450 μαθητές μπήκαν στην τάξη του 4ου Σχολείου Τουρισμού


Με μεγάλη συμμετοχή και αυτή τη φορά ξεκίνησε χθες το 4ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας σε αίθουσα του ξενοδοχείου Elite.
Ο αριθμός των συμμετασχόντων αγγίζει τους 450, που έφθασαν από όλη την Ελλάδα, ενώ να σημειωθεί ότι παρακολουθεί και μαθητής από την Αλβανία, μια χώρα που όσο περνά ο καιρός ανεβαίνει τουριστικά, παρόλο που ήδη η σεζόν για τα ξενοδοχεία έχει σχεδόν ξεκινήσει εκεί. Οι περισσότεροι, δε, από τους παρευρισκόμενους είναι απόφοιτοι ΙΕΚ και Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων.
Όλα αυτό δείχνει τη βαρύτητα που δίνουν στο Σχολείο οι άνθρωποι που έχουν σχέση με τον τουρισμό.
Οι μαθητές ενημερώθηκαν για σημαντικά θέματα που μπορεί να αντιμετωπίσει καθημερινά ένας εργαζόμενος στο χώρο του τουρισμού, ενώ οι ομιλητές χρησιμοποιούσαν συνεχώς παραδείγματα για να είναι πιο κατανοητοί. Επίσης, δέχονταν ερωτήσεις και την ώρα της ομιλίας τους, κάτι που έλυνε αμέσως τις απορίες του ακροατηρίου.
Για το 4ο Σχολείο Τουρισμού μίλησαν στο «Θάρρος» ο Ανδρέας Ζαγάκος και ο Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος, πρωτεργάτες του εγχειρήματος, που κάθε φορά βλέπουν «το όνειρό τους να μεγαλώνει».
Όπως μας είπαν, είναι πολύ ευχαριστημένοι με την προσέλευση, αν σκεφτούμε ότι είναι το δεύτερο σχολείο που γίνεται μέσα σε σύντομο διάστημα και ότι πολλές επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τον τουρισμό έχουν ανοίξει για την καλοκαιρινή σεζόν, όπερ σημαίνει ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι ήδη εργάζονται και έτσι είναι δύσκολο να το παρακολουθήσουν.
Η αντιπρόεδρος του Τμήματος Τουριστικών Επαγγελμάτων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Γιάννα Ορφανίδου, δήλωσε ότι το Πανεπιστήμιο που εκπροσωπεί υποστηρίζει την πρωτοβουλία και γι’ αυτό έχει αναλάβει την εκπαιδευτική εποπτεία του όλου εγχειρήματος.
Θεωρεί σημαντικά όσα μαθαίνουν οι εκπαιδευόμενοι, αφού ο τουρισμός είναι κάτι που ενδιαφέρει την Καλαμάτα, αλλά και όλη την Περιφέρεια, μιας και ήδη αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό.
Σχετικά με το ενδιαφέρον που δείχνουν οι «μαθητές», μας είπε ότι υπάρχει ζήλος για εκπαίδευση, κάτι πολύ σημαντικό για τέτοιες προσπάθειες.
Απευθυνόμενη, τέλος, στους νέους, είπε ότι αυτός ο κλάδος έχει επαγγέλματα που αποφέρουν οικονομική άνεση, κάτι που ήδη έχουν ζήσει εκ του αποτελέσματος στην Κύπρο.
Ο διδάκτωρ του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, Γιάννης Κριτσωτάκης, βρέθηκε για ακόμα μια φορά στην Καλαμάτα με μεγάλη του χαρά, η δε ομιλία του στους μαθητές αφορά στην επικοινωνία των ανθρώπων που έχουν διαφορετική κουλτούρα. Για παράδειγμα, αν ο πελάτης είναι Ρώσος ή αν είναι Κινέζος, χρειάζεται εντελώς διαφορετική προσέγγιση.
Επιπλέον, οι μαθητές πρέπει να γνωρίζουν ότι αν εκλάβουν τα σύνορα του κόσμου ως τα σύνορα της περιοχής τους, είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν.
Όλα αυτά που θα μάθουν οι μαθητές τα εμπεριέχει μια παροιμία, που λέει: «ο ξένος είναι ένας φίλος που ακόμα δε γνώρισες… για να τον γνωρίσεις, πρέπει να μιλήσεις τη γλώσσα του… αν το πετύχεις, θα έχεις για πάντα ένα φίλο/πελάτη… αν δεν τα καταφέρεις, απλά άλλαξε επάγγελμα».
Τέλος, μιλήσαμε με έναν ακόμα ομιλητή και συγκεκριμένα τον εκπαιδευτικό Τουριστικού Τομέα, Κωνσταντίνο Νικολάου, που ήρθε στην Καλαμάτα για να αναλύσει θέματα που αφορούν στην ηγεσία, θέματα απαραίτητα δηλαδή για χώρους εργασίας, αφοί οι «ηγέτες» είναι πολλές φορές αυτοί που «χαλούν» την εικόνα των επιχειρήσεων και το κλίμα στον εργασιακό χώρο. 
Γενικότερα, χαρακτήρισε το όλο εγχείρημα εκπληκτική ιδέα και έδωσε συγχαρητήρια σε όσους το σκέφτηκαν και το υλοποιούν, αφού αποτελεί τεράστιο βήμα για την ανάπτυξη της Καλαμάτας.
Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα με την ηγεσία στον εργασιακό χώρο, μας είπε ότι είναι παρεξηγημένη και όχι επειδή οι άνθρωποι δε γνωρίζουν, αλλά επειδή δεν έχουν τις γνώσεις για να μπορέσουν να διαχειριστούν τους ανθρώπους τους, κάτι που είναι γενικά ένα τεράστιο ζήτημα και δη στον τουρισμό, όπου προσφέρουμε υπηρεσίες, άρα οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτόν πρέπει να είναι θωρακισμένοι όσον αφορά στο πώς θα διοικηθούν και πώς θα διοικήσουν.
Όταν τον ρωτήσαμε για το κατά πόσον ένας άνθρωπος που είναι «πιο ψηλά εργασιακά από άλλους» είναι διατεθειμένος να ακούσει συμβουλές και να τις εφαρμόσει, μας είπε ότι δε θεωρεί ότι οι μεγαλύτεροι αδιαφορούν, αλλά προσπαθούν, ωστόσο το θέμα είναι αν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν.
«Το καλό με το σχολείο είναι ότι απευθυνόμαστε, κυρίως, σε νέους ανθρώπους, οι οποίοι είναι το μέλλον του τουρισμού και σε αυτούς πρέπει να επενδύσουμε» σχολίασε.
 
Σήμερα
Οι εργασίες του σχολείου ολοκληρώνονται σήμερα με τους μαθητές να μαθαίνουν για το κρασί, το λάδι, αλλά και τη μαγειρική:
 
9.00-09.30 Προσέλευση
9.30-10.30 “How to become the next leader in F&B”, Ανέστης Μιχαλούδης, Complex F&B Manager, Costa Navarino
10.30-10.40 «Εποχιακή απασχόληση στον τουρισμό», Ελένη Τασιάκου, M.Sc, Hospitality Industry Consultant & Project Manager 10.40-11.10 “See No Evil, Hear No Evil”, Θοδωρής Σπηλιώτης, ESURVEY
11.10-11.30 Διάλειμμα
11.30-12.20 «Extra παρθένο ελαιόλαδο – από το ελαιοτριβείο στο εστιατόριο», Γιάννης Καρβέλας, PARATUS Europe
12.20-13.10 «Οινο-γαστρονομικός Τουρισμός – Το Case study του #winelover», Θόδωρος Λέλεκας, Food & Wine | Journalist/Blogger 13.10-14.00 «Μαγειρέματα… Απλά κι όμως δύσκολα…», Στέλιος Μπαρμπέας, Executive Chef Elite City Resort.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση