Στο Αυτόφωρο οι Δήμοι Δυτικής Μάνης και Πύλου-Νέστορος για τις χωματερές


Για υποβάθμιση περιβάλλοντος συνελήφθη χθες το πρωί από αστυνομικούς του Τμήματος Πύλου ο αντιδήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Γιάννης Σαρδέλης, μετά τις καταγγελίες και τις αναφορές κατοίκων της περιοχής στην πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην πρώην χωματερή του «Αγίου Νικολάου».
Ο αντιδήμαρχος αργά το μεσημέρι οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, από το οποίο ζήτησε και πήρε αναβολή για να δικασθεί σήμερα το μεσημέρι. Μάλιστα, το δικαστήριο αποφάσισε την άρση της κρατήσεώς του μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
Αυτή, όμως, δεν είναι η μοναδική περίπτωση αυτοδιοικητικών προβλημάτων εξαιτίας της λειτουργίας των παράνομων χωματερών, καθώς την προηγούμενη Παρασκευή συνελήφθη υπάλληλος του Δήμου Δυτικής Μάνης σε παράνομη χωματερή που έχει δημιουργήσει ο Δήμος σε δασική έκταση στην Πλάτσα.
 
Ξεκίνησε η Μάνη…
Ο χορός των συλλήψεων για τη λειτουργία παράνομων χωματερών ξεκίνησε την Παρασκευή το μεσημέρι από το Δήμο Δυτικής Μάνης. Κατά τη διάρκεια ελέγχων που έκανε το Δασαρχείο Καλαμάτας σε δασική έκταση κοντά στο χωριό Πλάτσα, διαπίστωσε να έχει διαμορφωθεί παράνομη χωματερή σε δημόσια δασική έκταση, εμβαδού περίπου 1,5 στρέμματος. Εντός της έκτασης κατελήφθη επ’  αυτοφώρω υπάλληλος του Δήμου Δυτικής Μάνης, στον οποίο είχε αναθέσει ο Δήμος να βρίσκεται εκεί.
Όπως διαπίστωσαν στη συνέχεια οι δασικοί υπάλληλοι, ο χώρος έχει διαμορφωθεί από το Δήμο Δυτικής Μάνης και συγκεντρώνει εκεί παράνομα τα σκουπίδια της περιοχής του.
Ο υπάλληλος του Δήμου Δυτικής Μάνης οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, ενώ η εκδίκαση εκκρεμεί για να συμπληρωθεί η υπόθεση με τα απαιτούμενα στοιχεία, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της υποβάθμισης περιβάλλοντος σε ευρεία κλίμακα και της κατάληψης δασικής έκτασης.
 
…και συνέχισε η Πύλος
Χθες το πρωί ήρθε η σειρά του Δήμου Πύλου- Νέστορος, μετά τις καταγγελίες και τις αναφορές κατοίκων όλες τις προηγούμενες ημέρες στη φωτιά που είχε ξεσπάσει στην πρώην χωματερή του Αγίου Νικολάου και δημιουργούσε πρόβλημα σε Πύλο και Μεθώνη.
Αναφορά για τα προβλήματα από τη φωτιά στη χωματερή και τη δυσοσμία είχε καταθέσει ο επικεφαλής της α΄ ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου – Νέστορος, Ηλίας Κανάκης. Μάλιστα, ο κ. Κανάκης έχει καταγγείλει και παράβαση της απόφασης του Πρωτοδικείου Καλαμάτας για λήψη συγκεκριμένων μέτρων.
Με αφορμή τις καταγγελίες και τις αναφορές ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας Δημήτρης Σταύρου διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας από το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου. Μάλιστα, όσοι είχαν καταγγείλει το γεγονός κλήθηκαν από το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου να καταθέσουν, ενώ παραπέμφθηκαν και σε γιατρό για να εξετασθούν.
Παράλληλα, το πρωί της Τρίτης κλιμάκιο του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας πραγματοποίησε αυτοψία στο χώρο της χωματερής του Αγίου Νικολάου και διαπίστωσε ότι από τη φωτιά των προηγούμενων ημερών αναδύονταν καπνοί και υπήρχε δυσοσμία από την καύση των σκουπιδιών, γεγονότα που συνιστούν ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Κατόπιν αυτών, χθες το πρωί αστυνομικοί συνέλαβαν τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Πύλου-Νέστορος και τον οδήγησαν στα δικαστήρια της Καλαμάτας. Ο εισαγγελέας τον παρέπεμψε στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, από το οποίο ο αντιδήμαρχος ζήτησε και πήρε προθεσμία για εκδίκαση της υπόθεσης σήμερα το μεσημέρι, όπως προαναφέρθηκε.

της Βίκυς Βετουλάκη