Πρωτοδικείο Καλαμάτας: Αύξηση αιτήσεων για παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας


Εκατοντάδες οπαδούς έχει βρει και στη Μεσσηνία ο θεσμός της δωρεάν νομικής βοήθειας, καθώς σχεδόν καθημερινά πλέον στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας, κατατίθενται 2-3 αιτήσεις πολιτών για τον ορισμό δικηγόρου.
Πρόβλεψη δε του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστα Μαργέλη, είναι ότι το φαινόμενο αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.
Σημειώνεται ότι μεγάλη αύξηση έχει σημειωθεί και στις περιπτώσεις κατηγορούμενων που εμφανίζονται σε ποινικές δίκες χωρίς υπεράσπιση και ζητούν διορισμό δικηγόρου από το δικαστήριο.
 
Δικαιούχοι
Δικαιούχοι της δωρεάν νομικής βοήθειας είναι οι χαμηλού εισοδήματος πολίτες κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δικαιούχοι είναι, επίσης, οι χαμηλού εισοδήματος πολίτες τρίτου κράτους και ανιθαγενείς, εφόσον έχουν, νομίμως, κατοικία ή συνήθη διαμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πολίτες χαμηλού εισοδήματος, δικαιούχοι νομικής βοήθειας, είναι εκείνοι των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 2/3 των κατώτατων ετήσιων ατομικών αποδοχών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Η νομική βοήθεια παρέχεται ύστερα από αίτηση του δικαιούχου. Η αίτηση αναφέρει συνοπτικά το αντικείμενο της δίκης ή της πράξης και τα στοιχεία που βεβαιώνουν τη συνδρομή των προϋποθέσεων για την παροχή της βοήθειας.
Με την αίτηση επισυνάπτονται τα αναγκαία δικαιολογητικά, αποδεικτικά της οικονομικής καταστάσεως (ιδίως αντίγραφο φορολογικής δήλωσης ή βεβαίωση του εφόρου ότι δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης, αντίγραφο δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, εκκαθαριστικού σημειώματος, Α.Φ.Μ., βεβαιώσεις υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, ένορκες βεβαιώσεις) και αποδεικτικά της κατοικίας ή διαμονής, εάν πρόκειται για πολίτη τρίτου κράτους.
 
Αύξηση φαινομένου
Ο κ. Μαργέλης, μιλώντας στο «Θ», σημείωσε ότι η οικονομική κρίση που μαστίζει τους πολίτες την τελευταία 5ετία και η υπερβολική αύξηση των παραβόλων και των δικαστικών εξόδων, καθιστούν τη δικαιοσύνη και την πρόσβαση σε αυτή αγαθό πολυτελείας και μόνο για τους λίγους που έχουν την οικονομική δυνατότητα.
«Πολλοί συμπολίτες μας έχουν βρει καταφύγιο στο θεσμό της δωρεάν νομικής βοήθειας. Απευθύνονται στον Πρόεδρο του οικείου δικαστηρίου, ζητώντας να τους διορίσει δικηγόρο, από ειδικό κατάλογο που εγχειρίζει προς τις δικαστικές υπηρεσίες ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, ώστε να αναλάβει τις υποθέσεις τους δωρεάν.  Ειδικά φέτος, το φαινόμενο είναι σε έξαρση και δυστυχώς δεν προβλέπεται το επόμενο χρονικό διάστημα η υποχώρησή του», τόνισε ο κ. Μαργέλης.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη