Ανάγκη αλλαγών στους συκεώνες της Μεσσηνίας για να μην εγκαταλειφθεί η παραγωγή


Μέτρια χαρακτηρίζεται η παραγωγή σύκων που αναμένεται τη φετινή χρονιά στη Μεσσηνία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των παραγωγών φέτος η παραγωγή σύκων δεν είναι αυτή που αρχικά αναμένονταν, δεδομένου ότι η ανομβρία του χειμώνα δεν βοήθησε σε αύξηση της παραγωγής.
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι το ύψος της παραγωγής θα κυμανθεί περίπου στα περσινά επίπεδα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με παραγωγούς, σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί οι συκοπαραγωγοί της Λακωνίας καθώς εκεί οι επιπτώσεις της ανομβρίας του χειμώνα είναι ακόμα μεγαλύτερες σε σχέση με τη Μεσσηνία.
Όπως όμως και να έχουν τα πράγματα στην παραγωγή, οι τελευταίες δημόσιες επισημάνσεις του προέδρου της ΣΥΚΙΚΗΣ Παναγιώτη Παπαγεωργίου ακούγονται ως μια ηχηρή προειδοποίηση για το μέλλον του προϊόντος.
Στην πρόσφατη γιορτή στο Πολύλοφο τόνισε χαρακτηριστικά: «Ενώ οι αγορές, όχι απλά ζητούν, αλλά πιέζουν για να βρουν σύκα από τη Μεσσηνία, η συκοπαραγωγή στην περιοχή μας χρόνο με το χρόνο φθίνει, τόσο σε όγκο παραγωγής όσο δυστυχώς και σε ποιότητα».
Βέβαια, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Παπαγεωργίου προειδοποιούσε για το προϊόν. Πρόσφατα είχε δηλώσει ότι τα νέα χωράφια έχουν υψηλή απόδοση, που μειώνεται με το πέρασμα των χρόνων. Ωστόσο, με την εξεύρεση νέων εδαφών να μην είναι εύκολη -όπως και η αγρανάπαυση των καλλιεργουμένων-, η παραγωγή στη χώρα μας περιορίστηκε και μετά βίας φτάνει τους 3.000 τόνους σύκων ετησίως. Κι αυτό, όταν η Τουρκία παράγει 50.000-60.000 τόνους και κατέχει κορυφαία θέση στην παγκόσμια αγορά!
Περιοχές που παλαιότερα διακρίνονταν για τη συκοπαραγωγή, όπως η Άνω Μεσσηνία, βρίσκονται εκτός καλλιέργειας και σήμερα το 80% των δέντρων είναι συγκεντρωμένο εντός των ορίων του Δήμου Μεσσήνης.
Μάλιστα, απηύθυνε κάλεσμα στους νέους να ασχοληθούν με τη δυναμική αυτή καλλιέργεια, ώστε και οι ίδιοι να αποκτήσουν αξιόλογο εισόδημα και η Ελλάδα να διατηρηθεί στον παγκόσμιο χάρτη του προϊόντος.
Γενικά, ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ εκτίμησε ότι λείπει η στρατηγική από κρατικής πλευράς για τη γεωργία. «Όλοι έχουν φυτέψει ελιές» δήλωσε με νόημα, συμπληρώνοντας ότι οι προτάσεις της ΣΥΚΙΚΗΣ για αναδιάρθρωση καλλιεργειών δεν έχουν εισακουστεί από την κεντρική εξουσία.
Στην εκδήλωση, που αναφέρουμε, συμπλήρωσε ότι αν δεν υπάρξει άμεσα ένα πρόγραμμα αντικατάστασης των γερασμένων συκεώνων, αλλά και έργα άρδευσης, τότε δε θα αργήσει ο καιρός που και οι ξένες αγορές θα χαθούν και δε θα υπάρχει συκιά στην περιοχή μας!

Του Αντώνη Πετρόγιαννη