Οι φυσικοθεραπευτές Μεσσηνίας-Λακωνίας γιορτάζουν παρά τα τεράστια προβλήματα του κλάδου

Οι φυσικοθεραπευτές Μεσσηνίας-Λακωνίας γιορτάζουν παρά τα τεράστια προβλήματα του κλάδου

Σειρά εκδηλώσεων, με φετινό σύνθημα για την Ελλάδα το «Πρόσθεσε ζωή στα χρόνια σου», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας, διοργανώνει το Περιφερειακό Τμήμα Μεσσηνίας-Λακωνίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.
Για αυτές, καθώς και για την αξία της Φυσικοθεραπείας, μίλησαν  σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Συλλόγου Κέλλυ Βακκά και ο γραμματέας Γιώργος Πεφάνης.
Ειδικότερα, στην πλατεία των Αγίων Αποστόλων στην Καλαμάτα θα γίνει ενημέρωση του κοινού μεθαύριο Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου, από τις 6.00 το απόγευμα.
Στη Σπάρτη θα γίνει αντίστοιχη εκδήλωση το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, στις 10.00 το πρωί, ενώ οι εκδηλώσεις ενημέρωσης θα ολοκληρωθούν στους Μολάους, χωρίς όμως να έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία.
Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση του κοινού για το ρόλο του φυσικοθεραπευτή και πότε κάποιος πρέπει να καταφεύγει σε αυτόν.
Όπως εξήγησε η κυρία Βακκά, ο φυσικοθεραπευτής είναι ο ειδικός της άσκησης, της κίνησης και της λειτουργίας και μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της κινητικότητας και της ανεξαρτησίας ενός ατόμου, ειδικά μεγάλης ηλικίας. Έτσι, μέσα από συμβουλές και προγράμματα άσκησης δουλεύει με ανθρώπους, ώστε να αποφευχθούν μακροπρόθεσμα δυσλειτουργίες και να ξεπεραστούν σωματικοί περιορισμοί.
 
Τα προβλήματα
Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φυσικοθεραπευτές στη Μεσσηνία, αλλά και όλη την Ελλάδα, μεταξύ άλλων ο κ. Πεφάνης ανέφερε τα δύο σημαντικότερα, που αφορούν στα παράνομα φυσικοθεραπευτήρια και τις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ.
Όπως εξήγησε, σε Μεσσηνία και Λακωνία υπάρχουν 111 μέλη, τα οποία θα έχει την ευκαιρία να μάθει ο κόσμος, αφού σύντομα θα κυκλοφορήσει ειδικό φυλλάδιο που θα αναγράφει τα ονόματά τους. Αυτή η κίνηση έχει ως στόχο την καταπολέμηση της αντιποίησης του επαγγέλματος, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Όπως υποστήριξε ο κύριος Πεφάνης, άνθρωποι που δεν είναι πτυχιούχοι της Σχολής Φυσικοθεραπείας ή έχουν τίτλους υποδεέστερους, στην καλύτερη των περιπτώσεων, παρουσιάζονται στο κοινό σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας και της Λακωνίας ως φυσικοθεραπευτές. Στη συνέχεια αναλαμβάνουν περιστατικά, με αποτέλεσμα-στην καλύτερη περίπτωση-να μην είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας και- στη χειρότερη- να υπάρχει επιδείνωση των περιστατικών.
 
Οφειλόμενα και καθυστέρηση πληρωμών
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι για τους εργαστηριούχους φυσικοθεραπευτές μεγάλο πρόβλημα εδώ και χρόνια είναι αυτό που έχει προκύψει με τον ΕΟΠΥΥ, με πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών, δηλαδή 7 με 8 μήνες κατά μέσο όρο.
Εδώ και 3 χρόνια, μάλιστα, έχουν καθιερωθεί τα clawback και rebate, δηλαδή η επιστροφή των χρημάτων στο ταμείο, με αποτέλεσμα να γίνεται παρακράτηση ή «να κουρεύουν», όπως είπε, περίπου το 1/3 των δεδουλευμένων, κάτι που γίνεται επίσημα. Αν δεν το δεχθούν, δε θα πάρουν ούτε τα υπόλοιπα. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι τα τελευταία 3 χρόνια τους έχουν κατακρατηθεί 11 μήνες.
Το clawback και rebate, εξήγησε, θα συνεχιστεί μέχρι και το 2018 επίσημα, ευελπιστώντας το 2019 αυτό «το αίσχος θα πάψει να ισχύει».
Όλο αυτό το καθεστώς οδηγεί σταδιακά τους φυσικοθεραπευτές στο να κόβουν τις συμβάσεις, αφού αρκετοί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση και είτε θα πρέπει να κλείσουν το χώρο τους είτε να κάνουν κάτι άλλο.
 
Προσοχή σε χώρους μασάζ και στους πτυχιούχους ΙΕΚ
Άλλο θέμα που σχολίασαν τα μέλη του Συλλόγου και έχει σχέση με την αντιποίηση του επαγγέλματος, είναι οι προσλήψεις φυσικοθεραπευτών σε χώρους που γίνεται μασάζ με την πρόφαση της νομιμοποίησης. Μάλιστα, ο Σύλλογος έχει απευθυνθεί σε δικηγόρο και έχει προβεί σε ανάλογες κινήσεις.
Οι παραπάνω χώροι προσλαμβάνουν αποφοίτους των ΙΕΚ, δηλαδή βοηθούς φυσικοθεραπευτών, άτομα δηλαδή που δεν μπορούν να δουλέψουν μόνα τους, κάτι μάλιστα που ορίζεται και νομοθετικά.
Επίσης, έχει παρατηρηθεί να γίνονται προσλήψεις πτυχιούχων, κάτι όμως εξίσου παράνομο, αφού ο φυσικοθεραπευτής πρέπει να διαθέτει χώρο εγκεκριμένο από τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση