Ante portas Αθηνών και οι Μεσσήνιοι αγρότες

Ante portas Αθηνών και οι Μεσσήνιοι αγρότες

Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται οι σχέσεις της κυβέρνησης και της πλειονότητας των αγροτικών μπλόκων μετά και την απόφαση να μην επιτραπεί ούτε σε μικρό αριθμό τρακτέρ να «παρελάσουν» συμβολικά στην πλατεία Συντάγματος σήμερα.
Το αγροτικό συλλαλητήριο θα έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας όλων των επαγγελματικών κλάδων ενάντια στο Ασφαλιστικό, αφού συμμετοχή έχει δηλώσει η ΑΔΕΔΥ, ενώ συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας και στην Κλαυθμώνος έχουν προγραμματίσει γιατροί, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Σήμερα και αύριο η Αθήνα θα είναι πόλη υπό πολιορκία, αφού αύριο, εκτός από τους αγρότες που θα παραμένουν στο Σύνταγμα, όπως τουλάχιστον έχουν σχεδιάσει, συλλαλητήριο έχει προγραμματίσει και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.
Οι αγρότες αναμένεται να αρχίσουν να συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα από νωρίς σήμερα το πρωί.
Ανάμεσα στις διεκδικήσεις τους είναι: απόσυρση του σχεδίου για το Ασφαλιστικό, κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου, αλλά και αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».
 
Άνοδος των αγροτών της Μεσσηνίας στην Αθήνα
Τρακτέρ από τη Μεσσηνία με προορισμό την Αθήνα και το σημερινό συλλαλητήριο ήταν εξαρχής γνωστό ότι δεν πρόκειται να φύγουν. Θα φύγουν, όμως, λεωφορεία με αγρότες. Και απ’ ό,τι φαίνεται, πιο μεγάλη είναι η συμμετοχή των αγροτών της Πυλίας και συγκεκριμένα των περιοχών Χανδρινού, Γλυφάδας, Σουληναρίου.
Με τις μέχρι τώρα δηλώσεις συμμετοχής των αγροτών, λεωφορεία με αγρότες θα φύγουν από το Χανδρινού, τη Μεσσήνη, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι και από το μπλόκο του Καλού Νερού θα μεταβούν αγρότες στην Αθήνα.
Πάντως, ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας κάλεσε τα μέλη του και όλους τους αγρότες σε σύσκεψη στα γραφεία του, χθες το απόγευμα. Τα θέματα που θα συζητούνταν ήταν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, η μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση στην Αθήνα και η λήψη αποφάσεων για δυναμικότερες και αποτελεσματικότερες μορφές πάλης.
Τις ημέρες που οι αγρότες θα βρίσκονται στην Αθήνα, στο μπλόκο του Ασπροχώματος θα παραμείνει μικρή δύναμη αγροτών, σημειώνει ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας, και τα περισσότερα τρακτέρ θα αποσυρθούν. Ωστόσο, συνεχίζει ο Σύλλογος, «αν δε γίνουν δεκτά τα αιτήματά μας, θα επιστρέψουμε στο σημείο (μπλόκο Ασπροχώματος), με μαζικότερη συμμετοχή για περαιτέρω κλιμάκωση (κλείσιμο εφορίας, τράπεζας κ.ά.)».

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης