Έφθασε» η ώρα της επαρχίας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα – H ώρα για το “Καλαμάτα:21”

Έφθασε» η ώρα της επαρχίας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα – H ώρα για το “Καλαμάτα:21”

Ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια σκληρής προετοιμασίας, η ώρα της «αλήθειας» για την Καλαμάτα έφθασε. Σήμερα, από το πρωί και μέχρι αργά το απόγευμα, η επιτροπή αξιολόγησης θα βρίσκεται στους δρόμους της πόλης και θα ακολουθήσει το πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει η ομάδα του Kalamata:21, έτσι ώστε να την πείσει ότι αξίζει να πάρει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.
Η προχθεσινή πρόβα τζενεράλε πέρασε με άριστα και η Καλαμάτα με αισιοδοξία αναμένει να «καταπλήξει» την επιτροπή που θα βρεθεί σήμερα εδώ.
 
Συνέντευξη Τύπου
Την ικανοποίηση και την αισιοδοξία του ότι η Καλαμάτα θα είναι η πόλη που θα κερδίσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021 εξέφρασε ο πρόεδρος της «Φάρις», Θανάσης Ηλιόπουλος, στη χθεσινή τελευταία συνέντευξη Τύπου ως «υποψήφια πόλη».
Ο Θανάσης Ηλιόπουλος, αφού ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές και τις υπηρεσίες του Δήμου, επισήμανε ότι άπαντες είναι πανέτοιμοι να υποδεχθούν την επιτροπή αξιολόγησης. Δήλωσε χαρούμενος για την απόλυτη επιτυχία που είχε η πρόβα «τζενεράλε» της Δευτέρας και ευχήθηκε όλα να πάνε όπως πρέπει και σήμερα. 
Την Παρασκευή στις 12.00 το μεσημέρι όλοι θα γνωρίζουμε ποια πόλη θα πάρει τον τίτλο και ο κ. Ηλιόπουλος σχολίασε ότι ήρθε η ώρα της επαρχίας να αναλάβει μια τέτοια διοργάνωση, ύστερα από Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Πάτρα, και η ώρα της Καλαμάτας να κάνει το «βήμα» στο μέλλον, εκμεταλλευόμενη τα πλεονεκτήματα που θα «παρέχει» ο τίτλος.
Η Καλαμάτα έρχεται από το παρελθόν, έχει παρόν και κοιτάει με αισιοδοξία το μέλλον… Αυτό είναι το «τρίπτυχο» πάνω στο οποίο θα βασιστεί η σημερινή επίσκεψη της επιτροπής αξιολόγησης, υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Ηλιόπουλος.
Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής του Καλαμάτα:21, Έκτορας Τσατσούλης, ευχαρίστησε επίσης όλους τους υπαλλήλους του Δήμου, τους εθελοντές που ξεπέρασαν σε αριθμό τις προσδοκίες τους, καθώς είναι περισσότεροι από 150, και ιδιαίτερα την Ελληνική Αστυνομία και τη Δημοτική, για την πολύ μεγάλη συνεισφορά τους στη διαδρομή που θα ακολουθήσει η επιτροπή αξιολόγησης. Ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες της Καλαμάτας για την όποια προχθεσινή ταλαιπωρία και την κατανόησή τους για σήμερα που θα βρίσκονται εδώ τα μέλη της επιτροπής.
Στην πόλη, σε διάφορα σημεία, καιρού και Αεροπορίας επιτρέποντος, θα υπάρχουν 3 μεγάλα μπαλόνια, που θα υπενθυμίζουν σε όλους τη σπουδαιότητα της σημερινής ημέρας, ενώ θα διεξαχθούν και διάφορα “Happenings” από το πρωί στην κεντρική πλατεία, με τη συμμετοχή μικρών μαθητών από τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης.
Την Πέμπτη στο υπουργείο Πολιτισμού, στην Μπουμπουλίνας 22, η Καλαμάτα θα παρουσιάσει την πρότασή της, ενώ την Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου, στις 12.00 περίπου, όπως προαναφέραμε, θα γνωρίζουμε το νικητή.
Ο κ. Τσατσούλης δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση, ενώ τόνισε ότι όλη η ομάδα του Kalamata:21, σε συνδυασμό με την άψογη συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας, επί δύο χρόνια δούλεψε σκληρά και είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Επίσης, χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός ότι η Καλαμάτα είναι η τελευταία πόλη που επισκέπτεται η επιτροπή, καθώς δε θα τη συγκρίνουν με το εξωτερικό και θα την έχουν πιο «φρέσκια» στη μνήμη τους, ελπίζοντας  ότι θα τους «καταπλήξουν».
Ο Έκτορας Τσατσούλης δήλωσε ικανοποιημένος συνολικά από την πορεία του εγχειρήματος, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ευχαριστώντας όσους συνέβαλαν σ’ αυτή την προσπάθεια. Όχι μόνο τους «φίλους» του Kalamata:21, αλλά ακόμα και αυτούς που μπορεί να μη το είδαν θετικά, όμως συνέβαλαν, έστω με ένα μικρό λιθαράκι, σ’ αυτή την προσπάθεια.
Επανέλαβε δε, ότι επίσης πιστεύει ότι ήρθε η ώρα της ελληνικής επαρχίας να διαχειριστεί αυτόν τον τίτλο, που πρώτη φορά γίνεται με διαγωνιστική διαδικασία, ενώ η Καλαμάτα είναι έτοιμη να αποδείξει ότι μπορεί να ωφεληθεί και να μην έχει την τύχη που είχαν οι «μεγαλουπόλεις» της χώρας στο παρελθόν, όταν τους ανατέθηκε ο τίτλος.
Πρόσθεσε δε, ότι εκτός από ζητήματα πολιτισμού, για τα οποία η κοινωνία της Καλαμάτας έχει αποδείξει ότι «διψά», η πόλη θα ωφεληθεί, καθώς θα έχει την προσοχή στο «100%» της Πολιτείας, εφόσον θα είναι αυτή που θα είναι πολιτιστική πρωτεύουσα για το 2021.
Κλείνοντας έκανε γνωστό ότι την Παρασκευή από τις 10 π.μ. έως τις 4.00 μ.μ. το Kalamata:21 θα υποδέχεται τους «φίλους» του στο “Western Museum Hotel” στην οδό Μπουμπουλίνας 16, δίπλα στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ εκεί θα δοθεί και η συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση και ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Του Κώστα Γαζούλη