«Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες» πολιτισμού, ιστορίας, κουλτούρας και παράδοσης


Φως πολιτισμού, ιστορίας, κουλτούρας φωτίζει από χθες την Τριφυλία και την Πελοπόννησο ολόκληρη, με τη διεξαγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες».
Η έναρξη του Φεστιβάλ, που αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της Πελοποννήσου και διοργανώνεται από το Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας, την Κοινωφελή Επιχείρηση και το Δήμο Τριφυλίας, κηρύχθηκε προχθές το βράδυ στο Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας, δίπλα από το Κάστρο των Γιγάντων, στην ιστορική Αρκαδιά! Εκεί, με μια σεμνή αλλά λαμπερή εκδήλωση, παρουσιάστηκαν οι αποστολές που συμμετέχουν, από το Εκουαδόρ, την Ουγγαρία, την Ινδία, την Πολωνία, τη Νότια Κορέα και, βεβαίως, ο ΜΕΣΚ!
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, επισήμανε πως «ο Οδυσσέας Ελύτης, ο ιδεολόγος του Ελληνισμού, θέλοντας να προσδιορίσει αυτό που είναι Ελλάδα, γράφει “περπατώ βλέποντας χρόνους πολλούς πίσω απ’ το κάλυμμα της συνήθειας. Φορτωμένος με τόνους ανέμων, τσουβάλια Αυγούστων και καλαθούνες ανθέων. Κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζω στην Ελλάδα. Τη πολύ μικρή και πολύ μεγάλη συνάμα, όχι μόνο στο χρόνο, αλλά και στο χώρο… Σας καλωσορίζω στην ευγενή και ανήσυχη, την ιδιαίτερη και μοναδική, την ελκυστική και φιλόξενη, μα κι απέραντα γοητευτική, Τριφυλία!»
Από την πλευρά της, η δραστήρια πρόεδρος του ΜΕΣΚ, Σόνια Τουρκολιά, σημείωσε ότι «παράδοση δεν είναι η διατήρηση της σπίθας, αλλά η μεταφορά της φλόγας! Υπάρχουν σημάδια στο δρόμο μας και σημάδια στην ψυχή μας. Τα πρώτα μάς καθοδηγούν πού να πάμε. Τα δεύτερα, όμως, μας υπενθυμίζουν από πού ερχόμαστε. Η παράδοση είναι παρθένα στις αναποδιές των καιρών και ο πολιτισμός είναι, από γεννησιμιού του, δραπέτης. Γεννιέται δραπετεύοντας απ’ τη μήτρα της χώρας που τον δημιούργησε και ζει δραπετεύοντας απ’ όλα τα γεωγραφικά σύνορα.
Ο ΜΕΣΚ, εδώ και χρόνια, ιδιωτεύει ως μεσίτης πόθων και προξενητής ονείρων! Προσπαθώντας, κάθε φορά, όχι μόνο να στοχεύει καλά, αλλά και να τεντώνει το τόξο με όλη του τη δύναμη. Για το ΜΕΣΚ, σκοπός της οργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης είναι η προαγωγή αξιών, όπως η συναδέλφωση των λαών, η ενδυνάμωση της φιλίας, της ειρήνης, η εξάλειψη των διακρίσεων, του ρατσισμού και του φανατισμού, αλλά και η συνεργασία των λαών για την επίλυση κοινών προβλημάτων με κοινές δράσεις, όπως είναι η διάδοση των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων…».
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας, Γιάννης Κατσούλας, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τους συμμετέχοντες, δηλώνοντας τη χαρά και την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση «ενός τόσο σημαντικού πολιτιστικού γεγονότος στο Δήμο μας» και κηρύσσοντας την έναρξη του Φεστιβάλ.
Κατά την παρουσίαση προβλήθηκαν βίντεο με την ιστορία, τις ομορφιές, τον πολιτισμό, την παράδοση των χωρών, καθώς με τη δράση των Συλλόγων, ενώ παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί.
Μετά τις παρουσιάσεις των αποστολών, στα καταστήματα της ιστορικής Αρκαδιάς προσφέρθηκε παραδοσιακό δείπνο, με πολυπολιτισμικό γλέντι, όπου όλοι ήταν ενθουσιασμένοι για τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ και την παρουσία τους στην Τριφυλία.
Η κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ θα διεξαχθεί απόψε στην κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας. Την Κυριακή το πρωί, στο Δημοτικό Μέγαρο Κυπαρισσίας, θα γίνει ανταλλαγή δώρων των διοργανωτών και των εκπροσώπων των συγκροτημάτων που συμμετέχουν.
Χθες δόθηκε παράσταση στο Κοπανάκι, την Κυριακή το βράδυ στα Φιλιατρά και τη Δευτέρα στους Γαργαλιάνους, όπου και θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης.
Σημειώνεται πως στο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης από την Ελλάδα συμμετέχουν, εκτός από το ΜΕΣΚ, το Λύκειο των Ελληνίδων – Παράρτημα Δράμας, ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κορώνης, ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών, ο Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατρών «Ο Πυρσός», ο Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Γαργαλιάνων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων και ο Σύλλογος Γυναικών Κοπανακίου «Καλλιπάτειρα»!