Υγειονομική…βόμβα στη Σκάλα Οιχαλίας


Σε ρόλο “Πόντιου Πιλάτου” η Δημοτική Αρχή, η οποία δεν παρεμβαίνει στο θέμα
 
Σε μια σειρά από ρεπορτάζ το “Θάρρος” έχει αναδείξει σε όλη του την έκταση το πρόβλημα που υπάρχει στη Σκάλα του Δήμου Οιχαλίας. Ειδικότερα, της σύνδεσης αγωγών αποχέτευσης με αγωγούς ομβρίων και για τα απόβλητα που καταλήγουν στον ποταμό Δεσπότη της περιοχής.
 Αποτέλεσμα των παραπάνω πρακτικών είναι στην 7η Επαρχιακή Οδό να κυριαρχεί όχι το φυσικό τοπίο, αλλά μια έντονη δυσοσμία. Κι όλα αυτά έχουν διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Μάλιστα, πέρυσι, τον Ιούλιο η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, με έγγραφο της αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη, επέστησε την προσοχή στο Δήμο Οιχαλίας, αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή της Σκάλας.
Πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση εποπτών δημόσιας υγείας στον υπόγειο αγωγό ομβρίων στη Σκάλα, καθώς από τα φρεάτια του αγωγού αναδυόταν έντονη δυσοσμία. Μάλιστα, ενδεικτικά αναφέρεται στο επίσημο έγγραφο της αντιπεριφερειάρχη, πως διαπιστώθηκε ότι:
Κατάστημα διέθετε τα λύματα στον αγωγό ομβρίων. Τουλάχιστον 3 οικίες διέθεταν στον αγωγό ομβρίων τα ακάθαρτα νερά από τους νεροχύτες. Αποδέκτης του αγωγού ομβρίων της Σκάλας είναι ο ποταμός Δεσπότης και στο έγγραφο σημειώνεται ότι έχει διαπιστωθεί σε αυτόν έντονη μόλυνση με απόβλητα περιττωματικής προέλευσης.
 Ιδιαίτερα δε, επισημαίνεται από την αντιπεριφερειάρχη προς το Δήμο Οιχαλίας ότι δεν είχε ενημερώσει για τις ενέργειες που έχει κάνει και του ζητά να διακόψει άμεσα όλες τις παράνομες συνδέσεις με τον αγωγό. Aπό τους κατοίκους δε, ζητά να προβούν άμεσα στη σύνδεση όλων των ακάθαρτων νερών μέσω κλειστών αγωγών με τον βόθρο τους.
 Θα πίστευε κάποιος ότι μετά και τις διαπιστώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών η κατάσταση θα έβαινε προς εξομάλυνση. Τουναντίον. Η γυναίκα που προέβη στις καταγγελίες, πρόσφατα, δέχτηκε φραστική επίθεση και ξυλοδαρμό. Μάλιστα, αν δεν επενέβαινε στο επεισόδιο ο σύζυγός της, κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλον θα είχε η καταγγέλλουσα.
Από τη στιγμή που δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από τη Δημοτική Αρχή, η οποία έχει και την κύρια ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η κάτοικος της περιοχής προχώρησε σε έγγραφη αναφορά προς την Διεύθυνση Υγείας. Στην απόφασή της αυτή δε, σημειώνει ότι θα προχωρήσει σε όλες τις δέουσες νομικές ενέργειες προκειμένου να σταματήσει η όχληση στην περιοχή.
Στο απαντητικό έγγραφό της η Διεύθυνση Υγείας ενημερώνει για τις ευθύνες του δήμου, αλλά και για κοινοποίηση όλων των στοιχείων προς τον Εισαγγελέα. Προσθέτει, δε, ότι στον έλεγχο που έκανε σε συγκεκριμένο καφενείο δεν διαπίστωσε καμία παρανομία.
“Κατόπιν αυτών, για το ανωτέρω θέμα η Υπηρεσία μας έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της για έλεγχο στην περιοχή και θα πρέπει ο Δήμος Οιχαλίας να προβεί σε διακοπή, τυχόν παράνομων συνδέσεων, όπως προβλέπεται από τον Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα του 2006”, καταλήγει η Διεύθυνση Υγείας. \
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη