425 τόνους ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας θα διαθέσει φέτος στην αγορά ο Α.Σ. Ελαιώνας

425 τόνους ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας θα διαθέσει φέτος στην αγορά ο Α.Σ. Ελαιώνας

Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που εφαρμόστηκε η επέκταση του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας σε ολόκληρο το Νομό Μεσσηνίας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί συνεταιρισμοί της περιοχής να καταφέρουν να πιστοποιήσουν ΠΟΠ ελαιόλαδο για να το διαθέσουν στην αγορά, με στόχο να κερδίσει προστιθέμενη αξία το προϊόν τους.
Μεταξύ αυτών είναι και ο Α.Σ. Ελαιώνας Πιστοποιημένα Αγροτικά Προϊόντα Γαργαλιάνων. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Νίκος Αθανασόπουλος, μίλησε στον ΑγροΤύπο για την προσπάθεια αυτή, αλλά και για τα προβλήματα που δημιουργούν στα μέλη του τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση:

-Πόση ποσότητα πιστοποιήσατε ως ΠΟΠ;
Ο Συνεταιρισμός φέτος κατάφερε να πιστοποιήσει συνολικά το 80% της παραγωγής του, δηλαδή 425 τόνοι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ως ΠΟΠ Καλαμάτα. Ο Συνεταιρισμός από το 2004 που ιδρύθηκε πιστοποιεί το ελαιόλαδό του σύμφωνα με τα πρότυπα AGRO 2-1 και AGRO 2-2. Επειδή αυτά τα πρότυπα πιστοποίησης είναι πιο αυστηρά σε σχέση με τις προδιαγραφές του ΠΟΠ, τα μέλη του Συνεταιρισμού δεν είχαν κανένα πρόβλημα να πιστοποιήσουν το προϊόν τους.

-Γιατί δεν πιστοποιήθηκε όλη η παραγωγή;
Το 20% που δεν πιστοποιήθηκε συγκομίστηκε εκτός της περιόδου πιστοποίησης του ΠΟΠ. Να σας θυμίσω ότι το ΠΟΠ Καλαμάτα θα πρέπει να συγκομιστεί από τις 14 Νοεμβρίου μέχρι τις 14 Ιανουαρίου. Οι παραγωγοί που έκαναν νωρίτερα τη συγκομιδή δεν μπορούσαν να χαρακτηρίσουν το προϊόν τους ως ΠΟΠ.

-Πώς ήταν η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην περιοχή σας;
Φέτος ήταν μια πολύ καλή χρονιά για ολόκληρη την παραγωγή ελαιολάδου στην περιοχή της Τριφυλίας. Είχαμε μια ρεκόρ συγκομιδή όσον αφορά στην ποσότητα, αλλά και με πολύ καλή ποιότητα. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, παράχθηκαν 29.500 τόνοι. Η περιοχή κάνει μια εντατική καλλιέργεια με πολύ καλά αποτελέσματα.

-Πώς διαθέτετε το προϊόν σας;
Είτε ΠΟΠ είτε πιστοποιημένο το ελαιόλαδο είναι πολύ καλής ποιότητας. Ελπίζουμε το ΠΟΠ να φέρει προστιθέμενη αξία στο προϊόν, γιατί το brand name «Καλαμάτα» είναι πολύ ισχυρό στην παγκόσμια αγορά. Το 10% της παραγωγής του Συνεταιρισμού πάει προς τυποποίηση και κατευθύνεται κυρίως στη διεθνή αγορά. Εξάγουμε τυποποιημένο ελαιόλαδο σε Αυστρία και Γερμανία. Το υπόλοιπο το πουλάμε χύμα. Αυτή την εποχή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τυποποιητές που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ΠΟΠ ελαιόλαδο για να το εξάγουν στη διεθνή αγορά. Κάνουμε προσπάθεια να αυξήσουμε την ποσότητα τυποποίησης και παράλληλα να ανοίξουμε νέες αγορές στην Ε.Ε. για την εξαγωγή του ελαιολάδου.

-Πώς κρίνετε τις αλλαγές στη φορολογία και το ασφαλιστικό που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση;
Τα μέτρα είναι απαγορευτικά για την συνέχιση της αγροτικής παραγωγής. Υπάρχει μια μεγάλη απογοήτευση των παραγωγών. Όλοι οι αγρότες βρίσκονται στο δρόμο. Οδηγούμαστε στο ξεκλήρισμα του μικρομεσαίου αγρότη. Το κύτταρο του Συνεταιρισμού μας είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες. Φοβάμαι ότι αν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, σε λίγα χρόνια η αγροτική γη θα χαρίζεται και όχι θα πωλείται. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν πρόκειται κανένας να επενδύσει στον αγροτικό τομέα.