Παμμεσσηνιακό μέτωπο για την υποψηφιότητα της Καλαμάτας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας το 2021!


Στα 175.000 ευρώ το κόστος για την τελική φάση

Η πρόκριση της Καλαμάτας στην τελική φάση της διαδικασίας για την ανάδειξη από την πλευρά της Ελλάδος της πόλης που θα φέρει τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας για το 2021 έχει κινητοποιήσει τη Δημοτική Αρχή, αλλά και την Ομάδα Υποστήριξης της υποψηφιότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, τις προηγούμενες ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας συναντήθηκε με το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο.
Σχετικά με την υποψηφιότητα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 και το ρόλο της Εκκλησίας σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα για την Καλαμάτα και τη γύρω περιοχή, ο μητροπολίτης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι θα έρθει εισήγηση από πλευράς Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ σύντομα θα τον επισκεφθεί η ομάδα του Γραφείου Υποψηφιότητας Kalamata21.
Παράλληλα, προχθές το βράδυ, ύστερα από πρωτοβουλία του κ. Νίκα, συζήτησαν σχετικά στο Δημαρχείο Καλαμάτας οι δήμαρχοι ή εκπρόσωποί τους από όλους τους Δήμους της Μεσσηνίας, εκτός της Τριφυλίας, ο δήμαρχος της οποίας όμως ήρθε σε συνεννόηση με τους συναδέλφους του.
Μάλιστα, συμφώνησαν για την υποστήριξη «πάση δυνάμει», όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, ενώ επισημάνθηκε ως αυτονόητο ότι τα οφέλη, εφόσον η Καλαμάτα αναδειχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, θα διαχυθούν σε όλη τη Μεσσηνία.
Ο δε εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας Kalamata21, Έκτωρ Τσατσούλης και στελέχη του Γραφείου επέδωσαν στους δημάρχους και τους εκπροσώπους Δήμων αναμνηστικά.
Στο μεταξύ, την προγραμματική σύμβαση για τη συμμετοχή της Καλαμάτας στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού για την επιλογή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 επρόκειτο να συζητήσει και να εγκρίνει, χθες, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.
Τη σύμβαση καλούνται να συνυπογράψουν ο Δήμος, η «Φάρις» και το νομικό πρόσωπο του Πνευματικού Κέντρου, όπως και κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού, ενώ την ευθύνη για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας θα συνεχίσει να έχει το Γραφείο Υποψηφιότητας Kalamata:21, που θα «εμπλουτιστεί» και με άλλα στελέχη.
Το κόστος υπολογίστηκε στα 175.000 ευρώ.
Όπως σημειώνεται στη σχετική εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, «η προγραμματική σύμβαση αφορά στην εκπόνηση και εφαρμογή ενός προγράμματος συνεργασίας, προκειμένου: 1. Να συνεχιστεί η λειτουργία και υποστήριξη του Γραφείου Υποψηφιότητας 2. Να οργανωθεί η Δημόσια Διαβούλευση για τη διαμόρφωση του περιεχομένου του φακέλου
3. Να εκτελεστούν οι απαραίτητες ενέργειες για την συνέχιση της διαδικασίας του Πολιτιστικού Σχεδιασμού
4. Να παραχωρηθεί η αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή
5. Να χρηματοδοτηθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες

  1. Να διατεθεί το απαραίτητο προσωπικό».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη