Αέρας ανάπτυξης στη Μεσσήνη από τα έργα στον Πάμισο


 
“Πράσινο” από το υπουργείο Υποδομών για 2,7 εκατομμύρια ευρώ
 
Αναρτήθηκε και επίσημα από το υπουργείο Υποδομών η περίληψη προκήρυξης ανοικτής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου για τη σύμβαση της μελέτης με τίτλο «Μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Πάμισου από το Φράγμα Άρι-Μεσσήνη-Εκβολές στη θάλασσα και μελέτες περιβαλλοντικής αξιοποίησης εκβολών και παρόχθιας ζώνης μέχρι την είσοδο της Μεσσήνης καθώς και της εκβολής στο Κουλντούκι Μπούκας Μεσσήνης». Το έργο έχει προϋπολογισμό 2.709.116,85 ευρώ και αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση για το δήμο της Μεσσήνης και τη γύρω περιοχή.
Αναλυτικά, οι μελέτες -η προθεσμία για την υποβολή των οποίων λήγει στις 25 Οκτωβρίου- περιλαμβάνουν: α) Διευθέτηση του Πάμισου από το φράγμα Άρι μέχρι τις εκβολές του στην θάλασσα, σε μήκος περίπου 9 χιλιομέτρων. β)  Διευθέτηση του ρέματος Μπούκας και των ρεμάτων που συμβάλλουν σε αυτό, μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων. γ) Διευθέτηση του ρέματος Αρι, από την γέφυρα προς την Αίπεια μέχρι τον Α.Κ. 18 (Μεσσήνη – Θουρία), μήκους περίπου 5 χιλιομέτρων. δ) Οριοθέτηση των πιο πάνω τμημάτων.
ε) Έλεγχος, τόσο της υφιστάμενης λειτουργίας του φράγματος Άρι στον Πάμισο και του ρόλου του στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, όσο και της κατασκευής του φράγματος, βάσει του οποίου -και εφ’ όσον απαιτηθεί- θα εκπονηθεί μελέτη έργων συντήρησης. Επίσης, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων στο φράγμα θα συνταχθεί εγχειρίδιο συντήρησης και λειτουργίας.
στ) Περιβαλλοντική ανάδειξη και αξιοποίηση της περιοχής των εκβολών του Πάμισου και της παρόχθιας ζώνης, από τις εκβολές μέχρι την περιοχή της γέφυρας Καλαμάτας – Μεσσήνης, δηλαδή σε μήκος περίπου 3,5 χιλιομέτρων καθώς και της περιοχής της εκβολής του αντιπλημμυρικού αύλακα στο Κουλντούκι της Μπούκας.
ζ) Βελτίωση του υφιστάμενου κυματοθραύστη για την προστασία της εκβολής του Πάμισου.
η) Κατασκευή πεζογέφυρας στον Πάμισο, η οποία θα συνδέει την δυτική όχθη της Καλαμάτας με την ανατολική όχθη της Μεσσήνης.
Α.Π.