Κερκόπορτα για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές


Το περιθώριο σε ορισμένα καταστήματα, σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, να μπορούν να λειτουργούν προαιρετικά κι άλλες Κυριακές του χρόνου δίνει με απόφασή της η τοπική αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη.
Τους προηγούμενους μήνες η κα Αλειφέρη είχε ζητήσει τη γνώμη του Δήμου Καλαμάτας, εισηγούμενη την προαιρετική λειτουργία όλων των καταστημάτων της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, όμως, λαμβάνοντας υπόψη εισήγηση του Εμπορικού Συλλόγου, είχε ταχθεί κάθετα αρνητικά για όλα τα καταστήματα.
 
Για την Καλαμάτα
Με την προχθεσινή της απόφαση η κα Αλειφέρη σημειώνει ότι κατά την τεκμηρίωσή της σε ορισμένες περιοχές της Μεσσηνίας εκδηλώνεται αυξημένο καταναλωτικό ενδιαφέρον όλες τις Κυριακές του έτους (κυριακάτικες αγορές, τουριστικοί και παραθεριστικοί προορισμοί), ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο.
Έτσι, λοιπόν, σε ό,τι αφορά την πόλη της Καλαμάτας, στην απόφαση της κας Αλειφέρη προβλέπεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία όλες τις Κυριακές του χρόνου των καταστημάτων παραδοσιακών-τουριστικών ειδών στην οδό Ναυαρίνου και των καταστημάτων λιανικής διάθεσης τροφίμων στην περιοχή της Βέργας.
 
Υπόλοιπη Μεσσηνία
Για την υπόλοιπη Μεσσηνία στην απόφαση ορίζεται:
-Στο ∆ήμο ∆υτικής Μάνης τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να είναι ανοικτά όλες τις Κυριακές του έτους
-Όλες τις Κυριακές του χρόνου μπορούν να είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα στο Κοπανάκι και τη Μαραθούπολη του ∆ήμου Τριφυλίας, καθώς και στη Φοινικούντα και τη Γιάλοβα του ∆ήμου Πύλου – Νέστορος
-Στο Πεταλίδι του ∆ήμου Μεσσήνης τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να είναι ανοικτά τις δύο τελευταίες Κυριακές του Ιουλίου και όλες τις Κυριακές του Αυγούστου
-Στην Κορώνη του ∆ήμου Πύλου-Νέστορος μπορεί να είναι ανοικτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές από 1η Απριλίου έως και 30 Σεπτεμβρίου του έτους
-Στη Μεθώνη του ∆ήμου Πύλου – Νέστορος τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να είναι ανοικτά τις Κυριακές κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο
-Στην Πύλο η απόφαση επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές από 1η Ιουνίου έως και 30 Σεπτεμβρίου του έτους.
Τα εμπορικά καταστήματα στις υπόλοιπες περιοχές θα λειτουργούν τις Κυριακές σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και το πλαίσιο ωραρίου που καθορίζονται στο άρθρο 16 του Ν.4177/2013.
Η συγκεκριμένη απόφαση της αντιπεριφερειάρχη μπορεί να αναθεωρείται κάθε χρόνο με απόφαση που εκδίδεται τον Ιανουάριο, ενώ εάν δεν εκδοθεί νέα, θα συνεχίζει να ισχύει η προηγούμενη. 

Της Βίκυς Βετουλάκη