Στην Πύλο και φέτος το Κύπελλο Μεσσηνίας, κέρδισε 1-0 τον Πανθουριακό (φωτογραφίες)


Κυπελλούχος Μεσσηνίας στέφθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Τσικλητήρας. Στο μεγάλο τελικό που διεξήχθη αργά χθες το απόγευμα στο αθλητικό κέντρο της ΕΠΣΜ του Κορδία (το β’ μέρος υπό το φως των προβολέων) το συγκρότημα της Πύλου επικράτησε με 1-0 σε βάρος του …πρωτάρη στο θεσμό, Πανθουριακού. Το «χρυσό» γκολ έτυχε στο 44ο λεπτό ο Γιώργος Γραμματικόπουλος, με το φτωχό σκορ να αποτυπώνει την μέτρια ποιότητα του αγώνα. Οι τυπικά φιλοξενούμενοι πάντως αποποιήθηκαν στην πράξη τον τίτλο του αουτσάιντερ, κάνοντας αξιέπαινη προσπάθεια, αλλά υποτάχθηκαν στην ποιοτική ανωτερότητα και εμπειρία του φιλόδοξου αντιπάλου.  
Με εξαίρεση κάποιες αψιμαχίες και μερικά σκληρά μαρκαρίσματα στο β’ μέρος όλα κύλησαν ομαλά και στο πλαίσιο του ευ αγωνίζεσθαι (ξεχωριστή στιγμή ο ασπασμός των δύο προπονητών Νίκου Κακαλέτρη-Γιώργου Αργυρόπουλου μετά το φινάλε).
Η ατμόσφαιρα ήταν άκρως εορταστική, με περίπου 1.400 φιλάθλους να παρακολουθούν τη μεγάλη συνάντηση, από την κατάμεστη κερκίδα και περιμετρικά της περίφραξης. Εκατοντάδες και οι πιο εκδηλωτικοί από αυτούς στο πλευρό του Τσικλητήρα, με καπνογόνα, τύμπανα, χαρτάκια και ιαχές είχαν το δικό τους μερίδιο στην επιτυχία της ομάδας τους…
 
Στην εκπνοή του ημιχρόνου χτύπησε ο Γραμματικόπουλος
 
Το φιλμ του αγώνα έχει αναλυτικά ως εξής:
11’ καλοχτυπημένο κόρνερ του Πλατάκη από αριστερά, ο Μπαστακός έδιωξε παρακινδυνευμένα με το κεφάλι λίγο πάνω από τ’ οριζόντιο δοκάρι
12’ σέντρα του Χοτζάι από δεξιά, κεφαλιά του Γραμματικόπουλου, ο Ανδρέου μπλόκαρε
13’ εντυπωσιακό σουτ του Νάτση έξω από την περιοχή, η μπάλα χτύπησε στο δεξί κάθετο δοκάρι του Ανδρέου και πέρασε άουτ
24’ ωραίος συνδυασμός Ζάκκα-Πλατάκη, αλλά ο Μπίζος έδιωξε με το κεφάλι
29’ από παράλληλη μπαλιά του Ζάκκα, ο Ηλιόπουλος δεν έπιασε καλά το σουτ μέσα στην περιοχή, η μπάλα στρώθηκε στον Ντ. Βασιλόπουλο στο 2ο δοκάρι, όμως το σουτ του κόντραρε και ο Μίντζηρας μπλόκαρε
44’ μετά από κάθετη πάσα του Νάτση, ο Γραμματικόπουλος αφού ελίχθηκε μέσα στην περιοχή έπιασε ένα σουτ κεραυνό πίσω από το σημείο του πέναλτι στέλνοντας τη μπάλα στο «Γ» του ανήμπορου ν΄αντιδράσει Ανδρέου, πετυχαίνοντας το πολυπόθητο γκολ που έμελλε να είναι και το μοναδικό του τελικού.
Ακολούθησαν ξέφρενα πανηγύρια, ενώ τα καπνογόνα που έριξαν οι φίλαθλοι οδήγησαν σε ολιγόλεπτη διακοπή, λόγω της περιορισμένης ορατότητας.
54’ στιγμές έντασης σε ένα μαρκάρισμα του Χοτζάι πάνω στον Ντ. Βασιλόπουλο με τους δύο παίκτες να αντικρίζουν την κίτρινη κάρτα του διαιτητή Δημήτρη Νίκα.
68’ έπειτα από φάουλ του Πλατάκη από δεξιά ο Κωνσταντόπουλος έπιασε τη δυνατή κεφαλιά που έχασε για λίγο το στόχο της
70’ ωραίος συνδυασμός με τους Κυριαζόπουλο-Μουράτι και σουτ του Τσάτσου, μπλόκαρε στη γωνία του ο Ανδρέου
86’ από φάουλ του Σεφεράσι, ο Κωνσταντόπουλος κοντρόλαρε με το στήθος τη μπάλα στο 2ο δοκάρι, όμως κλείστηκε και η μπάλα πέρασε άουτ
88’ έπειτα από μια κάθετη μπαλιά ο Ντ. Βασιλόπουλος έπιασε το διαγώνιο σουτ μέσα στην περιοχή, όμως ο Μίντζηρα επενέβη εγκαίρως κλείνοντας το πεδίο και μπλοκάροντας τη μπάλα
Καλή ήταν η διαιτησία του Δημήτρη Νίκα και των βοηθών του Μάριου Καρβούνη και Χαράλαμπου Καστανά, ενώ χρέη 4ου έκανε ο Δημήτρης Πλακογιάννης.
Κίτρινες: Χοτζάι, Ντ. Βασιλόπουλος, Γραμματικόπουλος, Σεφεράσι,

ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ (Νίκος Κακαλέτρης-Κώστας Παλαμάρας): Μίντζηρας, Δούνιας, Μπίζος, Χοτζάι, Μπαστακός, Κυριαζόπουλος, Διακουμής (89’ Ανταλής), Νάτσης (92’ Χίσα), Γραμματικόπουλος, Τσάτσος, Σίνος (40’ Μουράτης). Στον πάγκο κάθισαν οι Τσώνης, Κ. Κακαλέτρης, Κουρεμπανάς και Κούρταλης.
ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ (Γιώργος Αργυρόπουλος): Ανδρέου, Παντσιώτης, Πιχιγιόνι, Κωνσταντόπουλος, Καράμπελας, Ντ. Βασιλόπουλος, Ζάκκας (74’ Δωδεκάτος), Μαραβέλας (85’ Χαρμπίλας), Β. Βασιλόπουλος, Ηλιόπουλος (81’ Αλ. Σεφεράσι), Πλατάκης. Τη 18άδα συμπλήρωσαν οι Παπαδημητρίου, Β. Σεφεράσι, Κ. Βασιλόπουλος και Χαραλαμπόπουλος.
-Αρκετή δουλειά είχε ο γιατρός του αγώνα Γιάννης Στεφανούρης, επαναφέροντας μεταξύ άλλων στη θέση του ένα εξαρθρωμένο δάχτυλο (του Νάτση στο 66’) κι έναν ώμο (του Δωδέκατου στο 79’).
 

Παραλειπόμενα
–          To μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Μεσσηνίας παρακολούθησαν 1.200 και πλέον φίλαθλοι (η κερκίδα του Αθλητικού Κέντρου της ΕΠΣΜ ήταν κατάμεστη, ενώ πολυάριθμα άτομα βρέθηκαν στην περίφραξη).
–          Πριν την έναρξη του τελικού έγινε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου και η έπαρση της ελληνικής σημαίας.
–          Όταν οι δύο φιναλίστ, Τσικλητήρας Πύλου και Πανθουριακός με τη διαιτητική τετράδα παρατάχθηκαν στον αγωνιστικό χώρο, ο πρόεδρος της ΕΠΣΜ Λεωνίδας Οικονομίδης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Τσικλητήρα Πύλου, Τάσο Καραλή και τον πρόεδρο του Πανθουριακού, Αγαθοκλή Χριστόπουλο, έκαναν τον απαραίτητο χαιρετισμό με τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων.
–          Όταν ο Γιώργος Γραμματικόπουλος άνοιξε το σκορ για τον Τσικλητήρα Πύλου, η νύχτα έγινε μέρα στο Αθλητικό Κέντρο της ΕΠΣΜ, καθώς οι φίλαθλοι της ομάδας της Πύλου έριξαν πολυάριθμα καπνογόνα, πανηγυρίζοντας έτσι το εντυπωσιακό γκολ του Πατρινού επιθετικού. Βέβαια και στο β΄ ημίχρονο έγινε ρίψη καπνογόνων.
–          Μετά τη λήξη του μεγάλου τελικού, οι παράγοντες, το τεχνικό τιμ και οι ποδοσφαιριστές του Τσικλητήρα Πύλου έγιναν ένα κουβάρι, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του Κυπέλλου, ενώ κατευθύνθηκαν προς τους φιλάθλους, οι οποίοι τους αποθέωναν.
–          Ο Πανθουριακός είχε τη συμπαράσταση πολυάριθμων φιλάθλων του, ενώ στην κερκίδα βρέθηκαν και πολλά παιδιά της Ακαδημίας της Ομάδας της Θουρίας, κρατώντας σημαιούλες και κασκόλ με τα χρώματά της.
–          Μετά το τέλος του αγώνα, έγιναν οι απονομές (των Κυπέλλων στις δύο ομάδες και των μεταλλίων) από τον Πρόεδρο της ΕΠΣΜ Λεωνίδα Οικονομίδη και τον Δήμαρχο Πύλου – Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, προς τον θριαμβευτή του τελικού Τσικλητήρα Πύλου και τον φιναλίστ Πανθουριακό. Παράλληλα ακούγονταν ο ύμνος του Champions League και το πασίγνωστο τραγούδι «We are the Champions”.
–          Το μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Μεσσηνίας παρακολούθησαν οι αντιδήμαρχοι Καλαμάτας Δημήτρης Μπούχαλης, Ανδρέας Καραγιάννης, ο πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμάτας, Νίκος Μπασακίδης, πολυάριθμοι δημοτικοί σύμβουλοι Καλαμάτας και του Δήμου Πύλου – Νέστορος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών του Συνδέσμου Μεσσηνίας Άγγελος Σκαφιδάς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Μεσσηνίας, Νίκος Κοσσάρης, πολυάριθμοι πρόεδροι, προπονητές και ποδοσφαιριστές τοπικών ομάδων.
–          Γιατρός αγώνα ήταν ο Γιάννης Στεφανούρης, ο οποίος είχε πολύ δουλειά, μιας και τα σκληρά μαρκαρίσματα κατά τη διάρκεια του τελικού ήταν αρκετά.
–          Παρατηρητές από την ΕΠΣΜ είχαν οριστεί οι Γιώργος Κατσαφάδος, Νίκος Κατσιγιάννης, Αλέκος Τσατάς, Νίκος Τάγαρης.
–          Για την άψογη  διοργάνωση του τελικού Κυπέλλου Μεσσηνίας είχε κινητοποιηθεί όλο το Δ.Σ. της ΕΠΣΜ, ενώ διακρίναμε να είναι πολύ δραστήριοι ο α΄ αντιπρόεδρος Άγγελος Γεωργόπουλος και τα μέλη του Δ.Σ. Ηλίας Αλεξανδρόπουλος, Νίκος Ρούτσης, Βασίλης Πολίτης.
 
Οι δηλώσεις του μεγάλου τελικού 
Νίκος Κακαλέτρης (προπονητής Τσικλητήρα Πύλου)
«Δεν έγινε καλό παιχνίδι και περισσότερο από την πλευρά μας. Σε αυτά τα παιχνίδια όμως θέλεις την ουσία κι εκεί εστιάσαμε. Ήμασταν πιο δυνατοί και κερδίσαμε δίκαια. Είχαμε αρκετά προβλήματα, όπως τραυματισμούς και τιμωρίες, όμως καταφέραμε και τα διαχειριστήκαμε και αυτή είναι η αξία μιας ομάδας.
Αυτό που ζούμε είναι ευλογία και μακάρι να έχει την ευκαιρία να το ζήσει ο καθένας.
Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την κατάκτηση του κυπέλλου κι ακόμα δεν έχουμε τελειώσει…».
 
Κώστας Παλαμάρας (συνεργάτης του προπονητή του Τσικλητήρα Πύλου, Νίκου Κακαλέτρη)
«Συγχαρητήρια στην ομάδα της Θουρίας για την προσπάθεια που έκανε στο μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Μεσσηνίας. Ήταν ένα πολύ δύσκολο ματς για εμάς. Καταφέραμε να πετύχουμε ένα γκολ στο τέλος του 1ου ημιχρόνου με τον Γιώργο Γραμματικόπουλο. Στο β΄ ημίχρονο ήμασταν πολύ συγκεντρωμένοι και καταφέραμε να πάρουμε τη νίκη που μας έδωσε το Κύπελλο. Εμείς προχωρούμε βήμα βήμα, για να πετύχουμε το καλύτερο. Ο πρώτος στόχος μας ήταν το Κύπελλο Μεσσηνίας και καταφέραμε να τον υλοποιήσουμε. Από αύριο στρέφουμε την προσοχή μας στον αγώνα της Κυριακής με το Δωριέα Δωρίου για το πρωτάθλημα της Α΄ Τοπικής. Πρέπει να είμαστε ταπεινοί και να κοιτάμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά».
 
Γιώργος Γραμματικόπουλος (σκόρερ του χρυσού γκολ του Τσικλητήρα Πύλου)
«Είμαι πολύ χαρούμενος που πέτυχα το γκολ και η ομάδα μου πήρε τη νίκη στον τελικό του Κυπέλλου Μεσσηνίας. Η χαρά είναι διπλή, αλλά στην πραγματικότητα δεν παίζει ρόλο ποιος σημείωσε το γκολ -κάτι που είναι αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας- αλλά η κατάκτηση του Κυπέλλου. Ήταν ένα δυνατό παιχνίδι, ανάμεσα σε δύο καλές ομάδες. Εμείς προηγηθήκαμε στο σκορ και καταφέραμε να πάρουμε δίκαια τη νίκη. Θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε όσο γίνεται περισσότερο στο Κύπελλο Ελλάδος Ερασιτεχνών. Η προσοχή μας στρέφεται πλέον στο πρωτάθλημα της Α΄ Τοπικής, καθώς την Κυριακή αντιμετωπίζουμε στην έδρα μας το Δωριέα Δωρίου. Απομένουν εννέα τελικοί για να καταφέρουμε να πετύχουμε το μεγάλο στόχο μας στο πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας. Ευχαριστώ το φίλαθλο κόσμο της Πύλου για την εντυπωσιακή του συμπαράσταση».
 
Δημήτρης Καφαντάρης (δήμαρχος Πύλου – Νέστορος)
«Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Τσικλητήρα Πύλου για την κατάκτηση για δεύτερη συνεχόμενη φορά του Κυπέλλου Μεσσηνίας. Ήταν μια δίκαιη επικράτηση για τον Τσικλητήρα Πύλου κόντρα σε μια αξιόλογη ομάδα, τον Πανθουριακό. Έρχονται πολλά Κύπελλα για το Δήμο Πύλου – Νέστορος, καθώς διάφορες ομάδες της περιοχής μας πρωταγωνιστούν στα τοπικά πρωταθλήματα. Επιστρέφοντας στον Τσικλητήρα Πύλου εύχομαι να πανηγυρίσει το νταμπλ. Εμείς, ως Δήμος Πύλου – Νέστορος, είμαστε πάντα δίπλα, όχι μόνο στον Τσικλητήρα Πύλου, αλλά όλες τις ομάδες. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για τη βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου μας.
Κλείνοντας να σημειώσω ότι στο Δήμο μας την άνοιξη θα διεξαχθεί ένα μεγάλο τουρνουά Ακαδημιών. Θα συμμετάσχουν σπουδαίες ελληνικές ομάδες αλλά και από το εξωτερικό, και οι αγώνες θα φιλοξενηθούν τα γήπεδα Πύλου, Μεθώνης, Χώρας και Σουληναρίου, το οποίο θα εγκαινιαστεί το επόμενο διάστημα».
 
Τάσος Καραλής (πρόεδρος του Τσικλητήρα Πύλου)
«Είμαι πολύ χαρούμενος για την κατάκτηση του Κυπέλλου Μεσσηνίας. Η ομάδα μας έφθασε για δεύτερη σερί σεζόν στην κατάκτηση του Κυπέλλου και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο τεχνικό τιμ Νίκο Κακαλέτρη, Κώστα Παλαμάρα και στους ποδοσφαιριστές. Ευχαριστούμε πολύ το φίλαθλο κόσμο της Πυλίας για τη μεγάλη στήριξη. Θα προσπαθήσουμε να φθάσουμε όσο γίνεται ψηλότερα στο Κύπελλο Ελλάδος Ερασιτεχνών.
Όσον αφορά στο πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας Μεσσηνίας, κάνουμε πολύ καλή πορεία και απομένουν 9 τελικοί. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να πετύχουμε τους στόχους μας».
 
Λεωνίδας Οικονομίδης (πρόεδρος ΕΠΣ Μεσσηνίας)
«Ήταν ένας πολύ καλός τελικός. Πήρε τη νίκη ο πιο τυχερός, πανηγυρίζοντας έτσι την κατάκτηση του Κυπέλλου Μεσσηνίας. Εύχομαι στον Τσικλητήρα Πύλου να κάνει καλή πορεία στο Κύπελλο Ελλάδος Ερασιτεχνών. Τον τελικό παρακολούθησαν πάρα πολλοί φίλαθλοι και όλα κύλησαν ομαλά. Εμείς, ως ΕΠΣΜ, προσπαθούμε για την ανάπτυξη του μεσσηνιακού ποδοσφαίρου. Τα τοπικά πρωταθλήματα έχουν συναρπαστική εξέλιξη και τα παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον οι Μεσσήνιοι φίλαθλοι».
 
Γιώργος Αργυρόπουλος (προπονητής Πανθουριακού)
«Συγχαρητήρια στον Τσικλητήρα Πύλου για την κατάκτηση του Κυπέλλου Μεσσηνίας. Εύχομαι στην ομάδα της Πύλου καλή πορεία στο Κύπελλο Ελλάδος Ερασιτεχνών και ό,τι καλύτερο στο πρωτάθλημα της Α΄ Τοπικής. Στον τελικό τέθηκαν αντιμέτωπες δύο ανταγωνιστικές ομάδες. Ο Τσικλητήρας Πύλου είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων στο α΄ ημίχρονο, ενώ εμείς είχαμε την καθολική υπεροχή στο β΄ ημίχρονο. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια, αλλά δεν καταφέραμε να ανατρέψουμε το σκορ. Ήταν μια σημαντική εμπειρία για τον Πανθουριακό. Τώρα κτίζεται η ομάδα της Θουρίας. Εμείς στρέφουμε πλέον την προσοχή μας στο πρωτάθλημα της Α΄ Τοπικής, όπου θέλουμε να συνεχίσουμε την καλή πορεία και να πάρουμε μια αξιόλογη θέση».

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Ελευθεράκη-Βαγγέλης Χουντάλος
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

Στην Πύλο και φέτος το Κύπελλο Μεσσηνίας (φωτογραφίες)


Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Κύπελλο Μεσσηνίας κατέληξε στην Πύλο. Στο σημερινό τελικό του θεσμού της ΕΠΣΜ που διεξήχθη σε εορταστικό κλίμα στο ενωσιακό αθλητικό κέντρο του Κορδία, παρουσία περίπου 1.400 φιλάθλων, ο Τσικλητήρας επικράτησε με 1-0 απέναντι στον Πανθουριακό. Το χρυσό γκολ πέτυχε στο 44’ ο Γραμματικόπουλος.
 
Αναλυτικό ρεπορτάζ αύριο στο «Θάρρος»