Συμπληρωματική χρηματοδότηση για τη δακοκτονία ζητά η Αντιπεριφέρεια


Συμπληρωματική πίστωση από το αρμόδιο υπουργείο, ύψους 140.000-180.000 ευρώ, ζητά η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας αναφορικά με τις ανάγκες επιπλέον δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου, σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.
Σε συνέντευξη Τύπου, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, τόνισε ότι στην περιοχή της Τριφυλίας δεν υπάρχει πρόβλημα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όμως σε όλη την υπόλοιπη Μεσσηνία οι αρμόδιες υπηρεσίες εκτιμούν πως είναι πολύ πιθανό να απαιτηθούν επιπλέον ψεκασμοί, προκειμένου να προστατευθεί η ελαιοπαραγωγή.
Αυτό έχει ήδη ζητηθεί από το υπουργείο και έχουν γίνει επαφές και από τον περιφερειάρχη κ. Τατούλη, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει επίσκεψη στην Αθήνα.
 
Δακοπροσβολές
Η κα Αλειφέρη ανέφερε χθες ότι το μεσσηνιακό ελαιόλαδο, πέραν της υψηλής ποιότητας που διαθέτει, αντιπροσωπεύει πάνω από το 22% της πανελλήνιας παραγωγής της τελευταίας τριετίας, κι αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί. Μάλιστα, τόνισε ότι μια πιθανή ζημιά στη φετινή ελαιοπαραγωγή θα έχει πολύ μεγαλύτερη επίπτωση στην τοπική και την εθνική οικονομία από το ποσό που ζητείται ως συμπληρωματικό.
Παρατήρησε δε, ότι, παρά τις οχλήσεις προς το υπουργείο, φέτος υπήρξε υποχρηματοδότηση του έργου της δακοκτονίας, εξ ου και σε νέο έγγραφό της προς το υπουργείο αναφέρει: «Οι συνθήκες που επικράτησαν από την περίοδο ήδη διαχείμασης του δάκου έως και σήμερα στη Μεσσηνία, ιδιαιτέρως δε τους μήνες Ιούνιο – Ιούλιο – Αύγουστο, έχουν ευνοήσει την ανάπτυξη υψηλών δακοπληθυσμών και πρώιμων δακοπροσβολών, παρά την εκτέλεση έως τώρα 1,3 ψεκασμών κατά μέσο όρο, με αποτέλεσμα τα τωρινά δεδομένα να επιβάλουν την εκ νέου αντιμετώπιση του θέματος.
Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι εισερχόμαστε εντός ολίγου στην ευαίσθητη περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, οπότε εκ των πραγμάτων οι κλιματολογικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκότερες για περαιτέρω ανάπτυξη δακοπληθυσμών και δακοπροσβολών, θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστούν περισσότεροι ψεκασμοί, πλέον των 2,5 περίπου που επιτρέπει ο προϋπολογισμός της εργολαβίας ψεκασμών».
 
Συνεργασία
Η κα Αλειφέρη επισήμανε ότι δεν πρόκειται για υπερβολική διεκδίκηση, αλλά για απολύτως ρεαλιστική βάση πραγματικών στοιχείων και γεγονότων. Πρόσθεσε, δε, ότι ο δάκος είναι ένα «δυναμικό φαινόμενο», το οποίο δεν μπορεί να καθορισθεί εκ των προτέρων.
Για την περιοχή της Τριφυλίας, σημείωσε ότι τα πράγματα είναι σχεδόν ικανοποιητικά και η χρηματοδότηση εκεί καλύπτει 4 ψεκασμούς, ενώ μέχρι στιγμής δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα.
Για την υπόλοιπη Μεσσηνία, όμως, είπε ότι η χρονιά διαπιστώνεται να είναι δύσκολη και με ειδικές καιρικές συνθήκες. Με το θέμα ασχολείται το σύνολο του μόνιμου προσωπικού της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας και 10 τομεάρχες δακοκτονίας.
«Όλα αυτά, όμως, δε σημαίνουν ότι χρειάζεται πανικός, γιατί αυτός μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένη διαχείριση του θέματος. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια ανεξέλεγκτη κατάσταση, αλλά είναι ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Όλοι οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να έχουν συστηματική και συνεχή συνεργασία με τις υπηρεσίες. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη χρήση φυτοπροστατευτικών και για το περιβάλλον αλλά και για την ποιότητα του ελαιολάδου», τόνισε η αντιπεριφερειάρχης.
Καταλήγοντας σχολίασε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά λάθη από το υπουργείο στο σχεδιασμό του προγράμματος δακοκτονίας.

Της Βίκυς Βετουλάκη