Ακρόαση συνομιλιών για τη διακίνηση ηρωίνης από την Αγία Τριάδα


«Πήγε να δει κανείς το “ψωμί” μην το πάρει το ποτάμι…»
 
 Στην ακρόαση των συνομιλιών των κατηγορουμένων που έχουν καταγραφεί από την Αστυνομία προχώρησε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας σχετικά με την υπόθεση των 16 που κατηγορούνται για διακίνηση ναρκωτικών και κυρίως ηρωίνης από τον καταυλισμό των τσιγγάνων στην Αγία Τριάδα.
Η αναπαραγωγή των συνολικά 20 ψηφιακών δίσκων ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα και η δίκη διεκόπη για να συνεχισθεί και πάλι στις 30 Ιουνίου.
Με σκυμμένα κεφάλια την περισσότερη ώρα, οι βασικοί κατηγορούμενοι άκουγαν τις συνομιλίες, ενώ «παγωμάρα» έπεσε στην αίθουσα, όταν αναπαράχθηκε και συνομιλία δικηγόρου με έναν εκ των κατηγορουμένων, μέσα από τα κρατητήρια της Αστυνομίας στην Καλαμάτα, στην οποία ενημερώνει «ότι θα γίνει και έρευνα στην Αθήνα και να κρυφτούν».
 
Για τους ισχυρισμούς
Από τους βασικούς λόγους που το Δικαστήριο αποφάσισε την αναπαραγωγή των συνομιλιών ήταν οι ισχυρισμοί κατηγορούμενων ότι δεν είναι αυτοί που μιλούν στα τηλέφωνα και πως οι συνομιλίες τους δεν αφορούν συναλλαγές με ναρκωτικά, αλλά απλές καθημερινές εργασίες. Επίσης, ο ισχυρισμός ότι ο πατέρας της οικογένειας ήταν τσακωμένος με τον κουνιάδο του που κατηγορείται ως προμηθευτής τους από την Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο κάθονται τρία αδέλφια τσιγγάνοι, η γυναίκα του ενός, οι γονείς τους, ο αδελφός της μητέρας τους, ο οποίος κατηγορείται ότι τους προμήθευε με τις ποσότητες ηρωίνης και χασίς που διακινούσαν, μια 40χρονη που μετέφερε με το αυτοκίνητό της τα ναρκωτικά από την Αθήνα στην Καλαμάτα και 8 τοξικομανείς που κατηγορούνται ότι αγόραζαν από τους κατηγορούμενους τσιγγάνους ναρκωτικά και τα πωλούσαν για να εξασφαλίσουν τη δική τους δόση.
Έμφαση δόθηκε χθες στις συνομιλίες της 40χρονης που μετέφερε την ηρωίνη. Συνελήφθη πέρυσι το Μάρτιο στον αυτοκινητόδρομο προς Καλαμάτα, με περίπου 1 κιλό ηρωίνης κρυμμένη στη μηχανή του οχήματος και είχε παραδεχτεί ότι έκανε μόνο τη μεταφορά αντί 300 ευρώ, ενώ είχε μεταφέρει άλλη μια φορά μισό κιλό ηρωίνης.
Σε αυτές φάνηκε να συνομιλεί τόσο με τον προμηθευτή τσιγγάνο στην Αθήνα όσο και με τους τσιγγάνους της οικογένειας στην Αγία Τριάδα και, μάλιστα, να παζαρεύουν την τιμή της μεταφοράς, με τους τσιγγάνους να της δίνουν 300 ευρώ και την ίδια να ζητά 400.
Είναι χαρακτηριστικό το παρακάτω απόσπασμα συνομιλίας:
-40χρονη: Χαλάω εκατόν τόσα στο πήγαινε έλα, χαλάω το αυτοκίνητό μου… Εσείς βγάζετε εκατομμύρια και μένα τι μου μένει;
-Κατηγορούμενος τσιγγάνος: Κάνε μου τη χάρη, σε παρακαλώ, αυτή φορά και με τον άλλο δρόμο θα τα πάρεις.
Επίσης, ακούσθηκαν συνομιλίες του κατηγορούμενου πατέρα με τον κουνιάδο του που κατηγορείται ως προμηθευτής, καθώς υπήρχε ισχυρισμός ότι έχουν να μιλήσουν χρόνια.
Σε ό,τι αφορά τη μητέρα και την εμπλοκή της, ακούσθηκε συνομιλία με το γιο της, τον οποίο παροτρύνει: «Το ψωμί να το φυλάνε χιλιόμετρα μακριά», εννοώντας προφανώς τα ναρκωτικά, ενώ σε άλλη συνομιλία, όπου επικρατεί μεγάλη κακοκαιρία, ρωτάει το γιο της αν πήγε κανείς «να δει το ψωμί, μην το πάρει το ποτάμι…».
 
Εμπλοκή και δικηγόρου
Επίσης, από τις συνομιλίες φάνηκε μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των κατηγορουμένων, όταν συνελήφθη η 40χρονη που έφερνε το ένα κιλό ηρωίνης και δεν μπορούσαν να τη βρουν στο τηλέφωνο. Μάλιστα, στέλνουν άτομο και διαπιστώνει ότι το αυτοκίνητό της είναι στην Αστυνομική Διεύθυνση.
Από το δικαστήριο έγινε ακρόαση και δύο συνομιλιών δικηγόρου, που βρισκόταν τότε στα κρατητήρια της Αστυνομίας, επισκεπτόμενος την 40χρονη μετά τη σύλληψή της. Αρχικά έχει παραχωρήσει το τηλέφωνό του στην 40χρονη και μιλά με κατηγορούμενο τσιγγάνο:
-Ξέρανε, ότι το πήρα από τον Φ….
-Ναι
-Και μου την πέσανε στο δρόμο.
-Το βρήκανε επάνω σου;
-Ναι
-Δεν πιστεύω να γίνει τίποτα έτσι;
-Δεν ξέρω… Ειδοποίησέ τον όμως.
-Ναι, τον ειδοποιήσαμε ακούς;
-Ναι
-Δεν πιστεύω να γίνει τίποτα έτσι… για μας ε;
-Δεν ξέρω… όχι, όχι.
Ακολούθως παίρνει το τηλέφωνο ο δικηγόρος, ο οποίος αρχικά λέει στον τσιγγάνο συνομιλητή του να τον ξαναπάρει σε 20 λεπτά, γιατί έχει να του πει κάτι πολύ σοβαρό, και ακολούθως του αναφέρει: «Γίνεται… γίνεται έρευνα και στην Αθήνα, μήπως υπάρχει τίποτα κει πάνω να κρυφτεί… έχουν δώσει παραγγελία».
Ακολούθως είχε καταγραφεί συνομιλία του γιου τσιγγάνου με τον προμηθευτή στην Αθήνα, όπου ο πρώτος τού λέει: «Τώρα μίλησα με το δικηγόρο. Καρφωτή μού είπε ότι είναι και μου είπε ότι η Αστυνομία έχει και τη δική σου φωτογραφία».
 
Της Βίκυς Βετουλάκη