Η φοιτητική ζωή στην Καλαμάτα δε σε αφήνει να βαρεθείς ποτέ…


Οι βάσεις ανακοινώθηκαν. Η φοιτητική ζωή για χιλιάδες νέους και νέες μόλις ξεκινά. Μαζί της ανοίγει ένας νέος κύκλος στη ζωή. Καινούργιες εμπειρίες, νέες γνωριμίες, πολλές συγκινήσεις, άγχος για τις εξετάσεις που σταδιακά θα… «εξαφανιστεί» και απίστευτες ιστορίες για να εξιστορείς τα επόμενα χρόνια σε περιμένουν.
Εάν έχεις περάσει σε κάποια άλλη πόλη από αυτήν της μόνιμης κατοικίας σου, τότε σίγουρα σε περιμένει και ένας καινούργιος «κόσμος» να εξερευνήσεις! Νέα πόλη, νέοι ρυθμοί, νέα στέκια. Το πρώτο και κύριο, όμως, είναι το νέο σου σπίτι, που μπορείς να διαμορφώσεις όπως θες!
Είναι προφανές πως η φοιτητική ζωή σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα διαφέρει. Βέβαια, όχι τόσο όσο κάποιος θα μπορούσε να φανταστεί. Υπάρχουν μερικά πράγματα, χαρακτηριστικά της φοιτητικής ζωής, που σε όποια πόλη και εάν έχεις περάσει δεν αλλάζουν με τίποτα.
Ένα χαλαρό καφεδάκι με την παρέα στο στέκι σας, μια χαλαρή βόλτα που καταλήγει τελικά σε ένα «ξέφρενο» βράδυ, μια βραδιά στο σπίτι ενός φίλου ή μιας φίλης για διάβασμα (πάντα παίζει το ενδεχόμενο να μη διαβάσετε καθόλου!) πριν από τις εξετάσεις και σίγουρα ένα πάρτυ στο νέο σου σπίτι.
Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις στιγμές που θα βρίσκεσαι στο μάθημα. Το να είσαι στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου διαφέρει πολύ από την τάξη που έχεις συνηθίσει στο σχολείο. Διαφορετικός τρόπος μαθήματος, προσέγγισης των όποιων ζητημάτων της επικαιρότητας. Ρωτάς, μαθαίνεις, κρατάς ή παίρνεις σημειώσεις, κάνεις διάλογο εντός και εκτός μαθήματος για το ό,τι είπατε. Πας… λίγο παρακάτω.
Τι συμβουλές, όμως, έχουν να δώσουν απόφοιτοι που σπούδασαν σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα; Τι να δει κάποιος; Τι έχει να κάνει; Με τι να ασχοληθεί και ποιες είναι οι προτεραιότητες σε μία μετακόμιση; Πώς να ξεκινήσει τη ζωή του σε μια «ξένη» πόλη; Διαβάστε μερικά «tips», από το ρεπορτάζ που έκανε “Κουτί της Πανδώρας”, που μας δίνουν νέοι και νέες που μόλις αποφοίτησαν από τις σχολές τους.
 
Καλαμάτα
Μια από τις κατεξοχήν περιφερειακές «φοιτητουπόλεις» είναι η Καλαμάτα. Η πόλη «σφύζει» από φοιτητική ζωή. Εκατοντάδες φοιτητές «βολτάρουν» στο κέντρο της πόλης και παίρνουν τα πιο ξέγνοιαστα, ίσως χρόνια τους, εκεί. Είτε σπουδάζεις στο ΤΕΙ είτε στο Πανεπιστήμιο, η Καλαμάτα είναι μια πόλη που σίγουρα δε θα σε αφήσει να… «βαρεθείς». «Καλύτερα να μείνεις στο κέντρο της πόλης. Θα μπορείς να μετακινηθείς πολύ εύκολα εντός και εκτός πόλης. Άλλωστε οι αποστάσεις είναι κοντινές», μας λέει ο Γιώργος που έζησε τέσσερα χρόνια ως φοιτητής στην πόλη.
«Πιστεύω το να αποφασίσεις να μείνεις στην πόλη είναι η καλύτερη λύση. Ειδικά, το απόγευμα προς το βράδυ που θα θες να βγεις και καμιά βόλτα με την παρέα σου».
«Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες να κάνει κάποιος στην Καλαμάτα, πέρα φυσικά από τα κλασικά. Δηλαδή έναν καφέ σε κάποια καφετέρια στην πόλη, μια βόλτα στο παλιό, το ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας αλλά και στο καινούργιο κέντρο», συνεχίζει. «Είναι πανεύκολη και καθόλου κουραστική η μετακίνησή σου από το ένα σημείο της πόλης στο άλλο. Υπάρχουν γραφικά σοκάκια, πολλά μεζεδοπωλεία, καφετέριες κ.ά».
«Για όποιον ξεκινά τώρα τη φοιτητική του ζωή στην πόλη και ίσως να μην έχει κάποιον γνωστό ή γνωστή εκεί, καλό θα ήταν να επισκεφτεί και το Κέντρο Νέων Καλαμάτας», προσθέτει ο Γιώργος.
«Είναι ουσιαστικά ένας χώρος διαδραστικός. Γνωρίζεις σίγουρα πολύ κόσμο. Υπάρχουν μέχρι και τουρίστες εθελοντές που δουλεύουν εκεί. Μπορείς να μάθεις μια ξένη γλώσσα, να παρουσιάσεις σαν φοιτητής μια εργασία σου, να πηγαίνεις σε πάρτυ που διοργανώνονται κ.λπ. Υπάρχουν ένα σωρό ασχολίες για να κάνεις. Θα κοινωνικοποιηθεί κάποιος αρκετά γρήγορα», λέει ο πτυχιούχος πλέον Γιώργος.
Για εκείνους, όμως, που θέλουν να αθλούνται; «Το κλειστό γυμναστήριο είναι στο πανεπιστήμιο της πόλης και υπάρχουν γήπεδα τένις αλλά και διάφορες άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Σίγουρα θα βρει πολλούς τρόπους να αθληθεί».
Το καλοκαίρι; «Ακόμα καλύτερα το καλοκαίρι. Πας στην παραλία, είναι πεντακάθαρα τα νερά. Κάνεις τη βόλτα σου εκεί. Υπάρχουν πολλά μαγαζιά. Αν θες μπορείς να πάρεις το ΚΤΕΛ και να πας και αλλού για μπάνιο. Ανάλογα, δηλαδή, το τι θα κανονίσεις με την παρέα».

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης