Ξεκίνησε και η δίκη της δεύτερης οικογένειας τσιγγάνων για την ηρωίνη στην Αγία Τριάδα


Κατέθεσαν οι αστυνομικοί της δίωξης – Συνεχίζεται αύριο
 
 
Η δίκη της δεύτερης οικογένειας τσιγγάνων που κατηγορούνται ότι διακινούσαν ηρωίνη και άλλες ναρκωτικές  ουσίες από τον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας ξεκίνησε χθες το πρωί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η δίκη της πρώτης οικογένειας, και τέσσερις τσιγγάνοι καταδικάσθηκαν σε αρκετά χρόνια κάθειρξης για σύσταση συμμορίας και διακίνηση ναρκωτικών.
Χθες στο εδώλιο του Εφετείου κάθισαν 16 κατηγορούμενοι, ενώ η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί πέρυσι τον Απρίλιο από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας εξετάσθηκαν πέντε αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών, ενώ λόγω του προχωρημένου της ώρας η δίκη διεκόπη για να συνεχισθεί αύριο το πρωί.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δύο αυτές οικογένειες τσιγγάνων, οι οποίες μάλιστα βρίσκονταν σε ανταγωνισμό μεταξύ τους λόγω της κοινής «πελατείας» τους, διακινούσαν σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών σε τοξικομανείς και «βαποράκια». Αξιωματικοί, δε, εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη οικογένεια διακινούσε τις περισσότερες ποσότητες.
 
16 κατηγορούμενοι
Χθες στο εδώλιο κάθισαν τρία αδέλφια τσιγγάνοι, η γυναίκα του ενός, οι γονείς τους, ο αδελφός της μητέρας τους, ο οποίος κατηγορείται ότι τους προμήθευε από την Αθήνα τις ποσότητες ηρωίνης και χασίς που διακινούσαν, μια 40χρονη που μετέφερε με το αυτοκίνητό της τα ναρκωτικά από την Αθήνα στην Καλαμάτα και οκτώ τοξικομανείς που κατηγορούνται ότι αγόραζαν από τους κατηγορούμενους τσιγγάνους ναρκωτικά και τα πωλούσαν για να εξασφαλίσουν τη δική τους δόση.
Η 40χρονη είχε συλληφθεί το Μάρτιο του 2015 στον αυτοκινητόδρομο προς Καλαμάτα, με περίπου 1 κιλό ηρωίνης και είχε παραδεχτεί ότι έκανε μόνο τη μεταφορά αντί 300 ευρώ, ενώ είχε μεταφέρει άλλη μια φορά, ένα μήνα πριν, μισό κιλό ηρωίνης.
Ο αστυνομικός που συμμετείχε στη σύλληψή της κατέθεσε χθες ότι η πληροφορία σε αυτούς δόθηκε με ανώνυμο τηλεφώνημα, στο οποίο τους έδωσαν τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου της. Όταν τη σταμάτησαν, βρήκαν σε αεραγωγό, κοντά στη μηχανή, κρυμμένες δύο συσκευασίες με 500 και 473 γραμμάρια ηρωίνης, ενώ στο πατάκι μέσα στο αυτοκίνητο βρήκαν 0,2 γραμμάρια ηρωίνης και σε άλλο σημείο μικροποσότητα χασίς.
Ομολόγησε ότι ήταν μεταφορέας, ότι τα ναρκωτικά της τα έδωσε ο τσιγγάνος από την Αθήνα και πως θα τα άφηνε σε συγκεκριμένο σημείο στο Ασπρόχωμα, χωρίς να γνωρίζει ποιος θα τα παραλάβει. Το έκανε, όπως δικαιολογήθηκε, γιατί είναι τοξικομανής.
Καθώς η υπόθεση της διακίνησης ηρωίνης από τον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας, απασχολούσε από το 2014 το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, η υπηρεσία είχε προχωρήσει σε επισύνδεση τηλεφώνων και καταγράφονταν συνομιλίες, από τις οποίες στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι τα συγκεκριμένα ναρκωτικά θα τα παραλάμβανε η εν λόγω οικογένεια τσιγγάνων.
 
Συνομιλίες
Ο επόμενος αστυνομικός που κατέθεσε επιβεβαίωσε ότι ο καταυλισμός των  τσιγγάνων είχε χωρισθεί από τις δύο οικογένειες και γινόταν έντονη διακίνηση ναρκωτικών. Καθώς, όμως, υπήρχε έντονη κινητικότητα και από τους ίδιους τους τσιγγάνους που λάμβαναν μέτρα προφύλαξης, δεν μπορούσαν να κάνουν παρακολουθήσεις, γι’ αυτό και η υπόθεση βασίσθηκε στην καταγραφή συνομιλιών.
Βέβαια, δικηγόροι υπεράσπισης κατηγορουμένων αμφισβητούν ότι η φωνή που ακούγεται στις συνομιλίες είναι πελατών τους και δεν αποκλείεται το δικαστήριο να μη μείνει μόνο στα απομαγνητοφωνημένα κείμενα, αλλά να αποφασίσει την ακρόαση των δίσκων που έχουν καταγραφεί οι συνομιλίες.
Οι δύο βασικοί μάρτυρες αστυνομικοί κατέθεσαν ότι τα δύο από τα τρία αδέλφια έκαναν την πλειοψηφία των συνεννοήσεων για τη διακίνηση ναρκωτικών, ενώ κατά τις συνομιλίες τους χρησιμοποιούσαν άλλα ονόματα. Ο τρίτος αδελφός δεν έχει καταγραφεί σε συνομιλία, αλλά σε επικοινωνία άλλων προσώπων φέρεται να αναφέρεται με υποκοριστικό.
Οι γονείς, καθώς η μητέρα τους ήταν αδελφή του τσιγγάνου από την Αθήνα που τους έδινε ναρκωτικά, όπως είπαν οι αστυνομικοί, έχει αποδειχτεί ότι έχουν κάνει μεταφορά ναρκωτικών και ήταν σύνδεσμοι με τον προμηθευτή. Μάλιστα, είπαν ότι η μητέρα γνώριζε πολύ καλά, καθώς έδινε οδηγίες στους γιους της να προσέχουν και να κρύβουν καλά το «ψωμί» και μακριά από τις παράγκες τους.
Επίσης, κατέθεσαν ότι μετά τη σύλληψη της 40χρονης οι κατηγορούμενοι τσιγγάνοι φοβήθηκαν και για λίγο καιρό μετακόμισαν στη Σπερχογεία και σταμάτησαν τη διακίνηση, για να ξεκινήσουν και πάλι λίγο μετά.
Οι αστυνομικοί κατέθεσαν ακόμα ότι οι τσιγγάνοι χρησιμοποιούσαν και ανήλικα παιδιά για την παράδοση των ναρκωτικών σε τοξικομανείς.
Τέλος, όπως διευκρίνισαν, οι τσιγγάνοι αγόραζαν την ηρωίνη στην τιμή των 7,5-8 ευρώ το γραμμάριο και την πωλούσαν 15-20 ευρώ.
Οι κατηγορούμενοι κατά περίπτωση αντιμετωπίζουν κατηγορίες συγκρότησης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, διακίνησης ναρκωτικών κατ’ εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές καταστάσεις ότι το προσδοκώμενο όφελος ήταν άνω των 75.000 ευρώ, ότι διακινούσαν ναρκωτικά σε σχολική μονάδα (ο καταυλισμός βρίσκεται δίπλα στο πρώην πολυκλαδικό) και ότι μεταχειρίστηκαν για τις παράνομες πράξεις τους ανήλικα.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη