Φυλάκιση ενός έτους στον αντιδήμαρχο Πύλου-Νέστορος για τη φωτιά στη χωματερή


Σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε χθες για ρύπανση και υποβάθμιση περιβάλλοντος ο αντιδήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Ιωάννης Σαρδέλης, από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, ενώ του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό ότι με πράξεις του προσπάθησε να άρει τις συνέπειες.
Παράλληλα, το δικαστήριο διέταξε, έπειτα από πρόταση της εισαγγελέως Έδρας, την επιστροφή της δικογραφίας στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, ώστε να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του εργολάβου που έχει αναλάβει την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στον «Άγ. Νικόλαο» Πύλου.
Πάντως, μετά την έκδοση της απόφασης και αφού κατατέθηκε έφεση, ο δήμαρχος  Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, μιλώντας στο «Θάρρος», είπε ότι είναι σεβαστή, αλλά οι ευθύνες δεν ανήκουν στο Δήμο, ενώ ως άμεσο υπεύθυνο υπέδειξε τον εργολάβο, ο οποίος, όπως τόνισε, εγκατέλειψε το έργο στο ΧΑΔΑ χωρίς να λάβει μέτρα.
«Ο Δήμος, με τεράστια ευθύνη για τους πολίτες του, έλαβε όλα τα μέτρα και προχώρησε ο ίδιος στην αποκατάσταση, κάνοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες. Όμως, το θέμα με τα σκουπίδια πρέπει να λυθεί άμεσα. Για εμάς εκκρεμεί στο Ελεγκτικό Συμβούλιο η σύμβαση με τον ανάδοχο, που σημαίνει ότι εντός ολίγων ημερών θα έχουμε την υπογραφή της σύμβασης, για να ξεκινήσουμε την προσωρινή διαχείριση», υπογράμμισε ο κ. Καφαντάρης.
 
Περιβάλλον
Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, ο επικεφαλής της α΄ ελάσσονος μειοψηφίας, Ηλίας Κανάκης, κατέθεσε παράσταση πολιτικής αγωγής, μαζί με το δικηγόρο Παναγιώτη Γιαννόπουλο, ενώ και από τις δύο πλευρές ζητήθηκε αναβολή για την ανασύνταξη του κατηγορητηρίου, καθώς κατατέθηκαν ισχυρισμοί ότι ευθύνες υπάρχουν και στην Περιφέρεια και στον εργολάβο για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ.
Τονίστηκε δε από τη δικηγόρο υπεράσπισης κα Βισβίκη, ότι ο χώρος του ΧΑΔΑ ιδιοκτησιακά και μόνο ανήκει στο Δήμο Πύλου-Νέστορος και διαχειριστικά και λειτουργικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία έχει και την ευθύνη.
Το αίτημα, ωστόσο, απορρίφθηκε από το δικαστήριο, όπως απορρίφθηκε και το αίτημα να κληθούν οι παραπάνω να καταθέσουν ως μάρτυρες.
Ο αρμόδιος υπάλληλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας κατέθεσε για την αυτοψία που διενήργησαν στο ΧΑΔΑ έπειτα από καταγγελίες την Τρίτη. Διαπίστωσαν, όπως είπε, εστίες ανάφλεξης σε όλο το ΧΑΔΑ, ενώ υπήρχε πολύς καπνός και έντονη οσμή, γι’ αυτό και οι ίδιοι δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν πολύ. Διαπίστωσαν, δε, από αυτά τα γεγονότα ρύπανση και υποβάθμιση περιβάλλοντος. Σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι υπήρχαν ενδείξεις και όχι στοιχεία, ότι δεματοποιημένα σκουπίδια είχαν μεταφερθεί στο χώρο του ΧΑΔΑ. Επίσης, ότι είχε πραγματοποιηθεί άλλη μια αυτοψία το 2014, οπότε πάλι είχαν διαπιστωθεί προβλήματα και είχαν εισηγηθεί την επιβολή προστίμου, χωρίς να γνωρίζει αν τελικά αυτό επιβλήθηκε από την Περιφέρεια. Ακόμη, ότι η αυτανάφλεξη στα σκουπίδια είναι σύνηθες φαινόμενο, αλλά και ότι μέχρι να γίνει η αποκατάσταση ενός ΧΑΔΑ υπεύθυνος γι’ αυτόν συνεχίζει να είναι ο κάθε Δήμος.
 
Κατά του εργολάβου
Ακολούθως κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης στέλεχος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Πύλου- Νέστορος, ο οποίος ανέφερε ότι κάθε χρόνο ο Δήμος με εργολαβίες που βγάζει λαμβάνει μέτρα στο ΧΑΔΑ, όπως καθαρισμός αντιπυρικών δρόμων κ.λπ. Η προηγούμενη εργολαβία είχε ολοκληρωθεί τον Απρίλιο και η νέα θα ξεκινούσε το Σεπτέμβριο, αλλά τους πρόλαβε η πυρκαγιά στο ΧΑΔΑ.
Επίσης, κατέθεσε ο γενικός γραμματέας του Δήμου, σημειώνοντας ότι από το Δήμο είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα, ενώ ο εργολάβος που εγκαταστάθηκε από την Περιφέρεια, ύστερα από δύο εβδομάδες έφυγε χωρίς να τους ενημερώσει και δίχως να λάβει μέτρα προστασίας του χώρου. Εκτίμησε δε, ότι η αυτανάφλεξη στα σκουπίδια έγινε από την αναμόχλευση των παλιών απορριμμάτων που έκανε ο εργολάβος και κατέληξε ότι ο κατηγορούμενος αντιδήμαρχος, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του, κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να περιορίσει τις συνέπειες.
Ο δήμαρχος Δ. Καφαντάρης τόνισε ότι ο ΧΑΔΑ είναι περιφραγμένος, υπάρχει 24ωρη φύλαξη και εφαρμόζονται όλα τα μέτρα προστασίας. Επέρριψε κι αυτός ευθύνες στον εργολάβο, λέγοντας ότι η φωτιά προκλήθηκε από το ανακάτεμα των σκουπιδιών και τον οποίο περίμεναν να επιστρέψει, αλλά δε γύρισε ποτέ.
Τέλος, είπε ότι ο αντιδήμαρχός του κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες από την ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά, ενώ ενημέρωσε ότι πλέον πάνω από το 80% του χώρου έχει επιχωματωθεί με ενέργειες του Δήμου, ενώ δεν υπάρχει πλέον καμία εστία φωτιάς.
Στον ίδιο μήκος κινήθηκε και η απολογία του κατηγορούμενου αντιδημάρχου, εκτιμώντας κι αυτός ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από την αναμόχλευση των σκουπιδιών. Μάλιστα, ανέφερε ότι ο εργολάβος τού είχε πει ότι θα γυρνούσε να συνεχίσει το έργο από μέρα σε μέρα, αλλά δεν εμφανίστηκε.
Η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του αντιδημάρχου, τονίζοντας ότι δεν προέβη σε καμία ενέργεια για να προστατεύσει το ΧΑΔΑ όταν εγκατέλειψε το έργο ο εργολάβος, και πρότεινε την επιστροφή της δικογραφίας στην Εισαγγελία για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και τυχόν ευθύνες Περιφέρειας και εργολάβου.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη