Νίκος Καραθανασόπουλος: Υπάρχουν τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες για τις καταστροφές

Νίκος Καραθανασόπουλος: Υπάρχουν τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες για τις καταστροφές

Για δεύτερη μέρα κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους δημοτικούς συμβούλους Καλαμάτας Δ. Οικονομάκο και Τ. Νιάρχο, περιόδευσε στις συνοικίες της Καλαμάτας και τα γύρω χωριά που επλήγησαν από την πρόσφατη πλημμύρα.
Σε επαφές που είχαν με τους πληγέντες, μεταξύ άλλων, δήλωσαν: «Είναι δίκαιη η αγανάκτηση και η οργή που εκφράζουν οι πληγέντες. Αναδείχτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο η σοβαρή έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και προστασίας, τόσο στην ύπαιθρο όσο και στον αστικό ιστό της Καλαμάτας.
Τεράστιες και εγκληματικές είναι οι ευθύνες όλων των έως σήμερα κυβερνήσεων και της Δημοτικής Αρχής όλα αυτά τα χρόνια, που μονίμως τοποθετούν τα ζωτικής σημασίας αντιπλημμυρικά έργα εκτός προτεραιοτήτων».
Χθες περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια επισκέφτηκε το δήμαρχο Καλαμάτας, ενώ παραχώρησε και συνέντευξη Τύπου.
Εκείνο που επισήμανε ήταν ότι οι καταστροφές αναδεικνύουν το χαρακτήρα του κράτους, αφού επλήγησαν, κατά κύριο λόγο, λαϊκές συνοικίες. Επίσης, σχολίασε ότι αναδείχτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο «η σοβαρή έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και προστασίας, τόσο στην ύπαιθρο όσο και στον αστικό ιστό, όπου κατοικούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.
Τεράστιες και εγκληματικές είναι οι ευθύνες όλων των έως σήμερα κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών, που μονίμως τοποθετούν τα ζωτικής σημασίας αντιπλημμυρικά έργα εκτός προτεραιοτήτων, στο όνομα των “εκτάκτων αναγκών”, της “δημοσιονομικής προσαρμογής” και των “δυνατοτήτων της οικονομίας”.
Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου από τη μία δίνουν “μεγάλο αγώνα” και τεράστια ποσά, από τα λεφτά του λαού, για την τουριστική προβολή, την “πολιτιστική πρωτεύουσα”, τις “λευκές νύχτες”, για αναπλάσεις που θα προσεγγίσουν ακόμα περισσότερους πελάτες για το τουριστικό κεφάλαιο. Από την άλλη, τα απαραίτητα έργα υποδομής που αφορούν στο λαό, τα αντιπλημμυρικά, τον καθαρισμό και τη βελτίωση των φρεατίων, τον καθαρισμό των καναλιών κ.τ.λ., τα βάζει σε δεύτερη μοίρα».
Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε, «ωραία η ανάπλαση στην πλατεία της Θουρίας, αλλά την ίδια στιγμή ένας άνθρωπος χάθηκε από την απουσία των απαραίτητων έργων υποδομών».
Τέλος, στην κριτική του καυτηρίασε και τον τρόπο λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου «Μορέα», αφού έκλεισε σε σύντομο διάστημα δύο φορές λόγω καιρικών φαινομένων, όπερ σημαίνει ότι υπάρχουν προβλήματα με τις μελέτες, ενώ και το εργοτάξιο που δημιουργήθηκε για τον περιμετρικό της Καλαμάτας λειτούργησε ως αιτία και αφορμή για να «πνιγεί» η πόλη στη λάσπη.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη