Εκπαιδευτικά προγράμματα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας

Εκπαιδευτικά προγράμματα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας

Εκπαιδευτικά προγράμματα θα πραγματοποιήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων), στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για το 2017.
Ειδικότερα:
-Στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Γνωρίζοντας ένα βυζαντινό ναό: Αγ. Απόστολοι Καλαμάτας». Σκοπός είναι να φέρει τα παιδιά σε μια πρώτη επαφή με τη βυζαντινή αρχιτεκτονική, μέσα από τα παράδειγμα ενός πολύ σημαντικού βυζαντινού μνημείου της Καλαμάτας, του ναού των Αγίων Αποστόλων. Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για τρίτη συνεχή χρονιά και απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού (Ε΄ και ΣΤ΄), καθώς και της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου. Θα πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο Φεβρουαρίου – Απριλίου 2017, μία φορά την εβδομάδα (ημέρα Τρίτη, διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες περίπου).
-Στο Κάστρο της Καλαμάτας, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Και στην κορφή … το κάστρο!». Σκοπός είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το χώρο του κάστρου της Καλαμάτας και μέσω αυτού να κατανοήσουν την αρχιτεκτονική και τη λειτουργία ενός μεσαιωνικού κάστρου (ορολογία των επιμέρους τμημάτων του). Παράλληλα, θα αναδειχθεί η διαχρονική σημασία της αρχιτεκτονικής και της οχυρωματικής λειτουργίας των κάστρων γενικά μέσα από την αναφορά σε αντίστοιχα κάστρα και οχυρά της Μεσσηνίας.
Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά και απευθύνεται μόνο σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α’ και Β΄ Γυμνασίου). Θα πραγματοποιηθεί κατά το μήνα Μάιο 2017, μία φορά την εβδομάδα (ημέρα Τρίτη, διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες περίπου).
Για περισσότερες πληροφορίες και για τον προγραμματισμό επισκέψεων κατόπιν συνεννόησης, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνήσουν με την ΕΦΑ Μεσσηνίας στα εξής τηλεφώνα: 27210-22534 και 26770 (κα Ιωάννα Γρηγοροπούλου και Κων/να Γερολύμου).