Θανάσης Γκανανίδης: Η ποιότητα του λαδιού, διαβατήριο επιτυχίας


Αυτή την περίοδο “τρέχει” στην χώρα μας ένας διαγωνισμός ελαιόλαδου, για τον οποίο έχουν δημιουργηθεί υψηλές προσδοκίες, μετά και την ανακάλυψη του καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη για τις υπερπροστατευτικές ιδιότητες για την υγεία, ορισμένων ποικιλιών εφόσον αυτές έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ο λόγος για τα “Αριστολέο Βραβεία”. Ειδικότερα τα συγκεκριμένα βραβεία έχουν δημιουργηθεί με σκοπό να αναδειχθούν και να προωθηθούν τα ελαιόλαδα που διαθέτουν υψηλές για την υγεία προστατευτικές ιδιότητες και δεν έχουν γευστικά ελαττώματα. Παράλληλα, θα βραβευθούν και τα ελαιοτριβεία που παράγουν αυτά τα πραγματικά εξαιρετικά ελαιόλαδα.
Όλα τα δείγματα Ελαιολάδου θα πρέπει να υποβληθούν πρώτα σε αξιολόγηση από το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας, στο ΤΕΙ Πελοποννήσου. Για να μπορέσει να λάβει μέρος στον διαγωνισμό, το δείγμα Ελαιολάδου πρέπει πρώτα να κριθεί ότι δεν έχει ελαττώματα.
Επίσης το κάθε δείγμα θα αξιολογηθεί σε μια από τις τρεις κατηγορίες γεύσης Ήπια, Mεσαίο και Έντονη, με βάσει των κανονισμών γεύσης του ΔΣΕ (Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου).
Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι 15 Μαΐου 2016. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στης 22 Μαΐου και η τελετή βράβευσης θα διοργανωθεί στην Αρχαία Ολυμπία στις πρώτες ημέρες του Ιουλίου. Επίσης όλοι οι νικητές του διαγωνισμού “Αριστολέο Βραβεία” θα λάβουν ως δώρο ένα Αριστόλεο Κιτ Δοκιμής.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πρόσφατα στον 3ο διαγωνισμό με θέμα «Η Ελλάδα Καινοτομεί» που διοργάνωσαν από κοινού ο ΣΕΒ και η Eurobank., στην Εφαρμοσμένη Έρευνα βραβεύθηκε με το Α’ βραβείο, ο Προκόπης Μαγιάτης, καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Φαρμακευτικό Τμήμα, για το νέο τεστ μέτρησης των υγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου (Αριστολέο Κιτ Δοκιμής).
Στην ομάδα προώθησης του εγχειρήματος συμμετέχει μεταξύ άλλων και ο Θανάσης Γανανίδης, με τον οποίο μιλήσαμε για το διαγωνισμό, αλλά και για την αξία του ελληνικού ελαιόλαδου. Ακολουθεί η συνέντευξη:

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓKΑΝΑΝΙΔΗΣ

1. Γιατί άλλος ένας διαγωνισμός ελαιόλαδου; Τι περισσότερο θα προσφέρει;

Διότι η διαγωνισμοί γεύσεις που διεξάγονται μέχρι τώρα δεν αξιολογούν τα ελαιόλαδα με σωστό τρόπο. Δεν είναι αντικειμενικά διότι γίνονται πολύ βιαστικά. Τα Αριστολέο Βραβεία προσφέρουν την ανάλυση από φαινόλες χρησιμοποιώντας το NMR από τον κ. Μαγιάτη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και την ανάλυση γευσιγνωσίας των δειγμάτων πραγματοποιείται από την Ομάδα Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας, αναγνωρισμένο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου (ΔΣΕ)

2. Η ένταση, το πικρό και το πικάντικο, συσχετίζεται με το επίπεδο φαινολών στο ελαιόλαδο. Όμως τα ελαιόλαδα με τόσο έντονα χαρακτηριστικά φαίνεται να μην αρέσουν στους καταναλωτές, οι οποίοι αρέσκονται σε πιο ήπιας έντασης. Πώς θα τους πείσετε να αλλάξουν συνήθεια;

Υπάρχει μια καινούργια τάση του παγκοσμίου καταναλωτή που αναζητά τα υγειή προστατευτικά ελαιόλαδα, και, συγκεκριμένα, τα πικάντικα διότι έχουν καταλάβει ότι αυτά περιέχουν περισσότερη ελαιοκανθάλη και τα πικρά περιέχουν περισσότερη ελαιασίνη. Επίσης υπάρχουν ελαιόλαδα τα οποία έχουν πιο ήπια γεύση αλλά είναι επίσης πλούσια σε φαινόλες. Ο διαγωνισμός θα προβάλει τα ελαιόλαδα αυτά σε τρεις κατηγορίες ήπια, μεσαία και έντονα. Θα κριθούν με τελείως αντικειμενική βάση και κριτήρια ανάλογα με της φαινόλες που περιέχουν.

3. Πιστεύετε ότι το ελληνικό ελαιόλαδο έχει την ποιότητα και την αξία που του αρμόζει στις διεθνείς αγορές. Κι αν όχι τι πρέπει να κάνουμε;

Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι υποτιμημένο στης διεθνές αγορές εξαιτίας της πολύ πιο δυνατής προβολής των Ιταλών και Ισπανών στης διεθνές αγορές και όχι επειδή είναι κατώτερης ποιότητας. Τώρα έχουμε και την Τυνησία, Πορτογαλία, Αυστραλία και την Αμερική να προβάλλονται δυναμικά.
Για να διαχωρίσουμε από τους ανταγωνιστές μας πρέπει να κοιτάξουμε πιο είναι το προνόμιο του ελληνικού ελαιόλαδου. Η ιστορία μάς προσφέρει την απάντηση. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν άνοιγαν διεθνές αγορές με την ποιότητα του ελαιόλαδου που ήταν για καντήλια, το λαμπάντε.
Έπαιρναν όπου πήγαιναν το αγουρέλαιο και από αγριελιά που είχαν και φαρμακευτικές χρήσεις. Με αυτό το ελαιόλαδο άνοιγαν της αγορές και με αυτό το ελαιόλαδο μπορούμε τώρα να απλωθούμε στης διεθνές αγορές και να γίνουμε και πάλι πρώτοι
Έχουμε το καλύτερο ελαιόλαδο του κόσμου, σε σχέση με την προστασία της υγείας ου καταναλωτή. Είναι ήδη αποδεδειγμένο επιστημονικά και τώρα χρειάζεται προβολή. Αυτός είναι ο σκοπός του διαγωνισμού Αριστολέο Βραβεία

4. Τι προσδοκάτε από το διαγωνισμό που διοργανώνεται;

Να γίνει φανερό και αισθητό σε όλον τον κόσμο ότι η Ελλάδα που έβαζε το στεφάνι της ελιάς στο κεφάλι τον νικητών στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες υπάρχει και σήμερα. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για άλλη μια φορά μετά από 2.500 χρόνια, να προσφέρει το γνήσιο αυτό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με προστατευτικές ιδιότητες για την υγεία και υψηλές φαινόλες στην παγκόσμια αγορά. Για αυτό το λόγο αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε τους νικητές του Αριστολέο Βραβεία, παράλληλα με το συνέδριο της Διεθνούς Εταιρίας Ελαιοκανθάλης (ΟΙΣ) στην Αρχαία Ολυμπία 2-3 Ιουνίου 2016.”

Του Αντώνη Πετρόγιαννη