογής και ο βηματισμός ακόμα αργός, ουσιαστικά αποτελέσματα θα δούμε την επόμενη και μεθεπόμενη χρονιά. Είναι ένα σύστημα που δεν είναι εύκολο να αποδώσει καρπούς από τη μια στιγμή στην άλλη. Κυρίως, αν δε συνδυασθεί με πολιτικές προώθησης του ΠΟΠ ελαιολάδου, για να γίνει κατανοητή η αξία του ποιοτικού αυτού προϊόντος. Πρόκειται για μια αλυσίδα που πρέπει να δουλέψει κάθε κρίκος», σχολίασε ο κ. Κυριακόπουλος.
Σε ό,τι αφορά την τιμή, αυτή του ΠΟΠ ελαιολάδου σε σχέση  με το συμβατικό ήταν περίπου 30 λεπτά του ευρώ παραπάνω και ο κ. Κυριακόπουλος την έκρινε ικανοποιητική τη συγκεκριμένη στιγμή.

 
Της Βίκυς Βετουλάκη